Och i EU-parlamentet agerar nu SD-ledamoten Charlie Weimers. På en pressträff på onsdagen framträdde han tillsammans med nio andra ledamöter från lika många länder som gör gemensam sak för att sänka förslaget.
– Vi kommer kampanja i medlemsländerna mot en migrationspakt med öppna gränser, sa Charlie Weimers på pressträffen.
I den brokiga skara Weimers samlat är det en som väckt särskild uppmärksamhet: Bulgariska Angel Dzhambazki, känd för att ha sträckt ut armen i en Hitlerhälsning i EU-parlamentets plenisal.
”Vände sig i magen”
Charlie Weimers krävde då – i februari i fjol – att Angel Dzhambazki skulle bestraffas av partigruppen ECR där både SD och Dzhambazkis nationalistiska parti IMRO ingår.
Men nu är SD-ledamoten alltså redo att jobba med Dzhambazki. Hårresnade, tycker Abir Al-Sahlani, EU-parlamentariker för Centerpartiet.
– SD vänder kappan efter vinden, de har inga värderingar, säger hon.
Det var i februari i fjol som Dzhambazki gjorde Hitlerhälsning, framför rullande kameror. Detta under en debatt om EU:s rättsstatsprinciper, som bland annat innebär krav på skydd för minoriteter och oberoende domstolar.
– Jag satt i plenisalen. Det vände sig i magen, säger Abir Al-Sahlani.
Dagens ETC har sökt Charlie Weimers för intervju. Han vill inte medverka, men skriver i en skriftlig kommentar:
”Abir Al-Sahlani tycks ägna mycket av sin politiska gärning åt att kommentera vad Sverigedemokraterna gör medan vi fokuserar på att få genomslag för vår politik. Vi vill se mindre migration till Europa och samarbetar gärna i sakpolitiska frågor med alla demokratiska krafter för att nå våra mål."
Till Dagens Nyheter säger Weimers att ”ord står mot ord”, då Dzhambazkis egna förklaring till den resta armen var ”ett ödmjukt vinkande”. En förklaring som inte godtogs av talmannen som straffade honom med indraget traktamente.
I gruppen som Weimers samlat finns idel män. Bland andra Balázs Hidvégi, före detta PR-strateg för Ungerns styrande parti Fidesz. Liksom Jorge Buxadé från spanska Vox, som talat väl om general Francos fascistiska regim.
Postfascister håller inte med
När EU-parlamentet i förra veckan röstade för fyra lagförslag som utgöra EU:s gemensamma migrationspolitik var stödet brett. Socialdemokrater, gröna, liberaler och konservativa står bakom. Till och med delar av ytterhögern, i form av det postfascistiska Italiens bröder.
När förslaget nu ska förhandlas med medlemsländerna har den stora uppbackningen bakom förslagen ökat förväntningarna på att nå en överenskommelse – efter mer än ett decenniums diskussioner.
Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk röstade nej till tre av de fyra lagförslagen. Bland annat kritiserar hon utökade möjligheter att sätta asylsökande i förvar. Hon fruktar också rättsosäkra processer när de som anses ha liten chans att få asyl ska snabbutredas.
Abir Al-Sahlani menar att förslagen är en bra kompromiss. Att få lagstiftning på plats menar hon är nödvändigt med tanke på den situation som råder, då människor drunknar i Medelhavet när de söker sig till Europa.
– Förslaget är mycket bättre än alternativet, vilket är ett icke-fungerande system där fler barn sköljs upp på våra europeiska stränder, säger Abir Al-Sahlani.