Ännu ett dramatisk nyhetsår har passerat. Presidenter har bytts ut. Statsministrar har avgått och valts igen. Sverige och världen har vaccinerats och gängkriminaliteten har präglat debatten. Dagens ETC sammanfattar några av årets största händelser och våra egna största granskningar.
Dagens ETC
Januari:
6 januari – Kapitolium stormas
Ett hundratal demonstranter och anhängare till den sittande presidenten Donald Trump stormar Kapitolium i Washington D.C. De slår ut fönster och tränger sig in i senatens plenisal. Fyra personer dör i samband med våldsamheterna. Anhängarna, uppeldade av Trumps retorik menar att det var fusk när Donald Trumps motståndare Joe Biden vann valet, trots att både valansvariga och flera domstolar har sagt att det saknas bevis för valfusk. Trump går kort därefter ut och manar till lugn, men upprepar samtidigt sina anklagelser om grovt valfusk. Twitter, Facebook och Instagram låser presidentens konto, med motiveringen att hans inlägg riskerar att bidra till att ökat våld.
18 januari – Utnyttjade migantarbetare på populär restaurangkedja
Maein Buylan arbetade sju dagar i veckan för 36 kronor i timmen åt hyllade restaurangkedjan Indian Garden. Han tvingades sova i ett förråd - medan ägaren själv bodde i en lyxvilla värderad till 16 miljoner. Dagens ETC:s reportrar Eigil Söderin och Adolfo Diaz avslöjar restaurangkedjans utnyttjande av migranter.
20 januari – Historisk vicepresident
Joe Biden och vice president Kamala Harris svär presidenteden utanför Kapitolium i Washington D.C i USA.
”Det här demokratins dag. Vi har lärt oss att demokratin är skör men den har bevarats”, säger Joe Biden under sitt installationstal. Kamala Harris blir samtidigt historisk, som USA:s första kvinnliga och första svarta vicepresident.
27 januari – Knark, vapen och miljoner i svartkontraktshärva
En mor och dotter krävs på sex miljoner kronor för omfattande handel med svarta hyreskontrakt i Stockholm. Dagens ETC:s reporter Christoffer Röstlund nystar i en härva där hundratusentals kronor har betalats under bordet för attraktiva förstahandskontrakt och där också amfetamin och ett mordvapen är inblandat.
Februari:
1 februari – Militärkupp i Myanmar
Militären i Myanmar genomför en kupp och för bort Myanmars statskansler Aung San Suu Kyi, president Win Myint och ett flertal medlemmar ur den sittande regeringen från sina hem. Strax därefter meddelar militären via sin egen tv-kanal att makten nu tillhör överbefälhavaren Min Aung Hlaing och att det råder ett års undantagstillstånd i landet.
2 februari – Politisk rättegång i Ryssland
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs döms av rysk domstol till tre och ett halvt års fängelse. Brottet går tillbaka till 2014, då Navalnyj ska ha brutit mot reglerna för ett villkorligt straff. Rätten hävdar att politikern var skyldig att träffa sin övervakare två gånger i månaden- efter att ha skrivits ut från sjukhuset i Berlin där han fick vård efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjock. Åtalet väcker ilska i hela landet och Navalnyj själv och många av hans anhängare anser att rättegången är politiskt motiverad. Oppositionspolitikern placeras på straffkoloni IK-2 i Pokrov öster om Moskva där han senare inleder en hungerstrejk.
11 februari – Ville sluta betala för nätläkare
Västra Götalandsregionen meddelar att de vill sluta betala till Kry och andra nätläkarbolag. Kostnaden för de digitala vårdbesöken riskerade att fördubblas i regionen under 2021 och landa på 200 miljoner kronor. Frågan behöver utredas med Västra Götalandsregionens beslut fick fler regioner att i en artikel i Dagens ETC meddela att de tittade på möjligheten att göra samma sak.
Mars:
3 mars – Vansinnesdåd i Vetlanda
En 20-årig gärningsman skjuts av polis efter att ha gått till attack med kniv mot åtta personer i Vetlanda. Enligt polisen har attackerna skett på fem olika platser i centrala Vetlanda, med några hundra meters mellanrum. Tre av personerna har livshotande skador, medan de andra som attackeras har lindriga skador. Gärningsmannen själv överlever och vårdas på sjukhus.
