Förra månaden spreds en bild på ett svältande syriskt spädbarn från Ghouta-regionen i Syrien. Hennes mamma kunde inte amma eftersom det saknas tillgång på mat. Flickan dog. Hon hette Sahar och blev en månad. En ny rapport från Amnesty International visar att det här inte är en isolerad händelse och inte heller har uppstått slumpmässigt i spåret av det brutala kriget.
Tvärtom är det en kalkylerad metod som regimen använder sig av för att tvinga rebellkontrollerade områden att kapitulera. Idag lever 500 000 syrier i sådana områden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Stoppar nödtransporter
Amnesty International har i en ny rapport granskat förloppet vad gäller ett antal syriska städer och regioner, bland andra Aleppo, där Bashar al-Assad vunnit kontroll efter en lång tid av belägring. Människorättsorganisationen konstaterar att regimen först svälter den civila befolkningen för att sedan tvångsförflytta dem som överlevt bombardemang samt brist på mat och mediciner. Ett sätt att säkerställa denna strategi är att regimen inte släpper igenom transporter med nödhjälp. Dessutom bränns åkrar.
– Syriska styret menar att målsättningen är att besegra stridande oppositionella. Men det handlar om ett cyniskt användande av taktik som går ut på att ställa kapitulation mot svält, säger Philip Luther på Amnesty International.
– Det här är en del av en systematisk attack på civila. Sammantaget rör det sig om brott mot mänskligheten.
”Hon var så svag”
Amnesty International har i år genomfört 134 intervjuer med flyktingar, hjälparbetare, journalister, experter och FN-anställda. Dessutom har man samlat in dussintals filminspelningar och analyserat satellitbilder för att styrka vittnesmålen.
En man som arbetade som läkare i Daraya under regimens belägring:
– När vi fick in patienter med njurproblem fanns det inget vi kunde göra. Vi såg dem dö framför våra ögon.
En kvinna från Daraya berättar om hur hon kämpade för att hålla sin bebis, född i mars 2016, vid liv:
– Jag ammade henne, men det räckte inte. Hon var så svag. Vi saknade alternativ så hon grät medan jag bara var maktlös. Hur skulle jag kunna klara att amma när jag själv inte hade annat än soppa att äta?
Amnesty International har krävt svar från både syriska och ryska myndigheter, men utan att få någon respons.