BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Konfliktytorna mellan Trump och Merkel är många, men tydligast är nog de inom flyktingpolitiken.
När Donald Trump i januari införde inreseförbud för medborgare i sju länder där majoriteten av befolkningen är muslimer stod Tysklands förbundskansler Angela Merkel långt fram i ledet av människor som kritiserade den amerikanska presidenten. Ett angrepp mot ”människor med specifik bakgrund eller tro” kallade Merkel förbudet. Runtom i världen rapporterades det om telefonsamtalet mellan de två ledarna då Merkel förklarade Genèvekonventionen för sin amerikanska kollega.
Trump har, i sin tur, tonat ned sitt tilltal gentemot förbundskansler Merkel. Men det var inte länge sedan – 2015 närmare bestämt – som han anklagade Merkel för att ”förstöra Tyskland” genom att välkomna syriska flyktingar.
– Titta ni på vad som händer med Angela Merkel, som jag alltid såg som en bra ledare fram tills detta hände, sade han sedan i ett tal under valkampanjen i augusti förra året om Merkels flyktingpolitik. I samma veva pekade han ut motståndaren Hilary Clinton som ”Amerikas Angela Merkel, och ni vet vilken katastrof den enorma invandringen har varit för Tyskland och Tysklands folk”.
Nu för tiden säger Trump hellre att han tycker att Merkel är en fantastisk ledare, men att han blev ”besviken” på hennes attityd till flyktingmottagandet.
Orosmoment
Ett av de större orosmomenten för Angela Merkel inför mötet bottnar i Donald Trumps syn på EU. Den amerikanska presidenten är vän med brittiska Ukip-politikern Nigel Farage och har vid flera tillfällen hyllat brexit. Trumps fortsatta kritik av EU skulle kunna underminera unionen och elda på de högerpopulistiska partier som i flera olika EU-länder kampanjar för folkomröstningar om sina medlemskap.
Merkel är även en stor förespråkare för det kritiserade handelsavtalet TTIP, ett avtal som Trump under sin valkampanj lovade att han skulle omförhandla eller riva upp.
Laddat möte
Finns det då någonting som Trump och Merkel kan komma överens om? Amerikanen fortsätter att driva samma linje som sina föregångare när han kampanjar för att Merkels Tyskland ska öka på sin försvarsbudget. Detta för att Tysklands bidrag till Nato – en militärallians som Trump har kallat ”förlegad” – ska öka. Det har Merkel gått med på, samtidigt som hon har betonat att det kan ta sin tid.
Merkels och Trumps möte tros kunna ge ledtrådar till hur alliansen mellan europeiska länder och USA kommer att se ut under Trump och många ser det som ett test av de två ledarnas strategiska tänkande.
– Tror jag att de kommer att bli goda vänner? Antagligen inte. De har väldigt olika personligheter. Men jag tror att de har starka intressen, både politiskt och strategiskt, av att lära sig arbeta tillsammans. Det skulle kunna vara det viktigaste mötet med en utländsk ledare under hela Trumps tid som president, säger Charles Kupchan, som var Barack Obamas rådgivare om europeisk politik, till Reuters.