Regeringsbildningen stöddes av den center-vänster-populistiska Femstjärnerörelsen, men också av högergruppen Lega, tidigare Lega Nord, och Silvio Berlusconis parti Forza Italia liksom andra centergrupper.
Extremhögern växer
Men under tiden som Draghi suttit vid makten har det politiska landskapet i landet förändrats. Från att ha varit landets största parti har Femstjärnerörelsen minskat till 11 procent i de senaste valundersökningarna. Högerledaren Roberto Salvinis Lega har passerats i väljarstöd av extremhögerpartiet Italiens bröder som har klara fascistiska rötter. Berlusconis Forza Italia har också förlorat stöd.
För att nå bättre resultat drar partierna slutsatsen att de försvagats av att stödja en samlingsregering och vill därför profilera sig tydligare. Detta är något paradoxalt eftersom Draghis regering är populär och uppskattas ha stöd av mer än två tredjedelar av den italienska befolkningen.
Miljöprotester till vänster
Femstjärnerörelsen skakas samtidigt av en djup kris och en rad tongivande medlemmar har lämnat partiet sedan stödet till Draghi-regeringen dragits tillbaka.
Partiet vägrade rösta för regeringen stora stimulanspaket på nära 300 miljarder kronor som skulle tackla inflationen och energikostnaderna eftersom man menade att paketet var otillräckligt och saknade en rad viktiga inslag för både miljön och välfärden.
Femstjärnerörelsen vände sig också mot regeringens planer att bygga en jättelik sopförbränningsanläggning i Rom, något som skulle öka utsläppen kraftigt och vara ett hot mot klimatpolitiken.
Stöd för Putin
Flera av partierna i koalitionen har också varit motståndare till att Italien exporterat vapen till Ukraina efter det ryska angreppet. Trots att de idag påstår motsatsen har Lega och Italiens bröder varit vänligt inställda till Putin och Ryssland, man har också fått ekonomiskt stöd och Mario Salvini har under en tid låtit sig fotograferas i en t-shirt med en stor hjältebild av Putin.
Förutom risken för en ny ekonomisk kris i Italien, som är EU:s femte största ekonomi, är också EU-ledarna oroliga för att den gemensamma fronten mot Putin och Ryssland ska luckras upp med en högerextrem regering i Italien.
Enligt de senaste opinionsundersökningarna skulle en koalition mellan Lega, Italiens Bröder och Forza Italia få nära hälften av rösterna och kunna bilda regering.
Beroende av rysk gas
Situationen i Italien är också mycket känslig, speciellt med de nuvarande värmerekorden, bränderna och en torka som är den värsta på 40 år. Extremhögern driver krav på att italienarna ska kompenseras genom lägre energiskatter och subventioner på bensin, gas och el. Eftersom nära hälften av den gas som importeras i Italien kommer från Ryssland går extremhögern mot hårda sanktioner mot Ryssland och talar om behovet av fred i Ukraina – inte att Ryssland ska tvingas dra sig tillbaka.
Det förekommer också krav på återupptagande av den italienska gasutvinningen i Adriatiska havet och minskningar av miljökraven.