Den 6 juni i år undertecknades avtalet Sharm Green City Project av Egyptens miljöminister Yasmine Fouad samt Khaled Fouda, guvernör över den södra delen av Sinaihalvön. Al-Monitor rapporterar att avtalet ska förvandla den hårt exploaterade turiststaden Sharm el-Sheikh till en ”hållbar och grön stad” som kan vara ett föredöme för resten av Egypten. Bland annat ska sophanteringen förbättras och koldioxidutsläppen minskas.
GEF, Globala miljöfonden, pytsar in sju miljoner dollar som bidrag och FN:s utvecklingsprogram UNDP agerar samarbetspartner. Meningen är att det gröna stadsprojektet ska vara fullt implementerat lagom till FN:s nästa klimatmöte COP27 i november i år, som arrangeras i just Sharm el-Sheikh.
De senaste årens växande uppmärksamhet kring klimatfrågor har satt mer fokus på FN:s årliga klimatmöten. I fjol arrangerades COP26 i Glasgow. Jämte tiotusentals politiska representanter, lobbyister och NGO-anställda syntes också tusentals klimataktivister, som avfärdade mötet som ett spektakel.
”Det är ingen hemlighet att COP26 är ett misslyckande. Det här är inte längre något klimatmöte, det här är nu en global greenwashingfestival”, sa klimataktivisten Greta Thunberg under en demonstration.
FN:s klimatmöten har blivit föremål för en mängd kritik av det här slaget, liksom att en del av de länder som står värd för klimatmöten gör enorma satsningar på ”grön omställning” bara för att saker ska se bra ut under de få veckor då man tar emot viktiga internationella gäster, bidragsgivare och företag med lukrativa ”gröna” kontrakt.
Egyptens president Abdel Fattah al Sisi, som grep makten i en militärkupp 2014, har haft bråttom att beordra klimatvänliga initiativ sedan Sharm el-Sheikh valdes som plats för COP27. I januari 2022 beslutades att alla hotell och andra turistfaciliteter i Sharm el-Sheikh måste gröncertifieras. De fick sex månader på sig att göra nödvändiga förändringar.
I februari beslutades att Sharm el-Sheikh ska få ett hållbart kollektivtrafiksystem som enbart drivs av elektricitet. Likaså ett nytt solkraftverk och en ny ”hållbar stadspark”. Innan COP27 börjar planerar man även att förbjuda engångsplastpåsar och att installera nya gatljus som drivs av solenergi.
Korallreven utanför Sharm el-Sheikh och andra turiststäder vid Röda havet lockar varje år i genomsnitt 3–3,5 miljoner dykare. De och andra tillresta turister bidrar till slitage på naturen, till nedskräpning i havet och väldigt mycket sopor. Initiativ för hållbarhet är därför högst välkomna i Egypten, men frågan är hur långvariga de nya satsningarna blir. Kritik har också riktats mot att COP27 arrangeras i en diktatur där det i praktiken inte är tillåtet med gatuprotester. Vi får se om klimatmötet blir ett undantag. Den 8 juni undertecknade Egypten ett avtal med FN om att man kommer tillåta demonstrationer av klimataktivister under klimatmötet.