Donald Trump har krävt att Harvarduniversitetet förbjuder ansiktsmasker, att de stänger ner program för jämlikhet, inkludering och mångfald och att de börjar samarbeta med migrationsmyndigheter för att kontrollera utländska studenter. Regeringen vill också att universitetet ska ”minska den makt som innehas av lärare (med eller utan fast anställning) och administratörer som är mer engagerade i aktivism än i vetenskap”.
Orsaken uppges vara att man vill motarbeta stöd för terrorism och antisemitism, som den amerikanska regeringen hävdar har varit ett omfattande problem vid propalestinska protester på amerikanska universitet.
”Kränker yttrandefriheten”
På måndagen meddelade Harvard att universitetet avvisar kraven.
– Universitetet kommer inte att ge upp sitt oberoende eller avstå från sina konstitutionella rättigheter, sade Harvards rektor Alan Garber.
– Administrationens föreskrifter överskrider den federala regeringens makt. Det kränker Harvards rättigheter enligt det första tillägget (religionsfrihet, yttrandefrihet, demonstrationsfrihet och tryckfrihet, reds. anm.) … Och det hotar våra värderingar som en privat institution som ägnar sig åt strävan efter samt produktion och spridning av kunskap.
Straff i miljardklassen
Straffet kom omedelbart: 21,4 miljarder kronor i indraget statsstöd. Nu hotar USA:s inrikessäkerhetsminister Kristi Noem med ytterligare ett indraget bidrag på 26,2 miljoner kronor. Donald Trump har dessutom sagt att universitet kan bli av med sin skattebefrielse.
Nu vill Trump att Harvard ber om ursäkt, sa Vita husets pressekreterare Karoline Leavitt sa på tisdagen. Själv skriver presidenten på sin sociala medie-plattform Truth social att ”Harvard är ett skämt, lär ut hat och dumhet och borde inte längre få federala medel”.
Samtidigt är stödet starkt från andra amerikanska universitet. Den tillförordnade rektorn för Columbia meddelar att universitetet kommer att ”avvisa alla avtal där regeringen dikterar vad vi undervisar, forskar om eller vem vi anställer”.
Förstör möjligheten till forskning
Uttalandet kommer efter att Columbia tidigare gått med på flera krav från regeringen förra månaden, efter att regeringen dragit in 3,9 miljarder kronor i stöd.
Även Stanforduniversitetet publicerar ett uttalande i vilket man hyllar Harvards beslut:
– Universitet måste bemöta legitim kritik med ödmjukhet och öppenhet. Men det går inte att åstadkomma konstruktiva förändringar genom att förstöra nationens kapacitet för vetenskaplig forskning eller genom att regeringen tar kommandot över en privat institution.
Obama sluter upp
Även rektorn för Princetonuniversitetet ställer sig bakom Harvard:
– Princeton står vid Harvards sida, skriver han i ett uttalande.
Inte bara universitet backar Harvard. Den demokratiska expresidenten Barack Obama ger sig också in i debatten:
”Harvard har föregått med gott exempel för andra högre utbildningsinstitutioner – genom att avvisa ett olagligt och klumpigt försök att kväva den akademiska friheten, samtidigt som man vidtagit konkreta åtgärder för att se till att alla studenter vid Harvard kan dra nytta av en miljö med intellektuell forskning, rigorös debatt och ömsesidig respekt. Låt oss hoppas att andra institutioner följer det exemplet”, skriver han i ett uttalande.