Hoppa till innehållet

Joakim Medin

Detta har hänt Joakim Medin

Bild: Joakim Medin

Dagens ETC

Torsdagen den 27 mars tas Joakim Medin in i förhör när han landar i Istanbul. Sedan dess har han varit frihetsberövad.

Kommentera

• På torsdagen 27 mars flyger Joakim Medin till Istanbul från Budapest, där han för Dagens ETC:s räkning intervjuat bland andra Viktor Orbáns ansvarige för internationell opinionsbildning. Han landar ungefär klockan 11.30 svensk tid. Målet med resan är att rapportera om den senaste utvecklingen i Turkiet, bland annat om de stora protesterna.

• Exakt klockan 12.02 skickar Joakim Medin ett meddelande till Dagens ETC:s chefredaktör: ”De plockar in mig på förhör nu.”

• Timmarna går, tystnad, klockan 16.30 informeras svenska Utrikesdepartementet om att en svensk journalist är saknad i Turkiet.

• Dagens ETC och Joakim Medins närmaste familj har därefter löpande kontakt med Utrikesdepartementet, som inte lyckas etablera kontakt med Joakim Medin.

• Det blir fredag 28 mars. Klockan 12.30 beslutar chefredaktör Andreas Gustavsson i samråd med familjen att det gått för lång tid utan besked. Tidningen offentliggör att en reporter är frihetsberövad i Turkiet. Kravet som ställs är att Sveriges regering ska agera och att alla svenska medier ska engagera sig i fallet.

• Gensvaret blir massivt. Omedelbart kommer reaktioner från andra medier, från människorätts- och pressfrihetsgrupper, från politiker. Fallet får internationell uppmärksamhet.

• Klockan 15 på fredagen får Dagens ETC och familj beskedet, då av turkiska jurister som sökt igenom fängelsesystemet: Joakim Medin har förts från flygplatsen till fängelset Maltepe, han är formellt gripen. Turkiska myndigheter ska ha uppgett att han varit efterlyst sedan flera år.

• Sedan under fredagen kommer också information från UD som meddelar att konsulatet i Istanbul fått telefonsamtal från Joakim Medin, något han har rätt till enligt turkisk lag.

• På fredagens kväll börjar turkiska medier rapportera att Joakim Medin kommer anklagas för samröre med PKK och för att ha kränkt president Erdogan. ”Jag kan säga så mycket att det naturligtvis är falskt. Hundra procent falskt”, säger Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson till svenska och internationella medier. 

• Joakim ställdes på fredagen inför åklagare som medverkade över videolänk. Enligt Joakims advokat var det svårt för honom att kommunicera med åklagaren då den enda tolk som erbjöds honom var en turistguide som inte förstår juridisk terminologi.

• På lördagen, 29 mars, utser familjen i samråd med Dagens ETC juridiska ombud till Joakim Medin. Dessa träffar honom två gånger under dagen och kan förmedla hälsningar samt berätta att han mår efter omständigheterna väl.

• På lördagen bekräftar turkiska officiella konton på plattformen X att Joakim anklagas för att ha ”förolämpat presidenten” och för att ”medlem i en väpnad terroristorganisation”. Turkiets presidentkansli skriver att han är ”känd för sin Turkiet-fientliga rapportering”, men hävdar att gripandet inte har något som helst att göra med hans journalistiska verksamhet. Dagens ETC:s chefredaktör bemöter på nytt dessa påståenden: ”Joakim Medin är journalist, ingenting annat.”

• På söndagens eftermiddag, 30 mars, nås Dagens ETC och familjen av beskedet att Joakim Medin på morgonen förflyttats till ett högersäkerhetsfängelse, Silivri, där många politiska fångar sitter, bland andra Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu. Joakim Medins advokat får inget veta förrän förflyttningen redan skett.

• På söndagen ger också utrikesministern Maria Malmer Stenergard (M) en kommentar till TT: ”Vi arbetar mycket intensivt med det här fallet, både här i Stockholm, men också i Istanbul genom vårt generalkonsulat. Fallet har högsta prioritet för regeringen”, säger hon. ”Vårt mål är att Joakim Medin ska få komma hem.”

• Måndag 31 mars uppmärksammas Joakim Medins fall på Publicistklubbens möte i Stockholm.

• På tisdagsmorgonen, klockan 9.30 den 1 april, får advokaten Batıkan Erkoç träffa Joakim Medin för första gången efter att han flyttats till högersäkerhetsfängelset. Han förmedlar då ett budskap till Sverige: ”Journalistik är inte ett brott, inte i något land.” Detta får viral spridning. Erkoç meddelade anhöriga och arbetsgivare att Joakim är vid gott mod och säger till Dagens ETC att han tillbringar dagarna med att träna.

Bild: Privat

• Parallellt har Dagens ETC och hans familj fortsatt dialog med UD, möten som är konfidentiella. 