6 mars – Protester mot pandemirestriktioner
Den första konspiratoriska protesten mot pandemirestriktionerna arrangeras i Sverige och kallas för ”Tusenmannamarschen för frihet och sanning”. Dagens ETC:s reporter Joakim Medin var på plats och såg antisemitiska budskap blandas med nyandlighet.
28 mars – Liberalt vägval
Liberalerna samlas till partiråd för att avgöra om det är möjligt att samarbeta med Sverigedemokraterna eller inte. Svaret blir ja men många i partiet är upprörda över svängningen. Tidigare partiledaren Maria Leissner säger till Dagens ETC att Liberalernas själ står på spel och veteranen Barbro Westerholm säger: ”Jag är 30-talist, jag minns andra världskriget, jag minns mina föräldrar samtal och hur man försåtligt fick väldigt många att tro på ett nationalistiskt parti.”
30 mars – Fem mördade kvinnor på tre veckor
18-åriga Elin Klinteberg anmäls försvunnen natten till den 30 mars i den skånska staden Höör. Det visar sig senare att hon har blivit mördad på ett brutalt sätt av en 27-årig manlig vän efter att de har spelat sällskapsspel ihop i mannens bostad. Mannen grips strax därefter och erkänner mordet direkt. De kommande veckorna sker ett flertal uppmärksammade mord på kvinnor. En nybliven mamma i Älta, en niobarnsmamma i en gångtunnel i Linköping, en mamma i Huddinge och en kvinna på en öppen gata i Alvesta. Totalt mördas fem kvinnor på tre veckor, vilket väcker starka reaktioner och debatt om mäns våld mot kvinnor.
April:
17 april – Vaccinerade får krama barnbarnen
Folkhälsomyndigheten inför nya rekommendationer för de som vaccinerats med en dos mot covid-19. Nu får de träffa andra inomhus igen. ”Det är nu okej för vaccinerade far- och morföräldrar att krama om sina barnbarn igen”, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.
18 april – Folkkampanj mot marknadshyror
Runt om i Sverige, på över hundra platser, genomförs protester mot planerna och skrivningarna i januariavtalet om att införa marknadshyra. Samordnaren Elin Gauffin säger till Dagens ETC: ”Pandemin har visat att alla behöver ett hem och att det är farligt med trångboddhet. Många är upprörda över att man ens kan komma på tanken att gå över till marknadshyror.” Hyresgästföreningen har tillsammans med Ramboll tagit fram en rapport som visar hyrorna i de attraktivaste områdena i Stockholm skulle öka med 100 procent marknadshyror införs.
20 april – Kurder stämplas som hot och utvisas
Säpo åsiktsregistrera kurder med vänsteråsikter och misstänkliggör den som har sympatier för organisationer som svenska myndigheter och riksdagspartier själva har band till. ”Det här känns inte som hemma längre”. Det säger Veysi Ari efter att Säpo borrat upp familjens dörr i Örebro och tvingat hans hustru att flytta till Belgien. Dagens ETC:s reporter Joakim Medin inleder sin granskning av hur Säpo hanterat kurder.
Maj:
5 maj – Coronastöd berikar välfärdsjättarna
Dagens ETC granskar välfärdsjättarna Academedia, Humana och Ambea. Bolagen har fått generösa coronastöd från staten samtidigt som vd:arna har fått höga ersättningar och ägarna har kunnat plocka ut miljonbelopp. Marcus Strömberg, vd för Academedia fick mest. När han tidigare i år löste ut delar av sitt aktieinnehav och syntetiska optioner trillade det in 13,3 miljoner på kontot. Samtidigt skär bolaget ner i verksamheten och säger upp personal på ett 60-tal skolor.
