På plakat hade deltagare skrivit den väl använda frasen “De är inte oskyldiga” och på upptryckta t-shirts, banderoller och kartongbitar sågs bitar ur Pavlos ”Killah P” Fyssas texter vara nedskrivna. Några av initiativtagarna höll tal och Pavlos Fyssas musik blandades med socialistiska kampsånger. När domstolen kort därefter meddelade att man kommer att döma de åtalade på samtliga punkter för att ha drivit och verkat som en kriminell organisation bröt folkmassan ut i hurrarop och applåder.
För första gången under den sju år långa kampen för rättvisa kunde Pavlos Fyssas mamma – Magda Fyssa – andas ut. Med armarna sträckta mot himlen klev hon ut ur rättssalen och utropade ”Du gjorde det min son”!
Idag vid lunchtid fastställde domstolen straffvärdet för mordet - livstids fängelse för den dömde Giorgos Roupakias. Gyllene grynings ledare Nikos Michaloliakos och fem andra i partiets toppskikt får 13 års fängelse för att ha lett vad domstolen slagit fast är en kriminell organisation.
Inte bara upprättelse
Nikos Servetas är journalist och har bevakat rättegången sedan starten.
– Beslutet om att döma Gyllene gryning som en kriminell organisation och dess ledning för att ha styrt och verkat i en kriminell organisation är viktigt inte bara för upprättelse för de två morden, utan även för attackerna mot medlemmarna i PAME (en paraplyorganisation som omfattar alla arbetarrörelser i Grekland, reds. anm.) när de demonstrerade i Pireus hamn för drägliga arbetsförhållanden mot de stora grekiska skepparna, som senare även visade sig vara stora finansiärer av Gyllene gryning som parti. Attacken mot PAME utfördes alltså av Gyllene grynings armé på uppdrag av arbetsgivaren som demonstranterna protesterade emot.
För Thanassis Kampagiannis, som företräder tre egyptiska fiskare som utsattes för mordförsök av några medlemmar ur Gyllene gryning, kom beslutet som en seger.
– Det fanns inget annat alternativ! Efter att ha avsatt fem och ett halvt år till att lyssna på alla vittnesmål och ta del av all bevisning kunde inte rätten döma på annat sätt, säger han.
Men även om rätten utdömer långa fängelsestraff kommer de att överklagas och det är troligt att de åtalade inte kommer att avtjäna något straff alls förrän Högsta domstolen fastställt straffen.
Sedan 90-talet har det nazistiska partiet Gyllene gryning verkat på den politiska scenen i Grekland. Med en konservativ, främlingsfientlig och nationalistisk agenda men med betydligt mer extrema och våldsamma strömningar inom partiet har de fört en hård linje mot regeringen, mot EU och mot invandring.
Det grekiska före detta parlamentspartiet Gyllene gryning grundades redan på 80-talet efter ledaren Nikos Michaloliakos idéer om ett parti som skulle ena Grekland och värna om det grekiska. Som parti registrerades Gyllene gryning först 1991 men kom inte in i det grekiska parlamentet förrän 2012 då Grekland genomgick en ekonomisk kris och missnöjet mot regeringen, EU och åtstramningspaketen var stort bland invånarna.
Samtidigt formades en kultur inom partiet av enighet bland medlemmarna, fysiska träningsläger och vapenträning samt attackstyrkor som riktades mot sammanhang där många invandrare ofta befann sig i så som gatumarknader och invandringstäta områden men även olika kulturföreningar. Mobben klädde sig i militärkläder, kängor och svarta t-shirts med Xrysi Avgi tryckt över ryggen – det grekiska namnet för Gyllene gryning.
Synades efter mord
Och runt om i Grekland rapporterades flera fall av attacker mot invandrare, homosexuella, antifascister samt även medlemmar i olika föreningar och organisationer, såsom paraplyorganisationen för de olika arbetarrörelserna, PAME.
Men det var inte förrän den antifascistiska rapparen Pavlos Fyssas mördades av en medlem i Gyllene gryning som partiets verksamhet synades i sömmarna. Efter en utekväll knivhöggs den då 33-årige rapparen flertalet gånger av Giorgios Roupakias, en medlem i Gyllene gryning, vid deras lokala kontor i Nikaia, ett område i hamnstaden Pireus utanför Aten där Gyllene gryning hade starkt stöd.
Föll ur parlamentet 2019
Två år efter mordet väcktes åtal mot medlemmar i Gyllene gryning eller personer med nära samröre med partiet, totalt 69 personer. Bland de 60 åtalspunkterna fanns två fall av mord, flera fall av mordförsök, mordbrand, trakasserier, misshandel och attacker. Åklagaren valde då att även åtala partiets ledning för att ha drivit och verkat i en kriminell organisation som ska ha finansierats av vapenförsäljning, beskyddarverksamhet och i form av donationer av rika affärsmän.
Trots att samtliga parlamentsledamöter åtalats och representerades av ersättare i parlamentet, fick partiet fortsatt starkt stöd i parlamentsvalet 2015. Inte förrän i valet 2019 sjönk stödet under den treprocentsspärr som krävs för att komma in i parlamentet. Då hade rättegången pågått under fem år och partiet verkat utan partistöd sedan 2013. Det är troligt att straffen överklagas och att de åtalade inte kommer att avtjäna något straff alls förrän Högsta Domstolen yttrat sig i ärendet.