• Flera av världens största journalistgrupper, IFJ och EFJ, gör starka uttalanden för Joakims sak: ”Pressfrihet är en grundläggande rättighet som måste respekteras. Ingen journalist ska gripas, utvisas eller trakasseras som ett resultat av sitt arbete.” 

• Sveriges statsminister kommenterar också fallet. 

• På onsdagen, 2 april, kommenterar  Ulf Kristersson på nytt fallet. Han uppger då att han inte haft kontakt med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om Joakim Medin. ”Jag utesluter ingenting i den här frågan”, säger han till TT. 

• Sveriges konsulat i Istanbul har då fortfarande inte fått besöka Joakim Medin i fängelset, sex dagar efter gripandet.

• Flera svenska medier inleder kampanjer. Expressen kallar sin #FreeJoakim medan Aftonbladets publisher Lotta Folcker skriver: ”När en svensk journalist grips måste vi stå samman. Svenska regeringen måste agera tydligt och beslutsamt. Och vi andra måste visa vårt stöd för de insatser som nu görs för att Joakim Medin ska släppas.” Så gott som samtliga större svenska medier har tydligt fördömt gripandet.

• På torsdagens morgon, 3 april, medverkar chefredaktör Andreas Gustavsson i BBC Newsday, världens största radioprogram. Han upprepar att anklagelserna mot Joakim Medin är falska och efterlyser att så många som möjligt ska ställa sig bakom kravet om att han omedelbart ska släppas. ”Det måste vara ett konstant tryck, säger han. ”Vi på Dagens är inställda på att kämpa för Joakim så länge det behövs. Och det vet han om.”

• På torsdagen får Sveriges konsulat Istanbul för första gången besökare Joakim Medin i fängelset. Han får då böcker att läsa, något han efterfrågat.

• På torsdagens eftermiddag medverkar Andreas Gustavsson på konferensen Media Summit i Stockholm. Han berättar där om Joakim Medins fall och säger att andra medier måste visa uthållighet, att fortsatt belysning kan visa sig bli avgörande för utgången. Närvarande är svenska mediechefer samt bland andra, Almar Latour på Dow Jones/Wall Street Journal, med aktuell erfarenhet av att få reportern Evan Gershkovich frisläppt från Ryssland.

• Den 3 till 4 april, kommer Natos utrikesministrar att mötas i Bryssel. Där kommer Maria Malmer Stenergard att möta Turkiets utrikesminister Hakan Fidan, säger hon till Dagens Nyheter vid lunchtid på torsdag: ”Jag ska uttrycka hur viktigt det här är för Sverige och att vi hoppas finna en snabb lösning. Detta är av högsta prioritet för regeringen.” Hon tillägger: ”Vi jobbar på olika nivåer och i olika kanaler för att han ska komma hem så snart som  möjligt. Jag förstår att det finns ett stort intresse för hur vi arbetar, men eftersom det är i ett så känsligt läge kan jag inte gå in i detalj på exakt på vad vi gör.”

• Fredag 4 april bekräftar Sveriges utrikesminister att hon lyft ärendet med Hakan Fidan: ”Vi hade ett samtal och jag var mycket tydlig med hur  viktigt det är för Sverige att Joakim Medin får komma hem till sin fru”,  säger Malmer Stenergard på en kort pressträff i Bryssel. Hon vill inte vara mer detaljerad. ”Konsulära fall är alltid  känsliga. Det finns en rad olika aspekter i det här fallet också. Av respekt för det så kan jag inte gå in på detaljer hur exakt regeringen arbetar och inte heller vad som sägs i olika samtal.”

• Söndag 6 april skriver Sofie Axelsson, reporter på Dagens ETC och gift med Joakim Medin, följande på Facebook: ”I samråd med människorättsorganisationer har jag som närmast anhörig till Joakim Medin i egenskap av hustru valt att avaktivera Joakims profiler på sociala medier. Så snart Joakim är hemma kommer vi aktivera dem igen.”

• På onsdagen, den 9 april, meddelar en domstol i Ankara att man avisat en överklagan av frihetsberövandet av Joakim Medin.

• Torsdag 10 april har det gått två veckor sedan gripandet.

• Fredag 11 april får Joakim Medin för första gången ringa sin fru. Samtalet varar i tio minuter. Sofie Axelsson visste om att han skulle ringa, men inte när. ”Han var som vanligt. Han lät glad. Kunde skratta. Och jag kunde reta honom lite.”

• På lördagen, 12 april, har advokaterna på nytt med sig en handskriven lapp från Joakim Medin: ”Orden har nått mig om allt det stöd och all uppmärksamhet jag får nu. Jag är otroligt tacksam för det. Jag har endast sysslat med journalistik, det är inte något jag ska sättas i fängelse för. Inte i Turkiet eller i något annat land. Jag hoppas fortfarande att det här kan gå att lösa snabbt. Jag vill fortfarande tro på att pennan är mäktigare än svärdet.”