13 maj – Uppblossade konflikt i Gaza
Israel-Palestina konflikten blossar upp igen. Hamas uppger att de avfyrat 130 raketer mot Tel Aviv, den 11 maj som en hämndaktion för ett flyganfall i Gaza som fick en höghus att rasa ner och som dödade 26 personer. Den 13 maj inleder israeliskt flyg bombräder mot mål kopplat till Hamas och hotar att gå in med en markoffensiv. FN rapporterar att 10 000 palestinier har fått lämna sina hem och måste söka skydd undan bombningarna. Efter elva dagars strider nås en vapenvila mellan Hamas och Israel. Totalt dör 232 palestinier, varav 65 barn. 12 israeler dör, varav 2 barn. ”Jag har bevittnat tre krig i Gaza, inget har varit som detta”, säger människorättsjuristen Raji Sourani till Dagens ETC efter tio dygn av Israels bombningar. (Den 20 maj)
21 maj – Britt-Marie slår tillbaka
Centerpartiets ungdomsförbunds nya ordförande Réka Tolnai skapar uppståndelse när hon publicerar en video på sociala medier där hon säger att unga tvingas stå tillbaka, bromsade av ”onödiga sooselagar” som skyddar ”Britt-Marie, 45, som suttit i fikarummet i flera år”. I Dagens ETC slår flera Britt-Marie på arbetsmarknaden tillbaka. ”Det låter i och för sig skönt att fika... Men jag tar en chokladbit eller en frukt när jag cyklar mellan mina brukare. Annars hinner jag inte hålla schemat”, säger Britt-Marie Nilsson som arbetar i hemtjänsten i Göteborg.
Juni
21 juni – Regeringen faller på marknadshyrorna - och kommer tillbaka igen
Vänsterpartiet meddelar att partiet kommer att att rösta för ett misstroende mot regeringen om inte regeringen släpper frågan om fri hyressättning i nyproduktion. Den 21 juni klockan 10:53 står det klart att statsministern och hans regering har fallit i Sveriges riksdag efter att en majoritet har röstat igenom ett missförtroende. Lagom till lunch samma dag säger vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar att ”vi vill gärna att Stefan Löfven ska återkomma som statsminister men utan marknadshyror”, under en pressträff. Löfven ges sju dagars betänketid av talmannen Andreas Norlén. Antingen utlysa extraval eller avgå och utse en ny statsministerkandidat. Löfven väljer att avgå för att bara några dagar senare föreslås som statsminister igen av talmannen Andreas Norlén. Den nygamla regeringen bestående av socialdemokrater och miljöpartister tillträder igen.
30 juni – Polis dödad i Biskopsgården
En 33-årig polis blir skjuten i tjänsten i Biskopsgården i Göteborg. Mordet kopplas snabbt till de pågående gängkonflikterna i området. Två dagar senare grips en 17-åring. ”Vi kommer aldrig att backa i kampen mot den organiserade brottsligheten. Det här är en fruktansvärd händelse som är ett angrepp inte bara på en polis och dennes anhöriga, utan också ett angrepp på det svenska samhället och vår demokrati”, säger statsminister Stefan Löfven om mordet.
Juli
6 juli – Cementa får inte bryta kalk
Mark- och miljööverdomstolen beslutar att inte ge Cementa tillstånd för fortsatt kalkbrytning på Filehajdar och Västra brottet på Gotland. Domstolen menar att företagets miljökonsekvensbeskrivning har sådana brister att det inte går att ta ställning till brytningens inverkan på miljön. Domen får stora politiska konsekvenser och regeringen får igenom en speciallag för att kunna förlänga Cementas tillstånd.
14 juli – Översvämningar i Europa
Ovädret Bernd drar in över Europa och delar av Tyskland, Belgien, Nederländerna, Schweiz och Österrike drabbas av massiva översvämningar. Floder och vattendrag svämmar över i rasande takt och uppemot 200 människor mister livet till följd av vattenmassorna. Världsledare som Angela Merkel i Tysklans betonar att mer måste göras i kampen mot klimatförändringar. Klimataktivisten Greta Thunberg skriver på Instagram: ”De säger många vackra ord. Men alla verkar glömma att det är de som är ansvariga för att vi är på väg mot en flera grader varmare och destabiliserad planet”.
17 juli – Barn skottskadade i Visättra
Två barn som är ute och leker i Visättra söder om Stockholm skottskadas i samband med en uppgörelse mellan kriminella nätverk. När Dagens ETC besöker området efter händelsen säger mamman Lia Ghebru att hennes barn är oroliga. ”De säger, mamma jag vill inte bli skjuten eller se någon jag känner skadas.”
