I somras firade Uganda sin tionde och hittills största Pridefestival. Men under veckorna som följde har våld, nedläggningen av landets äldsta hbtq-organisation och mordet på en ung man fått många att frukta för sina liv.
Sofi Lundin
Regnbågsflaggor vajade i vinden och populära afrobeat-låtar skapade en oförglömlig stämning när Uganda firade Pride den 3 juli. Åtta dagar efter firandet hittas en ung man död på ett blodigt golv i sitt hem. Han hade flera knivhugg i halsen. Händelsen kom som en chock för alla som kände 27-årige Noah Matthew Kinono.
– Vi var alla chockade och väldigt rädda. Händelsen har gjort mig stressad, deprimerad och jag är orolig för alla mina vänner. Vem är nästa person att förlora sitt liv?, säger Rihanna, en välkänd transaktivist och god vän till Matthew.
Polisen grep nästan omedelbart fem misstänkta för mordet – alla från hbtq-rörelsen.
Enligt Matthews vänner var 27-åringen en flamboyant person som var öppen med sin identitet. Matthew var könsavvikande och använde pronomenet ”de” om sig själv.
– De var en väldigt utåtriktad person som älskade fester, att resa och som alltid sträckte ut en hjälpande hand till alla som behövde det. Matthew var öppen med vilka de var och alla visste att de var gay, säger Eric Ndawala, ledare för ungdomsorganisationen Life-Line youth empowerment center.
Ndawala var programkoordinator vid organisationen Let’s walk Uganda när han träffade Matthew på ett ungdomshem för hemlösa hbtq-personer. De var två av de 16 personer som greps när polisen slog till på platsen den 21 oktober 2019. De misstänktes för att ha ”gaysex”, vilket i Uganda kan straffas med upp till livstids fängelse. Två dagar efter razzian tvingades de genomgå analundersökningar.
– Det är tragiskt att bara 14 av oss lever i dag. Två dödades i sina hem. För mig är det glasklart att mordet på Matthew är ett homofobiskt angrepp, säger han i en intervju med Dagens ETC i Kampala.
Ndawala säger att vännen hade blivit utsatt för våld tidigare.
– Matthew var känd för att gilla heterosexuella män och han har tidigare blivit slagen av heteromän. Det är tyvärr fullt möjligt att det är anledningen till att han blev dödad, säger Ndawala.
Inget hatbrott enligt polisen
De flesta som Dagens ETC pratar med tror att mordet är en hatattack. Det håller polisen inte med om.
– Det här är absolut inget hatbrott. Pengar är motivet bakom mordet. Vi har fått veta att Kinono hade börjat ta emot hot från vänner angående pengar. Det vi vet är att han hade startat en organisation och fått pengar från utlandet som orsakade oenighet, säger Luke Owonyesigire, talesperson för Kampalapolisen, i en telefonintervju.
Ingen vi har pratat med vet att Kinono drev någon organisation. Vet polisen om det var hans organisation och vad den hette?
– Jag vet inte, vi har inte gjort någon utredning av organisationen, säger Owonyesigire.
Många som kände Kinono tror att det här ett hatbrott. Är det något polisen har tagit hänsyn till i utredningen?
– Som jag sa, det här handlar inte om hatbrott. Ingen visste vem han var. Han var omtyckt av alla!
Var står utredningen nu?
– Det finns tre misstänkta och ärendet är hos domstol nu, säger Owonyesigire.
Efter samtalet ringer Owonyesigire tillbaka och ändrar sig:
– Det finns bara en misstänkt nu. Han sitter i Luzira-fängelset för mordet. Han var en nära vän som enligt familjen hade hotat att döda den avlidne. Nu är det upp till domstolen att avgöra om han är mördaren, säger Owonyesigire.
En del av ett mönster
Sedan 2011, då den välkände aktivisten David Kato dödades, har minst fyra hbtq-personer dödats under oklara omständigheter. Förra året hittades 21-åriga Karim Yiga mördad i sin säng. Han var också en av de 16 personer som arresterades i Let’s Walk Ugandas safe house tillsammans med Matthew. Polisens utredningar har inte gett några fullständiga svar.
– Mordet på Matthew Kinono och nedstängningen av Smug är ingen slump, utan snarare en fortsättning på Ugandas förtryck av hbtq-personer, säger Oryem Nyeko, forskare på Human Rights Watch (HRW), i en intervju med Dagens ETC.
Han pekar på ett antal incidenter, inklusive mordet på aktivisten Brian Wasswa, samt en rad räder och arresteringar på hbtq-ungdomshem genom åren.
– Alla dessa händelser pekar på ett mönster som måste upphöra, säger Nyeko.
Shawn Mugisha arbetar för rättshjälpsorganisationen Ubuntu law and justice center som har gett rättshjälp till de som misstänktes för mordet på Matthew.
– Det här håller på att bli en trend. Vi har haft ett antal liknande incidenter och vi har aldrig fått några rapporter om utredning. Vi måste göra en privat utredning för att få svar, säger Mugisha.
Han säger att det finns mycket spekulationer kring mordet och att det finns flera möjliga orsaker.
