Kartläggningen visar också att transparensen kring hur partier får in sina pengar i många fall är obefintlig och att kraven på redovisning av inkomstkällor skiljer sig stort mellan olika länder.
Ett tredje fynd i granskningen är att privata donatorer är mer benägna att stödja partier på ytterkanterna eller på populistiska partier än på äldre, traditionella partier. Till exempel har högerextrema partier i Europa fått in mer än 97 miljoner euro, motsvarande 1,1 miljarder kronor, vilket utgör en sjundedel av alla privata, politiska donationer.
De partier som undersöktes under perioden fick totalt in 685 miljoner euro, motsvarande 7,8 miljarder kronor, från organisationer, företag och privatpersoner. Störst del av kakan gick till tyska partier, som fick in 330 miljoner euro, motsvarande 3,7 miljarder kronor. En stor del av de pengarna kom från den tyska industrin. Till exempel har det kristdemokratiska partiet CDU fått in 2,9 miljoner euro, motsvarande 33 miljoner kronor, från sektorn sedan 2019.
Pengar är inte allt
Av flera opinionsmätningar att döma väntas högerextrema partier efter valet få fler mandat i EU-parlamentet. Sofie Blombäck, universitetslektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, säger att hon inte är så förvånad över att det är just populistiska partier och partier på ytterkanterna som får in mycket donationer.
– Många populistiska partier vänder sig till folket och de har också stort röststöd som det ser ut nu i Europa, säger hon.
Hur viktigt är det för ett parti med privata donationer?
– Pengar är nödvändigt men inte tillräckligt. Det kostar att driva en organisation och valkampanj men valkampanjer har också blivit allt mer professionaliserade och gått från att ha varit beroende av partimedlemmar som knackat dörr och bemannat valstugor till att bli mer beroende av att anställa pr-byråer, företag som gör opinionsmätningar och pressekreterare bland annat.
Visst går det att driva en kort kampanj på gräsrotsnivå utan stora medel, men det är svårare på längre sikt, förklarar Sofie Blombäck. Ett exempel är Feministiskt initiativ som 2014 var väldigt aktiva i sociala medier men sedan inte klarade av att ligga kvar på samma nivå på grund av bristande resurser, medan andra partier kunde betala folk som kunde göra ren politisk reklam och köpa annonser.
Men det räcker inte heller med enbart pengar, enligt Sofie Blombäck. Ett exempel är Centerpartiet.
– De brukar kallas för världens rikaste demokratiska parti. De spenderar mycket på sina valkampanjer men lyckas ofta inte bättre i valen än partier med mindre resurser. Ett annat exempel är Michael Bloomberg som kampanjade i USA-valet 2020. Han lade in miljoner dollar men blev inte president ändå, säger hon.
Risk för ojämlikhet
I Sverige har partier sedan 2018 behövt redovisa sin finansiering till kammarkollegiet. Tre fjärdedelar av länderna i Europa ger ingen information eller ofullständig information om vilka personer eller företag som ligger bakom donationerna.
– I Sverige och i många länder i Europa ser man donationer som ett problem. Här har vi därför ett ordentligt partistöd och i Storbritannien finns det en gräns för hur mycket pengar ett parti får använda. Det kan finnas risker med att en person som donerar pengar kan få fördelar och att höginkomsttagares intressen prioriteras högre om donationer kommer från dem. Det skapar en ojämlikhet mellan väljare och väljare, säger Sofie Blombäck.
Varför är det viktigt med transparens kring partifinansiering?
– Det är viktigt för att väljare ska känna förtroende för sina valda företrädare. Väljare tänker kanske: Kan jag lita på att partierna inte är köpta eller står i skuld till något? Om jag röstar på det här partiet – kan jag lita på att de agerar i mitt intresse och inte i någon annans, någon som de fått pengar från?
Vilka olika motiv kan det finnas för att donera till populist- och ytterkantspartier?
– Svårt att säga, men det kan vara så att många väljare tänker att de ska stå på partiets sida mot etablissemanget. Att donera pengar kan också vara ett sätt att delta i politiken utan att behöva engagera sig själva. Något mer oroväckande är att man kunnat se donatorer med band till bland annat Ryssland som kanske inte är genuina anhängare till ett visst parti utan enbart gör det för att skapa kaos och påverka valresultatet.