Och Jas Gripens konkurrenter är många. Men Saabs chanser har ökat sedan Filippinernas försvarsminister Delfin Lorenzana uttalade sitt stöd för Jas Gripen i förra veckan.
I en intervju med den statliga nyhetsbyrån PNA berättade ministern att Filippinerna troligen kommer att köpa in Jas Gripen:
– Bortsett från att Jas Gripen är billigare både i inköp och underhållskostnader så har planet visat sig vara ett excellent stridsflygplan med goda prestanda.
Men flera bedömare säger att Lorenzanas uttalande kan vara en del i spelet mot USA för att få landet att erbjuda amerikanska F-16 till ett bättre pris. USA:s försvarsminister James Mattis har också lovat ge nya offerter till Filippinerna.
”Seriöst intresse”
Victor Fuentes är en amerikansk/filippinsk entreprenör inom försvarsmaterielindustrin. Han verkar som understöd för en rad företag med uppgiften att öppna vägar till de slutna rum där besluten fattas. Han heter egentligen något helt annat, men i hans affärsvärld är det inte bra att tala med medierna om vapenköp.
Till Dagens ETC säger han:
– Jag är säker på att den filippinska krigsmakten har ett seriöst intresse av Saab och andra svenska krigsmateriel. Men tyvärr är inte Sverige särskilt aggressivt i att föra fram sina företag och produkter i Filippinerna.
– Jag undrar allvarligt varför Saabs och Sveriges representanter inte har djupare relationer med de bestämmande i ledningarna av det filippinska försvarsdepartementet och krigsmakten. Hittills är de två länderna som drivit sina affärsintressen hårdast inom försvarsmarknaden Sydkorea och Israel. Ryssland och Kina försöker komma in, men jag tvivlar på att de har möjligheter att övertyga. USA håller sakta på att göra en come-back. Men Sverige är väldigt långsamma i sina försök.
Mutor – ett känsligt område
Normalt brukar termen ”aggressiv marknadsföring” inom krigsmaterielindustrin betyda mutor, vilket är ett mycket känsligt område. Ofta använder de multinationella vapenföretagen lokala representanter som ska bygga upp relationer med ledande politiker och beslutsfattare inom krigsmakten. Det är oftast i de leden som mutor förekommer.
Saab har utlovat stor öppenhet och ett absolut förbud mot korruption i sina affärer. Företaget blev delvis bränt av diskussionerna om mutor i samband med försäljningen av Jas Gripen till Sydafrika och Brasilien och vill nu framstå som totalt avståndstagande när det gäller olika typer av mutor.
Saabs främsta konkurrenter när det gäller försäljning av Jas Gripen till Filippinerna är de amerikanska planen F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon och F/A-18 Super Hornet, där F-16 ligger bäst till. Filippinska experter tror inte på ryska eller kinesiska plan och även europeiska konkurrenter har dömts ut.
Större överenskommelse?
Dagens ETC har ansökt om och beviljats intervjuer med personal inom det filippinska flygvapnet, med generalstaben inom de väpnade styrkorna och Försvarsdepartementet. Varje gång har dock intervjuerna ställts in med mycket kort varsel.
Trots att frågan är mycket känslig fick Dagens ETC en kommentar från en officer inom det filippinska flygvapnet under löfte om anonymitet:
– Både Jas Gripen och andra svenska krigsmaterielprodukter är intressanta för Filippinerna. När det gäller flygplan kan Jas Gripen vara det bästa alternativet för oss med tanke både på inköps- och underhållskostnaderna. Vi har dessutom möjligheter att antingen köpa eller leasa planen och de kan komma att ingå i en större industriöverenskommelse mellan oss och Sverige. Jas Gripen är dessutom det mest avancerade och moderna planet.
– Nackdelarna är att de är nya för Filippinerna och att det är mycket långt mellan Sverige och Filippinerna. Vi är också osäkra på hur pålitligt Sverige är som leverantör av något som är grundläggande för vår nationella säkerhet. Vi måste känna att Sverige och Saab är pålitliga vänner som hela tiden har förståelse för vårt lands situation. Där känner vi att USA står på vår sida.
En annan filippinsk bedömare, som också vill vara anonym, ger Jas Gripen sämre chanser:
– Det filippinska flygvapnet vill helst ha amerikanska F-16, men har hållits tillbaka av det höga priset. USA har dock lovat bättre villkor vid en affär, men vad det betyder är ännu inte klarlagt.
– Kort sagt, regeringen vill uppgradera flygvapnet och den viktigaste faktorn tycks vara kostnaden. Där borde Saab ha en stark möjlighet eftersom de ger mest för pengarna, men regeringen och Duterte prioriterar också de långsiktiga förbindelserna mellan USA och Filippinerna, vilket kan komma att fälla avgörandet.
”Inledande skede”
Sveriges ambassadör i Manila, Harald Fries, berättar att ambassaden ännu inte varit en del av förhandlingarna mellan Saab och Filippinerna:
– Det är fortfarande i ett in-ledande skede. Men jag noterar att Saab har infört nolltolerans mot korruption och det tror jag är mycket viktigt. Säga vad man vill om Duterte men i Filippinerna står han för en mycket hårdför politik mot korruption. En rad höga tjänstemän har avskedats efter mutmisstankar. När jag introducerades som ambassadör hade jag ett personligt samtal med president Dutarte där han slog fast att hans viktigaste uppgift som president är slå mot korruptionen.