– Det kan säkert vara ett hatbrott, men det kan också vara en av oss, från hbtq-rörelsen. Vi är inte änglar på något sätt, säger han.
Mugisha säger att många års arbete för att främja sexuella minoriteters rättigheter har resulterat i konflikter och svartsjuka.
– Vårt arbete har skapat mycket synlighet, men sanningen är att gräsrotsorganisationer inte får ut något av det. Det finns de som är trötta på vissa individers själviskhet. Det är stor frustration bland många, säger Mugisha.
La ner en hbtq-organisation
Mordet på Matthew följdes av nedläggningen av landets äldsta rättighetsorganisation för sexuella minoriteter – Sexual minorities Uganda (Smug). Sedan 2004 har organisationen gett vägledning, skydd och sjukvård till otaliga hbtq-personer.
Ugandas nationella byrå för icke-statliga organisationer har aldrig officiellt registrerat organisationen och namnet har heller aldrig godkänts av Uganda Registration Services Bureau (URSB).
Frank Mugisha, som är vd för Smug, säger att de tidigare försökt få namnet registrerat men att ansökan inte gick igenom eftersom orden ”sexuell minoritet” inte anses lämpliga i en organisations namn.
– Nedläggningen av Smug har inget att göra med att vi inte är registrerade. Det handlar om homofobi och hot från kristna fanatiker och människor som tillhör ”ex-gay-miljön”. Jag anklagas för människohandel för sex, rekrytering av folk till homosexualitet och främjande av homosexualitet. Jag anklagas också för att främja homosexualitet i skolan och rekrytera barn till homosexualitet, berättar Mugisha.
Frank Mugisha är en välkänd profil både i Uganda och utomlands, efter otaliga år av aktivism. Han har fått flera prestigefyllda utmärkelser för sitt arbete, bland annat Raftopriset och Robert F. Kennedy Human rights award 2011. Han nominerades även till Nobels fredspris 2014.
– Uganda har aldrig varit en säker plats för sexuella minoriteter, men det har aldrig varit farligare än nu, säger Mugisha.
Varför är det plötsligt så mycket farligare att leva i Uganda som en sexuell minoritet?
– För det första använder myndigheterna det faktum att det är populärt att vara homofob för politisk vinning. Om du är homofob är du den stora hjälten och du får stöd från både kyrkor och familjer, säger Mugisha.
Under presidentvalet förra året var han tvungen att bo på hemlig adress efter att ha mottagit mordhot.
– Är man gay är man automatiskt medlem i oppositionen. Det är så folk tänker, säger han.
Kyrkor och hatpropaganda
Han pekar ut kyrkorna och den växande ”ex-gaymiljön” som det största hotet.
– Vi ser ett ökat tryck från kyrkan som håller konferenser mot homosexuella. Många människor som tidigare varit en del av hbtq-rörelsen hävdar nu att de är ”befriade från sina synder”, säger Mugisha.
Han berättar att det som händer nu är en upprepning av det som hände innan den första antigaylagstiftningen antogs 2009.
– De hade anti-gayseminarier i kyrkor och på den tiden anklagades Smug för att ha drivit en skola där vi lärde unga tjejer att ha sex. Folk är så fulla av hat att de tror på vad som helst.
Den amerikanske pastorn Scott Lively är känd för att vara inspirationen bakom de tidigare antigaylagarna i Uganda. Nu är det istället pastorn Stephen Langa som bedriver en häxjakt mot homosexuella. Den senaste tiden har Langa hållit presentationer och gjort uttalanden i media om hur homosexuella är ett hot mot samhället. Uttalandena är identiska med de som kom från Scott Lively strax före utkastet till anti-gaylagen från 2009.
– Jag har uppgifter från säkra källor om att det nu pågår ett arbete med ett nytt lagförslag mot homosexuella. Allt som händer nu är en förberedelse för det, säger Mugisha.
Han fruktar för sitt liv mer än någonsin.
– Jag har aldrig tidigare tänkt på att lämna Uganda, men den tanken slog mig nyligen. Hur länge kan jag leva i rädsla? Hur länge kan jag fortsätta kämpa?, säger Mugisha.
Slogs medvetslös
I augusti fick Dagens ETC:s reporter i Kampala bilder på en annan ung homosexuell man som blivit brutalt attackerad. Bilderna visar 23-årige Charles Ssenabulyas blodiga ansikte. Charles berättar att han blev misshandlad av tre okända män på väg hem från jobbet.
– De drog mig av motorcykeln, sparkade och slog mig i ansiktet och magen. De försökte strypa mig samtidigt som de sa ”Låt oss slå den här jävla homon tills han blir befriad från sin homosexualitet”, säger Charles.
Han blev så småningom medvetslös och vaknade upp i ett dike en stund senare. Då var hans klocka och mobiltelefon borta. Han har polisanmält, men vågar inte nämna något om sin läggning av rädsla för att polisen ska gripa honom istället för att hjälpa. Charles har nu sökt hjälp att hitta ett nytt hem på en hemlig adress. Han fruktar för sitt liv.
– Vi unga aktivister är de mest utsatta, men är de minst skyddade människorna i samhället. Man undrar alltid hur morgondagen kommer att se ut, säger Charles.