Så snart nya mobil- och datormodeller kommer ut på marknaden förpassas tusentals gamla versioner till de sälla tenikmarkerna. Varje år slänger svenskarna drygt 16 kilo elektronik per person, vilket är sjunde mest i världen efter bland annat Danmark, Norge och Island. De flesta prylar hamnar till en början på elektronikkyrkogården hemma i garderoben innan de kastas på återvinningscentralerna. Där monteras de isär och länsas på ädelmetaller, om de inte hamnar på en soptipp i Ghana, vill säga (se sidoartikel). Förra året slängde svenskarna i snitt tio teknikprylar per person i återvinningen, enligt branschorganisationen El-Kretsen. Mycket av elektroniken fungerar dock fortfarande, inte minst gamla laptops, vilket den nystartade organisationen IT for children vill ta till vara på och använda för ett utbildningsprojekt i Ghana.
– Vår vision är att förse barn och unga i Ghana med datorer för att komma ut på internet, säger grundaren Torsten Kjellgren. Vi drivs främst av är den kittlande idén att alla har chans att mötas som jämlikar på internet, oavsett ursprung och plånbok.
Datorundervisning – utan datorer
Han fick idén till projektet när han volontärarbetade på en mellanstadieskola i Ghana och insåg att datorundervisningen där bedrevs utan datorer. Inte heller i hemmen hade barnen tillgång till datorer eller elektricitet för den delen. Trots det försökte läraren utifrån en textbok lära barnen hur de skulle använda Word och Excel.
– Det där gick ju inte, så jag började göra lite efterforskningar för att se om det fanns möjlighet att skicka ner några datorer från Sverige, säger Torsten Kjellgren.
Köpte dieselaggregat
Han kom i kontakt med en eldsjäl som hade tjugo gamla laptops att avvara. Två av dem såldes för att finansiera frakten ned och för att köpa ett enkelt dieselaggregat, sedan kunde datorundervisningen sätta igång på allvar.
– När jag såg hur bra det fungerade och vilken skillnad det gjorde fick jag idén att utveckla projektet och driva det i större skala.
Väl hemma i Sverige började Torsten Kjellgren att engagera människor för att professionalisera arbetet. En jurist, en revisor och en grafiker knöts till organisationen, liksom tekniker på plats nere i Ghana, som kan ta hand om datorerna som skickas ned och distribuera dem till olika skolor i regionen.
– Jag lärde känna en kille som heter Anthony, som bodde på ett barnhem där jag arbetade som volontär. Han var helt självlärd men enormt kunnig på datorer, så när jag fick den här idén var han den första personen jag övertygade om att bli involverad. Nu är han ansvarig för organiseringen av projektet nere i Ghana och får en lön motsvarande vad en ingenjör tjänar, så det är ett drömjobb för honom på alla sätt och vis.
Insamlingsdag i Stockholm
Projektet drog igång på allvar i mars tidigare i år och har än så länge kretsat kring att få alla byråkratiska bitar på plats med Skatteverket, Tullverket, etcetera. På lördag den 5 september anordnar IT for children den första insamlingen under hösten på Drottninggatan i Stockholm, dit människor kan gå och lämna in sina datorer och stödja projektet. Målet är att till en början samla in minst 200 datorer att skicka ned till fem skolor i området kring Takoradi i västra Ghana.
Hur fixar ni elektricitet och internet?
– Det är egentligen den stora delen av projektet. Skolorna är gamla stenhus utan varken fönster eller el. Till att börja med kör vi med generatorer som går på bensin, men så snart vi fått in fler finansiärer är drömmen att installera solceller på taken. Sedan har Anthony utvecklat en lösning för att sätta upp lokala nätverk som ansluter till internet via 3G-nätet.
Under hösten ska Torsten Kjellgren fortsätta att ragga partners till projektet och även spela in reklamfilmer med olika svenska kändisar. Förhoppningsvis går första lasset med datorer senare i höst.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.