Tripolis gator sopas av män i färgstarka overaller. Gatsoparna kommer från södra Afrika och de flesta av dem har inte fått ut sin lön på flera månader. Samtidigt har arbetsgivaren lagt beslag på deras pass.
– Givetvis drömmer jag om att resa till Europa, men jag vet att så många har dött på havet, säger gästarbetaren Aaqib.
Saani Bubakar, 23, arbetar i Tripolis gamla stadsdel. Här har han i tre års tid dragit runt på sin sopkärra längs de smala gränderna.
– Jag kommer från en extremt fattig by i Niger, där det inte ens finns rinnande vatten. En av våra grannars söner hade åkt till Tripoli för att arbeta, så jag bestämde mig för att göra samma sak, säger han.
När lönen kommer får Saani Bubakar motsvarande 1 200 kronor i månaden, och mer än hälften skickar han hem till familjen i byn. För bostaden i Tripoli behöver Saani Bubakar inte betala någon hyra.
– Vi är 50 personer som bor i en lägenhet här i närheten, säger han.
Nu kommer han dock snart att åka hem igen – inte på grund av arbetet, utan på grund av den tilltagande instabiliteten i Libyen. Det har hunnit gå tre år sedan landets diktator Muammar Gaddafi störtades. Det politiska kaos som följde har lett fram till en situation där ett inbördeskrig är nära förestående. För närvarande finns det två regeringar och parlament i landet, det ena i Tripoli, och det andra i staden Tobruk som ligger hundra mil österut.
Gästarbetare är särskilt utsatta
Flera milisgrupper är samlade i två olika allianser, som är lojala med antingen Tripoli eller Tobruk. När milisgrupperna strider hamnar civibefolkningen ofta i korselden. Särskilt utsatta är landets gästarbetare.
– Jag är alltid rädd när jag arbetar på natten, eftersom det oftast är då som striderna bryter ut, säger gatsoparen Odar Yahub, 22.
De flesta av Tripolis gatsopare kommer från södra Afrika, men det finns även en stor grupp som kommer från Bangladesh. En av dem är Aaqib, som i fyra års tid har sopat gatorna i ett av stadens kvarter. Han berättar att han skickar hem nästan hela sin lön till familjen därhemma. Men nu har han – liksom flera andra – inte fått ut sin lön på fyra månader.
– Givetvis drömmer jag om att resa till Europa, men jag vet att så många har dött på havet. Jag skulle bara resa dit med flyg, och om jag hade ett visum i mitt pass, säger Aaqib.
Men passet har han inte tillgång till, det har arbetsgivaren lagt beslag på – något Aaqib har gemensamt med alla gatsopare vi pratar med.
Många blir lurade
Mohamed Bilkhaire är arbetsmarknadsminister för regeringen i Tripoli. Han säger att minimilönen ska ligga på motsvarande 2 200 kronor – och att alla som får ut mindre än så blir lurade av sina arbetsgivare. Att passen ”tillfälligt” beslagtas beror enligt ministern på att de utländska gästarbetarna annars skulle ”bege sig till Europa”.
Juristen Shokri Agmar från Tripoli menar att de utländska gästarbetarna lever i en extremt utsatt situation.
– Det största problemet är inte att de saknar juridiskt skydd, utan att de saknar någon milisgrupp som kan skydda dem, säger han.