21 juli – Översvämningar i Kina
Även Kina får uppleva extremväder. 200 000 människor måste evakueras från den kinesiska provinsen Henan efter massiva regn och översvämningar. Meteorologer i landet uppger att området inte upplevt ett så här kraftigt regnoväder på tusen år, enligt Reuters. Vittnen beskriver hur vägar blivit till floder, som sveper med sig bilar och annan bråte. I den kinesiska staden Zhengzhou, som ligger i Henan provinsen dör 25 personer efter att vattenmassor dragit ner i tunnelbanesystemet.
Augusti:
10 augusti – 400 anmälningar om barnfridsbrott
En månad efter att det blivit straffbart att låta barn bevittna våld i nära relationer har över 400 anmälningar kommit in till polisen. Dagens ETC:s reporter Stina Berglund tar del av anmälningarna där barn själva ringer in till polisen och berättar om våldet. ”Barn påverkas på samma sätt när de själva blir slagna”, säger Åsa Landberg, legitimerad psykolog på Stiftelsen Allmänna barnhuset.
15 augusti – Talibanerna tar över Kabul
Efter att ha tagit kontrollen över ett flertal städer i Afghanistan tar talibanerna över huvudstaden Kabul. I samband med det flyr landets president Ashraf Ghani till Tadzjikistan.
Dagens ETC:s Zanna Nordqvist intervjuar Magda Gad som är den enda svenska journalisten kvar i landet. Hon säger att ”situationen i Afghanistan är bortom fruktansvärd”. Kaosartade scener utspelar sig på Kabuls flygplats. Tusentals samlas och människor klamrar sig fast på militär chartrade plan för att försöka ta sig ut ur landet.
18 augusti – Och översvämningar även i Sverige
Översvämningarna drabbar även Sverige. Gävle får uppleva 161,6 millimeter på ett dygn, vilket motsvarar två månaders nederbörd på 24 timmar. Akvedukter svämmar över, vägar ger vika, och källare vattenfylls. När Dagens ETC:s reporter Jesper Jäger-Ärlestad besöker staden ett par veckor senare, pågår fortfarande upprustningsarbetet efter vattenmassorna. En kolonilottsägare på Lupinstigen i Gävle, säger till tidningen: ”Jag skulle bara tapetsera, bygga en trapp och sedan skulle jag vara klar. Men det sket sig helt och jag fick en käftsmäll”.
22 augusti – Löfven meddelar sin avgång
I sitt sommartal meddelar statsminister Stefan Löfven att han avgår som ordförande för Socialdemokraterna på partikongressen under hösten.
September:
6 september – Friskoleboss köpte jaktslott för skolpeng
Dagens ETC:s reporter Eigil Söderin kan avslöja att Anders Hultin, vd för skolbolaget Watma Group använt pengar, som bolaget fått in i form av skolpeng för att driva koncernens skolor, till att köpa ett jaktslott i Åre där han nu bor med sin flickvän. ”Varför ska jag lämna ut min privata ekonomi till en tidning av det slag som du representerar”, svarar Anders Hultin när han får frågor om affären.
10 september – 100 år med kvinnlig rösträtt
Det har gått hundra år sedan kvinnor i Sverige fick rösta för första gången i riksdagsval. Dagens ETC uppmärksammar det med att låta 100 kvinnor tala om 100 år av rösträtt.
26 september – Val i Tyskland - slutet på Merkels era
Över 60 miljoner tyskar går till valurnorna för att avgöra vilket parti som ska styra in i framtiden. Förbundskansler Angela Merkel lämnar därmed över ansvaret efter 16 år vid makten. När rösterna är räknade står det klart att Socialdemokratiska SPD blir största parti med 25,7 procent. Kristdemokraterna CDU/CSU får 24,1 procent av rösterna.
27 september – Explosion i flerfamiljshus i Göteborg
Strax före klockan fem på morgonen inträffar en explosion i stadsdelen Annedal i Göteborg. 16 personer förs till sjukhus varav en person senare avlider. När Dagens ETC besöker platsen berättar Tone som bor i en av trappuppgångarna: ”Jag kastar på mig kläder och springer ut och möts i trappuppgången av en vägg av rök.”
