Den tidigare ministern och FN-ambassadören (2000-2004) Pierre Schori tvekar inte när han besvarar Dagens ETC:s frågor. Som FN-ambassadör under Irak-kriget såg han hur folkrätten missbrukades, och efter 20 år av amerikanskt bombande i Afghanistan tog talibanerna ändå tillbaka makten påpekar han.
Går det att säga någonting om brott mot folkrätten som begåtts sedan den 7 oktober, både mot Israel och Palestina?
– Ja absolut. Jag kan konstatera att FN:s generalsekreterare, som ju är den yttersta domaren här, han har fördömt det kollektiva bestraffandet av det palestinska folket och kräver ett omedelbart eldupphör. Det bör även Sveriges regering göra, därför att så många civila drabbas. Samtidigt säger han att Hamas angrepp och dödandet av israeler ska fördömas. Och så fördömer han också bombningen av ett FN-läger i Gaza som dödade sex människor, säger han.
Konflikten mellan Israel och Palestina är en av de mest långdragna i världen. När Israel nu har svarat hårt på Hamas terrorattacker har stora delar av västvärlden ställt sig på Israels sida. Amnesty har å andra sidan fördömt båda sidornas agerande och menar att både Israel och Hamas måste stå till svars. Man har också kallat blockaden av Gaza för olaglig och sagt att nödhjälp måste släppas in omedelbart.
Veto från USA
USA:s president Joe Biden spenderade under torsdagen sju och en halv timme i Israel. Samtidigt som han i ett tal sa att USA står bakom Israel, så höjde han en varningens finger: låt er inte konsumeras av ilskan, löd budskapet. Biden jämförde även Hamas dåd med 9/11-attackerna 2001.
– Medan vi försökte skipa rättvisa begick vi även misstag, sade Biden i Israel, enligt AP.
USA har även lagt in veto i FN:s säkerhetsråd mot en resolution som skulle kräva ”humanitära pauser” för att kunna föra in humanitär nödhjälp i Gaza. Tolv länder röstade för resolutionen, medan Storbritannien och Ryssland avstod från att rösta. USA, som i egenskap av permanent medlem i säkerhetsrådet har veto, var det enda landet som röstade emot.
Krigsförbud
I folkrätten ingår respekt för och efterlevnad av FN-stadgan, där det finns skrivelser om hur konflikter ska lösas med fredliga medel och vilket mandat FN har att ingripa. Bland de viktigaste reglerna räknas krigs- och våldsförbudet – som inte alltid efterlevs. Folkrätten innehåller också regler för hur ansvar ska utkrävas när internationella brott har förekommit. Det handlar om folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. I folkrätten ingår också efterlevnad av FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna och internationell humanitär rätt.
Trots det generella förbudet mot krig och våld finns det undantag. En angripen stat har rätt att försvara sig, vilket är motiveringen till att USA med fler har ställt sig bakom Israel. Internationella brottsdomstolen ICC ger Israel rätt att döda medlemmar av Hamas, men det förändrar inte Israels skyldigheter att följa folkrätten.
– Det är inget skäl för Israel att döda civila samtidigt som de dödar Hamas. Det är ett brott, absolut. Hamas må gömma sig bland civila, det är säkert så. Men Israel får fortfarande inte bomba civila, säger Pierre Schori och fortsätter:
– Folkrätten är inte blind, utan den finns och den måste tillämpas. Det finns inga ursäkter att gå ifrån den. Israel bryr sig inte om folkrätten, de bryter mot den precis som Hamas. Och då faller det tungt på omvärlden att göra sin plikt och skydda de civila på båda sidorna.