Under sommarens EM-turnering valde det norska landslaget att spela i shorts istället för bikinitrosor under en match. Det europeiska handbollsförbundet bedömde att kortbyxorna var ”felaktig klädsel” och utdelade böter på drygt 1 500 kronor.
Händelsen väckte stor uppståndelse och många kritiserade det dåvarande regelverket för att vara sexistiskt. Bland andra popstjärnan Pink, som erbjöd sig att betala det norska förbundets böter.
För drygt en månad sedan skrev idrottsministrarna i Sverige, Danmark, Norge, Island och Finland ett gemensamt brev till IHF och uppmanade förbundet att ändra reglerna. I brevet stod det: ”Inte bara för att tillgodose nuvarande kvinnliga idrottare, utan också för att stödja och uppmuntra alla idrottare oavsett kön eller bakgrund, att stanna kvar i idrotten”.
Slopar bikinikravet
Nu har IHF besvarat kritiken och ändrar reglerna för spelarnas klädsel, enligt the Guardian. Både män och kvinnor tillåts nu att spela i shorts och kvinnor får använda linne.
Men handbollsförbundet väljer fortsatt att särskilja vilka kläder män och kvinnor tillåts spela i. Enligt regeländringarna kan manliga spelare använda shorts som slutar tio centimeter ovanför knäna ”om inte för säckiga”. Kvinnliga spelare måste använda ”korta” och ”tajta” byxor.
Specifika klädregler för kvinnliga idrottare är inte något nytt. I OS-grenen beachvolleyboll tvingades tidigare kvinnliga idrottare att spela i bikini eller baddräkt. 2012 blev det tillåtet med shorts och topp. 2016 beslutade volleybollförbundet även att tillåta spelare att bära hijab.
När tennisstjärnan Serena Williams valde att spela en match i US Open 2018 iförd en tajt overall väckte det debatt i sociala medier. Ordförande för det franska tennisförbundet, Bernard Giudicelli, gick ut och sa att klädvalet inte visade ”respekt för sporten”. Det internationella damtennisförbundet, WTA, sa att de tillåter kvinnor att tävla i tights, shorts, klänning eller kjol.
I badminton infördes en ny regel 2011 som tvingade kvinnliga spelare att bära kjol. Det internationella badmintonförbundet ville höja sin profil och öka antalet tittare, så kvinnor skulle ”se mer feminina ut och ha en trevlig presentation”, enligt NPR. Regeln togs fram i samarbete med marknadsföringsföretaget Octagon. Regeln slopades 2012 efter massiv kritik.