Protesterna som inleddes i Sulaymaniyah i irakiska Kurdistanregionen, KRI, den 2 december är en upprepning av tidigare års missnöjesyttringar, som vilar på precis samma problem. I KRI är 1,27 miljoner människor offentliganställda eller lever på bidrag, vilket motsvarar en fjärdedel av befolkningen. Under 2020 har de bara fått sex månadslöner utbetalda, som varit reducerade med allt mellan 18 och 50 procent.
KRI har varit drabbad av en finanskris ända sedan 2014. Dels till följd av kriget mot Islamiska staten, dels för att oljepriset föll. Men också för att de kurdiska makthavarna på egen hand började sälja olja över gränsen till Turkiet, vilket i början av 2014 ledde till att centralregeringen i Bagdad lät strypa budgetutbetalningarna till KRI – som hade gått till de kurdiska offentliganställdas löner.
Budgetutbetalningarna har aldrig blivit desamma igen och KRI har anklagat Bagdad för antikurdisk politik. KRI har inte heller haft medel för att själv kunna betala löner, som under de senaste åren upprepade gånger kraftigt reducerats eller inte alls utbetalats. Flera gånger har protestvågor mot detta uppstått, där kurdiska deltagare även kritiserat sina politiker för vanstyre, nepotism och för att berika sig själva med oljeintäkterna.
Det nya i bilden är att coronapandemin ytterligare har fördjupat finanskrisen. Många unga, som redan tidigare lidit av arbetslöshet och bristande framtidsutsikter, har blivit frustrerade och anslutit sig till protesterna.
Protester spreds snabbt
December månads protester spred sig snabbt i den södra delen av KRI. Demonstranter har satt eld på kontor tillhörande ett flertal partier. Ordningsstyrkor har svarat med både vattenkanoner, arresteringar och skarp ammunition. Vid den här tidningens pressläggning hade nio demonstranter dödats, däribland minderåriga, liksom två personer i ordningsstyrkorna. Dussintals har skadats.
Myndigheterna har låtit stänga ner de oberoende nyhetskanalerna NRTTV och Nalia Radio, samt skickat ut hotbrev till flera andra medier om att de ska avstå från att rapportera om våld och eldhärjningar. Vid en presskonferens i förra veckan beskrev den kurdiske premiärministern Masrour Barzani de folkliga protesterna som ”en konspiration mot KRI”.
Kan stabiliseras
KRI och centralregeringen i Bagdad har sedan en tid befunnit sig i extremt laddade förhandlingar om oljeintäkterna och budgetfrågor. Nu precis som tidigare har man beskyllt varandra för konsekvenserna som uppstått till följd av budgetbråket. I måndags meddelade KRI:s delegation i Bagdad att man accepterat centralregeringens förslag, vilket i teorin skulle det kunna stabilisera situationen.
Men kurderna och Bagdad har flera gånger tidigare nått kompromisser, som så småningom spruckit igen. I grund och botten föreligger det ett stort behov av reformer och ett bättre samarbete, som styrande grupper med egna intressen sätter stopp för.
PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.