– Tyvärr hade jag inte möjligheter att gå på den stora vapenmässan ADSA här i Manila där Jas Gripen visades för första gången.
Ambassadör Fries menar att svensk vapenexport till Filippinerna inte är en kontroversiell fråga för honom:
– Allt detta hanteras i Stockholm, det är där man får ta ställning till de lagliga och politiska konsekvenserna.
Ny lag med kryphål
Sverige införde i början i april 2018 en striktare lagstiftning när det gäller export av krigsmateriel. I den nya lagen står att ickedemokratiska länder eller länder där de mänskliga rättigheterna är hotade inte ska godkännas som mottagare av svenska vapen, men detta är inte en absolut eller bindande förutsättning. Har Sverige ett avtal med andra länder om samarbete kan export av svenska vapen ske inom detta avtal även om landet som ska ha vapnen är en blodig diktatur.
På det sättet gick exempelvis exporten av Saabs svenska Sea Giraffe-system till Filippinerna igenom. Sverige exporterade helt enkelt systemet till USA:s flotta enligt ett avtal mellan USA och Sverige. Den amerikanska flottan sålde sedan systemet vidare till Filippinerna inom ramen för ett avtal mellan dem och den filippinska krigsmakten.
Detta var helt enligt reglerna och Sverige fick till och med ett slutanvändarintyg från Filippinerna.
Inte bara stridsflygplan
Men det är inte bara stridsflygplan som Saab och Sverige vill sälja till Duterte. Man har redan sålt Sea-Giraffe-systemet till två filippinska fregatter och siktar nu på att sälja systemet till ytterligare tre filippinska krigsfartyg som behöver uppgraderade system.
På ADSA-mässan visade Saab också upp sina moderna u-båtar och eldlednings- och radarsystem för strider på fast mark. Filippinerna kommer att undersöka möjligheterna att köpa nya u-båtar och det finns starka behov av moderna eldledningssystem, inte minst på grund av det uppblossande kriget i Mindanao, där både en kommunistisk gerilla och islamistiska separationsgrupper bekämpar regeringen.
”Har ingen åsikt”
Saab har öppnat ett försäljningskontor i Manila, men meddelar Dagens ETC att man inte har möjligheter att ställa upp för en intervju. Istället hänvisar man till Saab i Sverige. Där är man optimistisk, den internationella presschefen Ann Wolgers – som tidigare arbetade som mediestrateg och presschef åt Stefan Löfven och Mikael Damberg – säger till Dagens ETC:
– Jag är alltid optimistisk, men en affär som att sälja Jas Gripen tar lång tid. Men jag känner att vi har ett bra erbjudande. Läget är att vi erbjudit Jas Gripen till Filippinerna, men vi har ännu inte lämnat en skarp offert.
Ann Wolgers ser inte vapenaffärer med Filippinerna som något kontroversiellt:
– Varje land har både rätt och skyldighet att försvara sitt land. Saab är en försvarsindustri och vi erbjuder våra produkter till de länder som är intresserade. Vi har ingen åsikt om hur Filippinernas försvar bör se ut, det är helt och hållet en fråga för Filippinerna.
– Vi stiftar inte de lagar som finns, utan vi följer den lagstiftning som finns och de avtal som är ingångna. Vi följer det strama regelverk som finns på plats.
President Rodrigo Duterte har signalerat en hårdare politik mot gerillan och separatisterna i södra Filippinerna. När han vann presidentvalet 2016 gick han till val på en plattform som innehöll fredsavtal med både kommunisterna och de muslimska separatistgrupperna.
I dag är tonläget betydligt högre. Duterte har bland annat uppmanat de filippinska soldaterna att skjuta kvinnliga rebeller i deras vaginor så att de inte kan föda barn. För ett par veckor sedan beordrade han även sina styrkor att skjuta först och fråga sedan:
– Det finns ingen anledning att försöka omvända våra fiender, de kommer bara att attackera oss i ryggen så fort de får chansen, sa han i ett tal till arméförband med tjänstgöring i Mindanao.
Det är i kriget mot gerillorna som han behöver sina nya vapen.
Amnesty ber om ett stopp
Om Filippinerna visar ett intresse för Jas Gripen blir det en intressant fråga för Inspektionen för Strategiska Produkter, ISP, som har att avgöra om export kan ske. Den här gången kommer det att handla om en affär mellan Saab/Sverige och Filippinerna utan att det finns redan ingångna avtal.
Allan Widman som är militärpolitisk talesman för Liberalerna sade tidigare till Dagens ETC:
– Visst är det konstigt att det är OK att sälja vapen till Filippinerna om affären går via ett annat land. Det ska bli mycket intressant att höra hur resonemangen går om Filippinerna vill köpa Jas Gripen direkt från Sverige.
På Amnesty vädjar man till Sverige att inte sälja vapen till Dutertes regim.