29 september – Pandemirestriktionerna tas bort
Nästan alla restriktioner tas bort efter att Folkhälsomyndigheten har gjort en samlad bedömning grundad på framförallt den stigande vaccinationstäckningen. Bland annat försvinner deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar och Folkhälsomyndighetens allmänna råd om att arbeta hemifrån.
Oktober:
3 oktober – Vilks död i trafikolycka
Den kontroversiella konstnären Lars Vilks och två av hans livvakter omkommer i en trafikolycka med en lastbil på riksväg E4 utanför Markaryd i Småland. Vid kollisionen uppstår en brand som resulterar att samtliga tre i polisbilen omkommer direkt, samtidigt som lastbilschauffören skadas. Lars Vilks blev 75 år gammal.
13 oktober – Pilbågsdåd i Kongsberg
I den lilla staden Kongsberg strax väster om Oslo tar en man, med pilbåge och stickvapen, livet av fem personer inom loppet av 34 minuter. Den norska polisen avfyrar varningsskott mot mannen som kan gripas på plats. Initialt arbetar polisen efter hypotesen att attacken är religiöst motiverad, men bedömer i efterhand att det troligaste motivet till dådet är psykisk sjukdom. Morden blir snabbt en världsnyhet.
21 oktober – Artisten Einár mördas i trappuppgång
Den 19-åriga rapparen Einár, som har miljontals strömningar på Spotify, skjuts ner kallblodigt i närheten av sin bostad i Hammarby sjöstad, Stockholm. Mordet följs av en intensiv debatt om gansterrap och den våldskultur som plågar landet. Dagens ETC:s Bilan Osman skriver i en kommentar att ”det är en nationell kris som pågår, det har länge varit hög tid att börja bete sig som det”.
29 oktober – Nazister i säkerhetsbolaget som ska vakta regeringen
2 november – Terapi via chatt får bedriva vård för skattepengar utan bevis för att det fungerar
Dagens ETC:s reporter Sofie Axelsson granskar vårdbolaget Mendly som har tagit fram en app för terapi via chatt. Genom den privata vårdcentralen Centrum Flen och Region Sörmland kan de ta emot patienter från hela landet och få betalt med skattepengar. Men det finns inga vetenskapliga bevis för att metoden fungerar. Bolaget grundades av tidigare krogchefen Sebastian Ralph och IT-killen Eric Andrén. ”Det är ett experimentellt behandlingssätt som absolut inte bör användas för att ersätta offentlig vård”, säger John Torous, professor i psykiatri på Harvard-universitetet om terapi via chatt. Efter granskningen inleder Region Sörmland en utredning av Mendly.
6 november – 17-åriga polismördarens mamma: Jag kämpade för hjälp
Inför rättegången mot den 17-åring som står åtalad för mordet på polismannen i Biskopsgården i Göteborg får Dagens ETC:s reporter Karin Annebäck prata med 17-åringens mamma. Hon berättar om alla åren av kamp för att hon och hennes son ska få hjälp. Om alla samtal till polis, socialen, skolan. ”Det hade aldrig behövt hända”, säger hon. 17-åringen döms senare till åtta års fängelse.
9 november – LO accepterar las-uppgörelsen
Sent under kvällen, på ett extrainsatt styrelsemöte, svänger LO och säger ja till las-uppgörelsen. Hittills har LO centralt sagt nej för att det skulle innebära för stora ingrepp i arbetsrätten. Men LO är splittrat. Flera förbund är fortfarande starkt kritiska till att las-uppgörelsen till exempel innebär att det blir lättare att gå ifrån turordningen vid uppsägningar. ”Man ger bort väldigt mycket trygghet i anställningen mot någon form av trygghet vid arbetslöshet”, säger Transports Magnus Falk till Dagens ETC.
16 november – BB-demonstrationer mot Svenonius
Flera hundra personer samlas utanför landstingshuset i Stockholm för att protestera mot den rådande krisen i förlossningsvården. Några veckor tidigare har ett 40-tal barnmorskor sagt upp sig från Danderyds förlossning i protest mot arbetsförhålladena. Finansregionrådet Irene Svenonius kliver upp på scenen för att hålla tal till demonstranterna men blir utbuad när hon säger att förlossningsvården i regionen håller oerhört hög klass.
