Dödstalen väntas stiga i Marocko – hela byar totalförstörda
En flicka skådar ut över förödelsen i byn Amizmiz, nära Marrakech, Marocko.
Bild: Mosa'ab Elshamy/AP/TT
Dagens ETC
Minst 2 000 döda, tusentals skadade och saknade, stor materiell förstörelse. Jordbävningen i Marocko är en katastrof. Nu pågår en kamp mot klockan för att finna överlevande under rasade byggnader – på svåråtkomliga platser.
– Hon skulle i alla fall vara därinne, vi vet inte, det går inte att nå henne. Bara Gud vet, säger Saber al-Idrissi till Dagens ETC om sin saknade svärmor.
– Jag mår bra, det är kaos men jag ska ut igen strax och försöka hjälpa till, säger Saber al-Idrissi till Dagens ETC:s reporter på plats i Marocko.
Det är tidig lördagsmorgon, jordbävningen, med en magnitud med 6,8 på Richterskalan har drabbat Marocko under natten. Saber al-Idrissi bor i Marrakech med sin familj, Dagens ETC befinner sig norr om Casablanca när skalven kommer. Bara några dagar tidigare möttes vi i Marrakech. Jordbävningen kändes även långt ifrån dess epicentrum, i stora delar av landet. I Marrakech var det allvarligt, med många döda, och byggnader i den världsarvsklassade medinan rasade samman.
Efter att marken hade slutat skaka började telefonerna vibrera. Mår alla bra, lever alla?
Snart kom ett efterskalv med en magnitud på 4,9. Människor samlades på torg och öppna platser av rädsla för mer.
”Tak och väggar skrämmer mig”
Saber al-Idrissi arbetar i Marrakech medina (gamla stad) med kommunikation för ett solenergiföretag. I hans kvarter är den materiella förstörelsen stor men han oroar sig mer för delar av familjen som bor i mindre städer österut. Hans röst är märkbart skärrad.
– Jag vet inte ännu om alla mina nära mår bra, jag måste ta mig hemåt och hjälpa till, fortsätter Saber al-Idrissi som varit utomhus sedan skalvet inträffade ett halvt dygn tidigare men nu tillfälligt vågat sig in tillräckligt länge för att ta en dusch.
– Tak och väggar skrämmer mig, säger han.
Han kommer ursprungligen från en by nära epicentrum uppe i Höga Atlas. Det är dit han vill åka för att hjälpa till.
Områdena runt de högsta Atlasbergen i provinsen Al Haouz och österut mot Ouarzazate drabbades hårdast, över 1 000 av de 2 000 rapporterade dödsfallen i skrivande stund ska ha skett där – och räddningstjänsten når inte fram överallt.
Räddningen når inte fram
– Det är hemskt, här finns många byggnader som inte är byggda enligt statens riktlinjer för jordbävningasäkra byggnationer, berättar Muhammed Ababou som ordnar guidade turer och trekking i bergen runt världsarvet byn Ait Benhaddou – känd utanför Marocko främst som kuliss för ”Game of thrones” eller filmer som ”Gladiator”.
Dagens ETC träffade honom några få dagar före jordbävningen, expert som han är på områdena som redan är hårt drabbade av klimatkris och fattigdom.
Det är i byarna runtom världsarvet de flesta dödsfall inträffat.
– Hela byar har förstörts totalt. De stora räddningsinsatserna når inte fram. Min närmsta familj och jag själv mår bra, gudskelov, säger Mohammed Ababou till Dagens ETC.
Men han känner väldigt många drabbade, har vänner och släktingar i de totalförstörda byarna.
– Jag har vänner som ligger under de kollapsade husen. Du känner ju mig, jag känner alla, alla känner mig. Det är en rikedom men jag har väldigt många att förlora.
Som guide i området är hans främsta expertis att känna naturen, visa de trygga jämte de förrädiska stigarna samt att känna människorna på de olika orterna och dela med sig av deras kunskap.
– Vi behöver händer men även kalla hjärnor, nu har myndigheterna börjat få ordning på folk men kaoset var tufft i början. Ingenting gjordes i rätt ordning. Vi var förvirrade, säger han.
Minst 300 000 drabbade
Enligt WHO är över 300 000 personer direkt drabbade av jordbävningen som inträffade 19 kilometer ned i jorden och är den värsta som drabbat Marocko de senaste 120 åren, enligt den nordamerikanska, geofysiska myndigheten USGS.
På lördagseftermiddagen ringer Saber al-Idrissi upp Dagens ETC. Han låter väldigt stressad och berättar att hans svärmor som bor 20 kilometer söder om Marrakech är försvunnen. Hon ska ha varit i en byggnad som rasade samman. Han är på väg dit.
– Hon skulle i alla fall vara därinne, vi vet inte, det går inte att nå henne. Bara Gud vet, säger Saber al-Idrissi.
Kungahuset har utlyst tre dagars landssorg och dödssiffrorna väntas stiga ytterligare i och med att de drabbade bergsbyarna är så svåråtkomliga.
– Ingen nationell eller internationell hjälp har kommit till min by ännu, bara lokal, säger Muhammed Ababou till Dagens ETC på lördagseftermiddagen.
Marockaner i hela landet är oroliga för vänner och anhöriga. Utanför Casablanca sitter Dagens ETC utomhus tillsammans med marockaner, bland andra Hasna Lahlali. Hon talar hela tiden i telefon med släktingar i de drabbade områdena.
– De berättar om förstörelse, om försvunna bekanta, om min gamla skola. Den har kollapsat. Det gör mig sorgsen men jag tackar Gud att min familj mår bra, säger Hasna Lahlali till Dagens ETC.
På måndagsmorgonen beräknades dödstalen vara drygt 2 000 och ungefär lika många skadade.
– Dödstalen kommer garanterat att stiga. Ingen har riktig koll här ännu, säger Muhammed Ababou.