FN:s säkerhetsråd höll natten till onsdagen ett krismöte om ebolaepidemin. Budskapet från FN:s ebolasamordnare Anthony Banbury var dystert:
– Om inte världen lyckas bromsa epidemin inom 45 dagar är slaget förlorat och kaos väntar. Antingen stoppar vi ebola nu, eller så hamnar världen i en situation vi aldrig tidigare upplevt och för vilken det saknas en plan, sa Banbury.
Han sätter alltså den 1 december som sista datum för kraftigt upptrappade insatser. Då måste 70 procent av Väst-afrikas ebolasmittade vara isolerade och under behandling och 70 procent av begravningarna måste ske på ett helt smittsäkert sätt. För att klara detta krävs 7 000 sängplatser och 500 specialtränade begravningsteam i regionen. Men med nuvarande tempo på insatserna kommer det bara finnas 4 300 sängplatser den första december och i dag finns endast 50 specialutbildade begravningsteam i regionen, enligt Ekot.
Vårdpersonal strejkar
– Den stora utmaningen för oss just nu är att trappa upp insatsen snabbt, samtidigt som vi måste vara väldigt noga med att allt görs på rätt sätt, säger Robbie McIntyre, presstalesperson på brittiska Rädda barnen till Dagens ETC på telefon från Liberias huvudstad Monrovia.
– Det viktiga nu är att världens alla regeringar som har möjlighet bidrar med så mycket som de kan. Det behövs mer utrustning, fler sjukvårdsarbetare och fler specialister på vatten, santitet och hygien, säger Robbie McIntyre.
Liberia är ett av de hårdast drabbade länderna. Samtidigt kämpar landets sjukvårdspersonal för bättre skyddsutrustning och högre löner för det mycket riskabla uppdraget att vårda de sjuka. Smittan har dödat 95 sjukvårdsarbetare i landet, enligt WHO. I vissa delar av Liberia strejkar nu vårdpersonalen, enligt al-Jazeera.
För hjälparbetarna på plats gäller noggranna säkerhetsrutiner, säger Robbie McIntyre.
– Vi får temperaturen kontrollerad varje gång vi kommer till kontoret och tvättar händerna med klor. Varje gång vi går in i en bil tvättar vi skosulorna med klor. Vi är också extra noga med att ta malariatabletter, vara försiktiga med mat och vatten, eftersom sjukvården är så försvagad.
8 900 smittade
Dödssiffran i epidemin ligger för närvande på omkring 4 500 människor, nästan samtliga i Västafrika, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. FN-organet varnar för att mellan 5 000 och 10 000 kommer att smittas varje vecka i början av december. Hittills har omkring 8 900 smittade rapporterats, men enligt WHO är dödstalet på 50 procent troligen för lågt. WHO:s experter menar att det snarare rör sig om 70 procent eftersom många dödsfall inte rapporteras.
I Liberia, Guinea och Sierra Leone bedömer WHO att epidemin är ”bortom kontroll”. Samtidigt ger WHO en mer positiv prognos när det gäller Senegal och Nigeria. Länderna kan inom några dagar förklaras ebolafria. Ett ebolautbrott anses vara över när två inkubationstider (42 dagar) förlöpt utan nya inrapporterade fall.