18 november – På plats bland migranter vid polska gränsen
Under hela hösten har tusentals migranter anlänt till gränsen mellan Belarus och Polen för att ta sig in i EU. Polen har använt våldsamma metoder för att tvinga tillbaka migranterna. Det är Belarus regim under Aleksandr Lukasjenko som transporterat människorna till gränsen med falska löften om fri lejd in i EU som en hämnd för EU:s sanktionspolitik mot Belarus. Dagens ETC:s reporter Joakim Medin tar sig till gränsen där migranter, hjälparbetare och journalister trakasseras av gränsvakterna.
24 november – Sveriges första kvinnliga statsminister avgår innan hon hinner tillträda
Magdalena Andersson (S) väljs till statsminister i riksdagen. Hon släpps fram av Centerpartiet som sedan också väljer att släppa fram högeroppositionens budget, som förhandlats fram av M, KD och SD. Det får Miljöpartiet att hoppa av regeringen, de vill inte sitta i en regering som ska styra på en budget som högern och SD tagit fram. Magdalena Andersson ber om att få bli entledigad senare under dagen till till följd av Miljöpartiets avhopp. Fem dagar senare blir dock Magdalena Andersson statsminister igen. Hon tar ledningen för en enpartiregering som ska söka stöd hos andra partier.
26 november – Nya omikron-varianten av covid-19 upptäcks
Världshälsoorganisationen (WHO) varnar för omikron, en ny variant av covid-19 efter rapporter om omfattande spridning i Sydafrika. Ett flertal länder vidtar snabbt åtgärder och inför reserestriktioner.
December:
6 december – Hemsökt av eventuell hitlerhälsning
Sveriges nya civilminister Ida Karkiainen (S) hamnar direkt i blåsväder efter att en bild florerar på nätet där en ung Karkiainen till synes utför en hitlerhälsning. Politikern frågas ut av Ekot och säger då ”jag har inget minne av att jag ska ha gjort en sådan gest med syfte att sympatisera med nazismen. Jag gör verkligen inte det och har aldrig gjort det”. Statsminister Magdalena Andersson (S) säger under en presskonferens att hon har ”fullt förtroende för att hon inte har de här värderingarna”.
7 december – Ryssland rustar mot Ukraina
Efter att Ryssland drygt en månad tidigare gjort klart att de har mobiliserat drygt 100 000 soldater till gränsen mellan Ryssland och Ukraina är läget spänt mellan de två supermakten USA och Ryssland. USA hotar den senare med att ekonomiska sanktioner kan införas om Ryssland väljer att fullfölja sin plan och invadera Ukraina.
10 december – Expressenreporter träder fram efter larm om arbetsmiljön
Expressens grävstjärna får sparken efter att hon delat information till Dagens ETC om att en högt uppsatt Expressen-chef utretts internt för sexuella övergrepp. Hon tråder fram med namn och bild för att vittna om en sjuk arbetsmiljö på Sveriges näst största nyhetsredaktion. Hennes berättelse får sedan stöd av ett 40-tal tidigare och nuvarande anställda på Expressen.
11 december – Ödeläggelse efter tornado
Kraftiga stormar och tornados drar in över sex amerikanska delstater natten mot den 11 december. CNN rapporterar att minst 30 tornados har upptäckts och att sammanlagt 79 personer har omkommit i de drabbade delstaterna. Delstaten Kentucky drabbas hårt under natten till lördag, efter att fyra tornados tagit sig fram, varav en av dem svepte längs marken i över 30 mil. Förstörda byggnader och träd täcker marken.
”Det här är sannolikt ett av de största tornado-utbrotten i vår historia”, säger president Joe Biden i ett tal.
15 december – Betala dig före i kön till ätstörningsvården
Köerna till ätstörningvården är långa. Många får vänta över ett år på behandling. Då kan Dagens ETC:s reporter Eigil Söderin avslöja att Mandokliniken, som bedriver ätstörningsvård på uppdrag av Region Stockholm, tar emot privatpatienter som kan betala sig före i kön. För 12 000 kronor per behandlingsdygn behöver du inte vänta mer än en vecka på att få komma till kliniken.