Efter bombdådet i Istanbul: ”YPG har aldrig attackerat Turkiet”
Bild: Can Ozer/AP/TT
Dagens ETC
Turkiet har snabbt pekat ut PKK och syriskkurdiska YPG som skyldiga till söndagens bombdåd i Istanbul. I själva verket kvarstår många frågetecken – men nu tror både det syriskkurdiska självstyret och svenska kännare att en ny turkisk invasion av Syrien kan vara ett steg närmare.
Bombdådet mot den folktäta shoppinggatan Istiklal i Istanbul på söndagen har hittills krävt sex människors liv och skadat över 80. President Recep Tayyip Erdogan sa genast att ”det luktar terror” om dådet, och redan under natten mot måndagen meddelade inrikesminster Süleyman Soylu vilka man anser är de skyldiga: den kurdiska PKK-rörelsen och de syriskkurdiska YPG-styrkorna.
Beskyllningarna har särskilt vänts mot det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien då man också påstått att bombdådet i Istanbul var en ”order” från staden Kobane.
Salih Muslim som är ledare i det ledande syriskkurdiska partiet PYD säger till Dagens ETC att de turkiska anklagelserna mot självstyret saknar verklighetsförankring.
– Vi försöker rädda oss själva från turkiska attacker, och vi är inte alls i en position där vi kan göra någonting inuti Turkiet. YPG har heller aldrig attackerat Turkiet.
Enligt Salih Muslim tar man ändå utspelen på allvar, eftersom Erdogan ända sedan i maj varnat att han kommer genomföra en militär invasion av det kvarvarande kurdiskkontrollerade territoriet i Syrien.
– Som vi ser det försöker Erdogan också förbereda atmosfären i Turkiet inför valet nästa år.
Vill se klara bevis
Aron Lund är Syrienkännare och analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Han säger att YPG såvitt känt aldrig har genomfört någon direkt attack på turkiskt territorium.
– Nej, förutom lite artilleribeskjutning, men det är en helt annan karaktär. Det har man varit ganska noga med från YPG.
Aron Lund vill ännu inte utesluta något. PKK slog i början av det turkiska inbördeskriget till mot civila mål, och utbrytargruppen Kurdistans frihetsfalkar – TAK – tog på sig ansvar för bombdåd i början av 2016 i både Ankara och Istanbul.
– Men det här kommer ganska mycket ur det blå, och så norpar man bekvämt nog den skyldiga inom 24 timmar och får genast fram att det är PKK. Jag utesluter inget men det här är något som måste bevisas med mer än bara frampressade bekännelser, säger han.
Ivansion av kurdiska enklaver?
Enligt Aron Lund har Turkiet nu flera handlingsmöjligheter. Bombdådet kan användas i Syrienförhandlingar med Ryssland, det kan också bli något som motiverar en ”uppstädning” bland syriska flyktingar i Turkiet. Men eftersom tyngdvikten lagts vid PKK kanske man även kommer säga sig ha funnit band till det prokurdiska oppositionspartiet HDP, vilket kan inkluderas i förbudsprocessen mot HDP inför valet.
Men många blickar riktas nu som sagt mot en eventuell ny turkisk invasion av Syrien, där Erdogan framför allt talat om två kurdiskkontrollerade enklaver, Tell Refaat och Manbij.
– Oavsett vad som ligger bakom så kan ju den typen av retorik och utpekanden som framför allt inrikesministern just gjort göda processen med vapenskrammel, säger Aron Lund.
Turkiet har ”à la carte-meny”
Han förklarar att Turkiet har lite av en ”à la carte-meny” där man kan välja vilken del av kurdiskt territorium man vill angripa. Man hade lika gärna kunnat säga från Ankara att dådet var en order från PKK, och därför ska man angripa norra Irak eftersom PKK:s högkvarter ligger där.
Men nu säger man Kobane. De turkiska utspelen om bombdådets upphovsmän kan vara ett försök att få fler länder än bara Sverige, i den USA-ledda koalitionen mot IS, att ta avstånd från YPG och det syriskkurdiska självstyret.
– Kanske gör man det för att sätta tryck på YPG, eller kanske vill man försöka ta ner en symbol för Kurdistan i västvärlden på jorden, så att säga, och göra den mindre aptitlig än den varit sedan striderna mot IS.