Indien allt mer hindunationalistiskt: ”Minoriteter har fått det sämre”
En valarbetare fraktar en elektrisk valmaskin med en åsna till en avlägsen bergsby i Indien.
Bild: Channi Anand/AP/TT
Dagens ETC
Nästan 969 miljoner röster ska räknas när världens mest folkrika land går till val. Bakom Indiens blomstrande it-industri döljer sig korruption och en allt mer odemokratisk president, som förväntas bli omvald.
– Presidenten Narendra Modi går allt mer åt ett hindunationalistiskt håll och minoriteter i Indien har fått det sämre, säger Börje Ljunggren.
Valprocessen i Indien är igång och det är en exceptionellt utdragen process i sju faser. Valet inleddes den 19 april och håller på fram tills i början av juni då ett valresultat ska stå klar. I nuläget har två faser hunnit äga rum. Några delstater röstar i taget och för att nå invånare på avlägsna platser använder valarbetarna bland annat helikoptrar och åsnor.
Valet 2024 har hittills haft ett lägre valdeltagande än tidigare, och har präglats främst av den sittande presidenten Narendra Modi och hans hindunationalistiska parti BJP, Bharatiya Janata Party, enligt ambassadör Börje Ljunggren, tidigare chef för Utrikesdepartementets Asienavdelning.
– Modi är en skicklig politiker och når ut till människor. Han är en karismatisk demagog som utstrålar att “Det är jag som är Indien”.
Modi är lågkastig, barn till en tehandlare, lever ett asketiskt liv och är varken gift eller har barn. Han är skicklig på att använda sociala medier och modern teknik, har ett stort konto på X och använder AI i sin valkampanj. Han har även stora resurser och stöttas av oligarker och miljardärer, som blir allt fler i Indien. Modi har sin bakgrund i RSS, en militant hinduisk organisation som han gick med i under tonåren, och den rörelsen är kärnan i hans organisation, menar Börje Ljunggren.
Under lång tid har politiker i Indien inte velat blanda politik med religion. Men Modi har som mål att skapa ett hinduistiskt Indien.
– Han vill radikalt förändra det sekulariserade Indien som funnits sedan självständigheten 1947 och göra Indien till ett hindunationalistiskt land, och en stormakt.
Flera minoriteter har fått det sämre, särskilt de nästan 200 miljoner muslimer som lever i landet känner sig undanträngda.
– Modi gör ofta otäcka utfall mot muslimer och kallar dem för infiltratörer, trots att de funnits i landet i tusen år.
Tempel vid gammal moské
Ett exempel på hindunationalismens växande framfart i Indien kommer från januari i år då Modi anlade ett hinduistiskt tempel där det i trettio år varit ruiner på en plats där en hinduisk mobb på 90-talet raserade moskén Babri Masjid från 1500-talet, en mycket symbolisk handling.
En ny lag har också införts som exkluderar muslimer från att bli medborgare, i de fall de har tagit sig in i landet illegalt. För andra religiösa minoriteter görs dock undantag.
Valdeltagandet är så här långt mindre än 2019, vilket kan tyda på en viss oro inför Modis ambitioner, säger Börje Ljunggren, som ändå ser det som närmast oundvikligt att Modi kommer att bli omvald och få sitta i fem år till. Modis parti får inte en majoritet av rösterna men systemet med enmansvalkretsar gör att BJP med största sannolikhet får en klar majoritet i parlamentet Lok Sabha.
Fler toaletter åt folket
– Narendra Modi har mycket höga popularitetssiffror, något som gjort honom så populär är bland annat att han stärkt infrastrukturen och sett till att fler får tillgång till toaletter och elektricitet, även på landsbygden. Den snabba utbyggnaden av internet och dess roll är en annan faktor. Över 900 miljoner människor har internet och landet är världens näst största online-marknad.
Valet sker helt enligt demokratiska principer och det är flera partier som slåss om makten, även fast de är splittrade. Men det finns ändå flera grundläggande försämringar av demokratin i Indien, säger Börje Ljunggren.
– Indien går mer åt en majoritetsdemokrati där ett parti dominerar helt. Man kan kalla det en valautokrati.
Rättsväsendet används för att fängsla motståndare och landet blir allt mer intolerant. Bland annat sitter nu oppositionspolitikern Arvind Kejriwal fängslad.
Razzia mot BBC
Även media har inskränkts kraftigt och Indien rankas nu på 161:a plats av 180 länder i RSF:s 2023 World Press Freedom Index. På senare tid har det även utförts flera razzior mot medier.
– Det finns fortfarande media som spelar roll men det har blivit en klar försämring. Till exempel utfördes en razzia mot BBC:s indiska redaktioner där journalister greps. Detta efter att de sänt en dokumentär som var kritisk mot Modi.
Förutom Modis parti BJP är det andra största partiet Kongresspartiet, som hade makten de första 40 åren efter att Indien blivit självständigt.
– Kongresspartiet är kända för sina familjedynastier och korruption och deras nuvarande partiledare, Rahul Gandhi som är fjärde generationen ledare, är ingen skicklig politiker. Oppositionens svaghet är Modis styrka.
Flera andra partier har, tillsammans med Kongresspartiet, gått samman under namnet India som ett valallians för att försöka konkurrera mot BJP.
Vilka utmaningar kommer Indiens premiärminister att ställas inför de kommande fem åren?
– Ett stort problem i landet är arbetslösheten bland de unga och de växande ekonomiska klyftorna. Dessutom är klimatet försummat. Delhi är en av världens mest förorenade städer. På senare tid har det även varit många bönder som protesterat mot priserna på spannmål.
Många blickar åt Indien på grund av den omfattande ekonomiska utvecklingen, särskilt inom it. På senare tid verkar även allt fler världsledare i väst vilja vara på god fot med Narendra Modi för att värna relationen till Indien
– Modi förhöll sig som chefsminister passiv under massakern på muslimer 2002 i Gujarat, och beviljades sedan under flera år inte visum till USA. Idag välkomnas han som en vän.
Från Sveriges håll vill man gärna ha en god relation till Indien för den stora it-industrin i landet, menar Börje Ljunggren.
– Men det finns en tendens att man är lite väl okritisk. Bilden är lite rosaskimrande, man pratar inte tillräckligt mycket om korruptionen och demokratins tillbakagång i landet.