Men efter 35 år med ettbarnspolitiken meddelade partiet förra veckan att policyn ändras. Beskedet är en del av landets nya femårsplan och kom efter ett fyra dagars långt möte i Peking. En tredjedel av landets befolkning är idag över 50 år och regeringen vill nu öka barnafödandet för att skynda på återväxten av arbetskraft.
De nya reglerna innebär att alla kinesiska par tillåts skaffa två barn. Men de nära fyra decennier långa förbudet mot att skaffa mer än ett barn har haft förödande effekter. Den kanske tydligaste är att föräldrar väljer bort flickfoster till förmån för pojkfoster. Särskilt på landsbygden har det fortfarande ansetts betydligt viktigare att få en son än en dotter. En av anledningarna är att när unga par gifter sig så flyttar de in hos mannens familj. Även om alla barn enligt lag är skyldiga att ta hand om sina föräldrar är förväntningarna på sönerna större.
Tvångssteriliseringar
Vid folkräkningen 2005 gick det nästan 121 nyfödda pojkar per 100 nyfödda flickor, och enligt FN-rapporten ”Sex imbalance at birth” föds det så många som 128 pojkar per 100 flickor i vissa kinesiska provinser.
Könsselektiva aborter är inte tillåtet, men det råder ingen tvekan om att sådana ändå sker. Lisa Eklund, sociolog på Lunds universitet som studerat ettbarnspolitikens effekter, tror inte att myndigheterna hade räknat med att det skulle bli så utbrett.
– Det ökade på 80-talet när man såg till att i stort sett varje ort hade tillgång till ultraljud för att kolla att kvinnorna inte var gravida och att de hade spiralen på plats, då vissa kvinnor drog ut sina spiraler för att kunna få fler barn. Tillgången på ultraljud gjorde att det även blev möjligt att könsbestämma foster och det var helt klart så att man kunde muta sig till att få reda på barnets kön, säger hon.
Tvångssterilisering har också varit ett sätt att hålla födelsetalen nere.
Det finns även forskning som pekar på att överskottet av pojkar och män kan ha lett till mer våld i landet. 2007 kom en studie från amerikanska och kinesiska forskare som visade att brottsligheten i Kina ökade i takt med att obalansen i könsförhållandena ökade. I de mest manstäta regionerna var det mer vanligt förekommande med spel, alkohol, droger, prostitution, våldtäkt, trafficking och att kvinnor kidnappas för giftermål. Forskarnas slutsats är att problemen skulle avhjälpas om könsförhållandena jämnades ut.
Uppluckring har pågått länge
Men Lisa Eklund menar att det är allt för lättvindigt att skylla problemen enkom på ettbarnspolitiken. Hon påpekar att det finns många fler länder än Kina, som Indien och Vietnam men också länder i Europa där det föds färre flickor än pojkar.
– Ja, det finns för få kvinnor i Kina, men det har det alltid gjort. Att säga att trafficking och prostitution ökat på grund av ettbarnspolitiken stämmer inte. Det finns många andra samhällsomvändningar i Kina som man kan härleda till ett ökat våld. Exempelvis arbetslöshet, konfiskering av land, ökade klyftor mellan fattiga och rika och att familjer splittras när folk flyttar från landsbygden till städerna, säger hon.
Beskedet förra veckan är det sista steget i en uppluckring av lagen som har pågått länge. Redan 1988 blev det tillåtet att skaffa två barn om den förstfödda var en flicka. Den senaste lättnaden kom 2013 då det blev tillåtet för par där den ena partnern saknar syskon att skaffa två barn. Tidigare gällde undantagsregeln bara par där båda var ensambarn samt minoriteter.
Krävs giftemål
Samtidigt förblir reglerna fortsatt hårda på andra punkter. Det är till exempel inte tillåtet att skaffa barn för den som inte är gift. Kina är också långt ifrån att tillåta äktenskap mellan två personer av samma kön.
– Man har tagit ett steg i rätt riktning, men det finns många stora steg som Kina måste ta om man ska prata om mänskliga rättigheter, säger Lisa Eklund.
När det gäller könsbalansen påpekar hon att vi ännu inte har sett de värsta effekterna av att det fötts färre flickor än pojkar. Enligt siffror från Kinas statistiska årsbok för 2014 är skillnaderna störst i den generation som är 25 år och yngre. Allra störst är den hos barn som i dag är mellan fem och nio år gamla. Kombinationen att barnkullarna är mindre år för år, och den kinesiska traditionen att som man gifta sig med en yngre kvinna kommer obönhörligen att leda till ett allt större antal ensamma män.
– Det kommer att bli väldigt intressant att se hur unga vuxna förhåller sig till fenomenet att det finns för få kvinnor, säger Lisa Eklund.