”Det som skedde var en omfattande stormning med bland annat våldsam vandalisering och där ambassadbyggnaden sattes i brand på flera ställen”, skriver UD:s presstjänst.
Den svenska ambassadören Jessica Svärdström befann sig i Sverige när angreppet skedde. Det är andra gången på kort tid som ambassaden attackeras.
Son till ayatolla eldar på
Demonstranterna i Irak är lojala till shiamuslimska milisledaren Muqtada al-Sadr, son till ayatolla Mohammad Mohammad Sadeq al-Sadr som lönnmördades av Saddam Husseins regering 1999.
Stormningen av ambassaden föregicks av en uppmaning från Muqtada al-Sadr på appen Telegram, om att "kasta ut" Sveriges ambassadör. Enligt bedömare har al-Sadr en inrikespolitisk agenda i att elda på protesterna mot Sverige, för att visa styrka mot andra religiösa ledare.
Medan det irakiska rättsväsendet har utfärdat ett tjugotal arresteringsordrar på demonstranter har landets regering, som formellt fördömer stormningen, trappat upp sanktionerna mot Sverige. Fler koranbränningar kommer att innebära att alla diplomatiska kontakter mellan Irak och Sverige avbryts med omedelbar verkan, men Utrikesdepartementet uppger att dialogen med irakiska myndigheter fortsätter än så länge.
Bojkott och reaktioner tilltar
Irak har uppmanat Sveriges ambassadör Jessica Svärdström att inte återvända till landet, kallat hem sin chargé d'affaires från Stockholm och förbjudit all handel med svenska företag i Irak. Irak har även dragit in telekomjätten Ericssons tillstånd att verka i landet. Irak anklagar Sverige för ”upprepade skändningar” av koranen, eftersom man har gett tillstånd till de allmänna sammankomsterna med koranbränningar.
Även al-Azhar-universitet i Kairo, som är sunnimuslimernas högsta lärosäte, uppmanar till fortsatt bojkott av svenska varor. Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren, sager till TT att den diplomatiska krisen med Irak inte utgör något stort ekonomiskt bakslag för Sverige. Men om protesterna sprider sig kan det få större konsekvenser.
– Sprider det sig till andra länder så är det givetvis mer allvarligt. Saudiarabien är ju den största handelspartnern i Mellanöstern för Sverige och där är det framför allt bygg- och infrastrukturbranschen som i så fall skulle dras in i den här konflikten, säger Johan Trouvé till TT.
UD utfärdar med anledning av oroligheterna nya reseråd för svenskar i regionen. Svenskar som befinner sig i Irak bör så långt som möjligt undvika demonstrationer och situationer som kan utvecklas till oroligheter.
”Reaktionerna har främst riktats mot det officiella Sverige, men det kan inte helt uteslutas att svenskar som befinner sig i Irak and eller andra länder kan mötas av upprördhet”, skriver UD.
Turkiet: Grip Paludan
Under fredagen utfärdade Turkiet en arresteringsorder mot den högerextrema aktivisten och svenska medborgaren Rasmus Paludan. Han anklagas för brottet "att offentligt förolämpa de religiösa värderingarna" efter ett koranbränningen utanför Turkiets ambassad i januari. Enligt nyhetsbyrån Anatolia säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Ankara följer Sveriges "Nato-löften" noga.
– Sveriges Natoansökan kommer att hjälpas om konkreta steg tas mot att bekämpa terrorgrupper, säger Erdogan enligt nyhetsbyrån.