– Tidigare har aldrig USA varit hotat, nu är det bara en tidsfråga innan Nordkorea har möjligheter att sända en kärnvapenbestyckad missil till något eller några av USA:s befolkningscentra.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi tror inte att Nordkorea kan göra det idag, men det handlar bara om några månader eller ett halvår innan de har den kapaciteten. Därför är det lockande för USA att agera snabbt för att förekomma Pyongyang.
Tre scenarier
Den sydkoreanske senioranalytikern och bedömaren i Sydkorea menar att det finns tre möjliga handlingsplaner:
1. Diplomati och sanktioner. De flesta menar dock att den möjligheten inte längre existerar efter att Nordkorea blivit en kärnvapenstat. Det finns inte någon anledning för Nordkorea att ge upp sitt trumfkort, kärnvapnen.
2. Militär aktion. Enligt bedömare blir den trots många svagheter allt mer trolig. Klockan tickar också, snart har Nordkorea möjligheter att nå USA med kärnvapen. Det är dock en mycket farlig och osäker handlingsplan, kan USA och Sydkorea lyckas slå ut Nordkoreas kärnvapen? Mycket talar för att det krävs kärnvapen för att kunna nå ner till de underjordiska lagren där Nordkoreas arsenal förvaras.
3. Störta Nordkoreas regim. Detta är den plan är som de flesta experter förespråkar idag, men de menar också att den kanske måste kombineras med en militär aktion. Det handlar om att så splittring inom Nordkoreas eliter för att störta Kim Jong-un och ersätta honom med mer ”realistiska” militärer ur partiledningen.
”Krig vore katastrofalt”
Sydkoreas regering är djupt olycklig över händelseutvecklingen. President Moon Jae-in från det liberala Demokratiska partiet har vid upprepande tillfällen garanterat att det aldrig ska bli ett nytt krig på den koreanska halvön. Nu ligger beslutet hos den amerikanske presidenten Donald Trump, ingen vet om Sydkorea ens kommer att bli konsulterat.
Hong Ihk-pyo är tung politiker inom det Demokratiska partiet och en av de som mest kämpat för avspänning med Nordkorea:
– Vi gör allt för att undvika ett nytt krig, ett krig vore katastrofalt för alla parter. Vi vill föra en dialog med Nordkorea, men tyvärr vägrar de att tala med oss, de vill bara ha direkt kontakt med USA. Där behöver vi stöd från europeiska ledare, Göran Persson är ett föredöme som besökte Nordkorea som statsminister och representant för EU.
Hong Ihk-pyo menar att effektiviteten för att få en positiv förändring med militära lösningar dessutom är mycket låg.
Misskötta kontakter
Topprådgivaren som Dagens ETC har träffat menar att USA misskött kontakterna med Nordkorea:
– Clinton försökte under sin presidenttid få till stånd en dialog och var nära att lyckas. Sedan ersattes han av George W Bush som inledde med att slå fast att Nordkorea var en av ondskans axelmakter. Detta gav inga positiva resultat. Dessvärre har USA alltid underskattat Nordkorea, detta betalar man för idag.
Det har också uppstått en ny situation med Donald Trump som låst in sig i ett hörn genom den hårda retoriken och hoten mot Kim Jong-un:
– Detta är helt i överenstämmelse med den nordkoreanska strategin att bara förhandla med USA, inte med Sydkorea, Japan och Kina. Mardrömmen för Sydkorea är att Trump tar frågan till det amerikanska folket och inte bryr sig om sina allierade i området, fortsätter rådgivaren.
Kim Jong-un kan avsättas
Initierade bedömare i Sydkorea menar att det finns möjligheter att avsätta Kim Jong-un, som anses ha sitt stöd framför allt inom den mäktiga OGD-fraktionen, Organization and Guidance Department, inom partiet och staten.
Denna strategi har haft som utgångspunkt att USA inte kommer att genomföra några militära aktioner eftersom Korea har en begränsad betydelse för landet. De menar också att USA kan tvingas att lämna Korea och istället bevaka halvön från sina baser i Guam och i övriga Asien, detta skulle enligt den nordkoreanska strategin inte ha någon avgörande betydelse för den amerikanska militärledningen.
Kina måste träda in
Men det finns också en opposition inom partiet mot OGD, framför allt inom de militära kretsarna. Men för att kunna utmana partiledningen och Kim Jong-un måste Kina aktivt träda in. Kina anses kunna åstadkomma en förändring genom att använda sig av de nära förbindelser man har med vissa delar inom militären. Tidigare har nämligen Kina gjort affärer, framför allt import av mineralet och kol, direkt med militären. Vinsterna i denna handel har militären i Nordkorea fått behålla och föra in i sin egen budget utan att det gått via den nordkoreanska statsbudgeten.
Detta, menar experter, ger möjligheter till påtryckningar från Kinas sida. Det kommer att bli hårda strider inom den nordkoreanska eliten när landets intäkter dramatiskt minskar.
Kina vill dock inte ha en USA-vänlig regim i Nord, man har en mycket lång landgräns gemensam. En tänkbar uppgörelse och kompromiss med USA och Sydkorea är att en fortsatt tillvaro för ett även i framtiden kommunistiskt Nordkorea garanteras.
Upptrappning kan gå fort
Dagarna före mitt besök hade en nordkoreansk soldat lyckats ta sig över gränsen till Sydkorea under häftig beskjutning. Mannen sårades allvarligt, men kommer att överleva. Trots att eldgivningen från de nordkoreanska styrkorna gick rätt in i Sydkorea besvarades den inte. Men situationen visar hur lätt en upptrappning kan ske.