Enligt The Hill pågick diskussioner inom administrationen, såväl som bland demokrater, om huruvida det 25:e tillägget i USA:s konstitution kan och bör användas. Tillägget, som har funnits i konstitutionen sedan 1967, innebär att en president som inte längre kan utföra sitt arbete kan avsättas och ersättas av vicepresidenten.
Grundtanken är att en president som har blivit för gammal eller sjuk för ämbetet ska kunna ersättas, säger Fredrik Bergman jurist med en master i konstitutionell rätt från Harvard Law School och chef för Centrum för Rättvisa.
– Den möjligheten har aldrig använts tidigare, det skulle vara en extrem åtgärd. Teoretiskt finns möjligheten, men praktiskt skulle det förvåna mig med två veckor kvar av mandatperioden.
”Vill fördöma”
Sedan kongressen under torsdagen bekräftade Joe Biden som valvinnare har Trump via en medarbetare meddelat att makten kommer att lämnas över på ett fredligt sätt den 20 januari, någonting som gör en politisk avsättning mindre trolig.
– Många politiker vill fördöma det som hände, men det skulle vara oerhört uppslitande för landet om presidenten avsattes. Det kan även ge ytterligare vatten på kvarnen för Trump-anhängarna. Så jag tror att de försöker hantera detta med lugn i stället för konfrontation, säger Bergman.
Däremot kan andra rättsliga efterspel vänta.
– Det diskuteras huruvida Trump ska ställas inför riksrätt på nytt. Dessutom frågas det om han har begått ett vanligt brott, till exempel anstiftan till våldsamt upplopp, men jag har svårt att se att han skulle bli åtalad för det.
Att de två demokratiska kandidaterna har utropats som segrare i senatsvalen i Georgia i veckan kan också spela in när det gäller huruvida Trumps agerande kommer att få konsekvenser för presidenten, tror Fredrik Bergman.
– Nu ser det ju ut som att Joe Biden och demokraterna kommer att få en majoritet i både senaten och representanthuset, så vi får se vad den innebär för eventuella utredningar som tillsätts efter den 20 januari.
Så twittrade världsledarna
"Chockerande scener i Washington, D.C. Utgången i det demokratiska valet måste respekteras."
– Nato-chefen Jens Stoltenberg
"Historien kommer att komma ihåg dagens våldsamheter vid Kapitolium, uppmuntrat av en sittande president som fortsatt att grundlöst ljuga om resultatet av ett lagligt val, som ett ögonblick av stor vanära och skam för vår nation, säger han i ett uttalande."
– Ex-presidenten Barack Obama
"Skamliga scener i den amerikanska kongressen. USA står för demokrati runt om i världen och det är nu viktigt att det sker en fredlig och ordnad maktöverföring"
– Storbritanniens premiärminister Boris Johnson
"Djupt oroande utveckling i Washington, D.C. Det här är ett angrepp på demokratin. President Trump och flera kongressledamöter bär ett tungt ansvar för utvecklingen. Den demokratiska processen måste respekteras."
– Sveriges statsminister Stefan Löfven
"Detta är hur valresultat ifrågasätts i en bananrepublik – inte vår demokratiska republik"
– Ex-presidenten George W Bush