Opinionsundersökningar har de senaste dagarna visat att uppemot två tredjedelar av demokratiska väljare vill se en annan kandidat. Nästan 15 procent av de demokratiska kongressledmöterna har gjort offentliga uttalanden där man uppmanar Biden att inte ställa upp.
På söndag eftermiddag lokal tid kom beskedet: Biden ställer inte upp igen.
Han vill se sin vicepresident Kamala Harris, som han kallar en "extraordinär partner" som partiets kandidat i novembervalet.
Två versioner av Biden
Den som följt Joe Bidens under året har kunnat se två olika versioner av presidenten. I förberedda tal där Biden har ett välskrivet manus att hålla sig till har han framstått som fokuserad och välformulerad med ögonen riktade mot tittaren. När han rört sig ute bland väljare har ålderstecknen lyst igenom oftare: stel gång, flackande blick och återkommande felsägningar.
Bidens svaga tv-debatt mot Trump i slutet av juni fick många att sätta i vrångstrupen. Sedan följde Nato-presskonferensen där Biden kanske inte gjorde många misstag men två som stack ut rejält: han kallade vicepresident Harris för vicepresident Trump och Zelenskyj för Putin. Intervjuer med tv-bolagen NBC News och BET följde men avlöpte inte heller utan ögonblick lätta att tolka som tecken på virrighet och bortglömda namn.
Biden slog ifrån sig och hävdade att det är delar av partiets "elit" och insiders som ville att han ska kliva åt sidan – de som underskattade honom 2016 och avrådde honom från att ställa upp mot Hillary Clinton i demokraternas primärval. Tonen ändrades sedan något och Biden sa att han skulle överväga att kliva åt sidan om väljarundersökningar visar att han inte kan vinna eller om något “sjukdomstillstånd” skulle infinna sig.
Allt tyngre namn
Allt tyngre namn har sedan uppmanat Biden att avsäga sig nomineringen – öppet eller i det tysta. Den som först uppmanade Biden att kliva åt sidan var den ganska anonyma kongressledamoten Lloyd Doggett. Mer välkända aktiva demokrater slöt då upp bakom Biden, istället skickade 24 tidigare kongressledamöter ett öppet brev där man förordade en ny kandidat.
Allt eftersom tiden gått, och fler offentliga framträdanden av Biden mönstrats, har balansen förändrats. Chuck Schumer och Hakeem Jeffries, Demokraternas högst uppsatta namn i senaten och i representanthuset, samt tidigare talmannen Nancy Pelosi har alla talat med Biden under veckan men utan att bekräfta eller dementera vad samtalen handlat om. Efter Bidens avgång rapporterade Politico att en källa inom Demokraterna uppgett att Pelosi ska ha gett Biden ett ultimatum som tog slut förra veckan. "Nancy gjorde klart att de kunde göra det den lätta vägen eller den hårda vägen", enligt källan.
Många källor som citerats under de senaste veckorna har varit anonyma andrahandskällor och ofta bara benämnts som "nära" olika beslutsfattare. Så startade även ryktet om att Barack Obama skulle vara oroad. De anonyma citatet tillsammans med allt fler öppna uppmaningar ökade pressen på Biden.
Stängda diskussioner har också pågått bland partimedlemmar på lokalt plan och flera politiker uppger att de kontaktats av väljare som vill se en ny kandidat.
Många demokrater var också oroade för att ett svagt valresultat för Biden även skulle leda till förlorade platser i kongressen. Demokraterna som i dag har en mycket knapp majoritet i senaten siktar på att behålla den och även ta makten i representanthuset. Ett läge där Republikanerna istället tar hem både presidentposten och majoriteten i bägge kamrarna är värsta tänkbara scenario.
“Jag älskar Joe Biden, men..."
Även donatorer – utan vilka en amerikansk presidentvalskampanj är omöjlig – blev också allt mer skeptiska till en fortsättning med Biden. Det blev tydligt efter George Clooneys (sedan länge en framgångsrik insamlare av kampanjmedel till demokrater) debattartikel i New York Times med rubriken “Jag älskar Joe Biden, men vi behöver en ny nominerad”.
Kaliforniens Adam Schiff, före detta ordföranden i representanthusets underrättelsekommitté, blev det tyngsta namnet när han i onsdags uppmanade Biden att “föra facklan vidare”. Schiff var som många andra noga med att lyfta fram hur framgångsrik Bidens första mandatperiod varit. Efter Bidens besked på söndagen beskrivs han också av många partikamrater som "en patriot" och "osjälvisk".
Joe Biden kommer inte att avgå som president utan planerar att sitta kvar under resten av mandatperioden.