I den fattiga Parisförorten Chanteloup-Les Vignes var det vänsterkandidaten Mélenchon som vann valet. Men i den andra omgången är det Macron som ställs mot Le Pen.
– Jag är arbetare och muslim. Alla kandidater verkar ha problem med antingen det ena eller det andra, säger Khaled Ammar om valet.
– Jag röstar på Emmanuel Macron idag, för att stoppa Le Pen och Zemmour. Du förstår, även om jag är fransk medborgare så gör de livet svårt för mig, de är rasister.
Det säger 53-åriga Célanie Boulogne från franska Antillerna som numera bor i Parisförorten Chanteloup-les-Vignes där vi möts. Solen skiner den här valdagen i förorten där valdeltagandet är lågt men där de som röstar till stor del annars röstar på vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon.
– Jag är arbetare och muslim. Alla andra kandidater verkar ha problem med antingen det ena eller det andra, förklarar 32-åriga Khaled Ammar som säljer frukt och grönsaker i ett stånd på marknaden.
Den sittande presidenten Emmanuel Macron vann den första valomgången med nästan 28 procent av rösterna. Strax efter honom kom ledaren för högerextrema Nationell samling, Marine Le Pen. Här i Chanteloup-les-Vignes som är en av Paris mest socialt utsatta förstäder, kom den sittande presidenten först på andra plats. Många tycks dessutom rösta på honom något motvilligt. 51-årige Sofiane som jobbar på marknaden tillsammans med 62-åriga Oleksandr från Odessa till exempel. Han säljer ukrainska specialiteter tillsammans med Oleksadr som bor hos honom sedan tre veckor tillbaka efter att ha flytt kriget.
– Jag gillar egentligen inte Macron men jag röstade på honom idag. Kriget gör att jag röstar på den kandidat som håller ihop Europa. Det går inte att bara tänka på oss som lever i Frankrike, verkligheten ser inte ut så längre, säger Sofiane.
Oleksandr håller med.
– Det är viktigt med ett enat Europa. Det är viktigt för Ukraina men även för er européer, säger Oleksandr.
Trots att Emmanuel Macron vann den första omgången finns det inga garantier att han även vinner den andra. 2017 valde 66 procent av väljarna honom framför det högerextrema Nationell samlings ledare. En undersökning från Ispos på valkvällen visade på en betydligt tajtare ställning inför andra omgången den 24 april: 52 procent för Emmanuel Macron och 48 procent för Marine Le Pen.
Radikaliserad höger
I år är nämligen inte Marine Le Pen den enda högerextrema kandidaten: Eric Zemmour och Nicolas Dupont-Aignan samlade tillsammans nio procent av rösterna och hos de andra kandidaternas väljare är det inte självklart att välja Macron. Det traditionella högerpartiets kandidater Valérie Pécresse gick visserligen emot vad hon hade sagt innan valet och uppmanade sina väljare att rösta på honom men flera av hennes partikamrater gjorde tvärtom. Eric Ciotti som kom tvåa i partiets primärval, strax efter Pécresse, sa tydligt att han inte tänkte välja Macron och redan förra valet valde han Marine Le Pen.
Inte heller bland vänsterväljare är det självklart att välja Emmanuel Macron. Trots att Jean-Luc Mélenchon på valkvällen fyra gånger uppmanade sina väljare att “inte ge en enda röst till Madame Le Pen” så uppmanade han dem inte heller att rösta på Emmanuel Macron. Före valet sade över 30 procent av hans väljare att de skulle avstå att rösta i ett sådant scenario medan hela 25 procent sa att de skulle rösta på Marine Le Pen.
En av dem är 27-åriga Amandine Guillou i Chanteloup-les-Vignes. Hon har flera funktionshinder och är i behov av personlig assistans i hemmet.
– Jag tvekade mellan Le Pen och Mélenchon som pratat mest om handikappades rättigheter. Macron verkar tro att alla är som han, säger Amandine Guillou.
Hon röstade på Jean–Luc Mélenchon i den första men säger att hon väljer Marine Le Pen i den andra omgången, före Macron. Detsamma säger Mishasa (ett smeknamn, han vill inte uppge sitt riktiga namn) född i Kongo men uppvuxen här.
– Mélenchon är den bästa kandidaten men blir det Le Pen mot Macron röstar jag Le Pen. Hon har tyvärr inga riktiga ballar men Macron struntar i folket, han använder folket som en näsduk att snyta sig i, säger Mishasa och snyter sig på låtsas för att sedan kasta “näsduken” på marken och stampa på den.
– Han är de rikas president.
De traditionella partiernas död
Anmärkningsvärt var att de två tidigare regeringsbärande partierna: Republikanerna och det socialdemokratiska Parti Socialiste (PS) nu i princip är döda: För att få tillbaka hela kampanjkostnaderna måste ett parti uppnå fem procent av rösterna vilket ingen av dem gjorde.
Dagens ETC var med på PS valvaka där det rådde begravningsstämning. Folk grät och ett unisont “putain” (grov svordom) hördes i lokalen när resultatet annonserades. Deras kandidat Anne Hidalgo gick upp på scenen. En liten, trogen skara applådera henne.
– Extrema tendenser har tagit över vårt land. Jag kommer aldrig att sluta arbeta för ett feministiskt, grönt och socialt rättvist Frankrike, sade hon.
Sedan uppmanade hon sina väljare att rösta på Emmanuel Macron.
Anne Hidalgo pressekreterare Françoise Pams darrar på rösten och har tårar i ögonen när Dagens ETC pratar med henne efteråt.
– Det är Emmanuel Macron som har misslyckats. 2017 sa han att han skulle utradera populismen och extremismen. Nu har vi Le Pen och Mélenchon starkare än någonsin och dessutom en till högerextremist i Eric Zemmour. Det är en katastrofal situation, säger hon.
En partivän som presenterar sig som Elena lägger en hand på sin upprörda kamrats axel.
– Du måste förstå, det är så oerhört sorgligt, säger Elena till Dagens ETC
– Vi har just bevittnat vårt partis död. Det är en sorgens kväll, slutet på en lång och stolt historia.
Den 24 april går fransmännen till valurnorna för en andra och avgörande valomgång.