Utanför baren i New York träffar Dagens ETC teaterstudenten Forist Sylvester, 35, som själv besökt Pulse flera gånger.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag kommer från Florida och har varit på Pulse flera gånger, det är en legendarisk klubb med en väldigt vänlig stämning. Min första tanke var att kolla att alla jag känner var i säkerhet. Det visade sig att flera av mina vänners vänner var där igår. En av dem dog. En kompis till mig letar fortfarande efter sin kompis som eventuellt var på Pulse. Ingen har lyckats få tag i honom, säger han.
”Chock och sorg”
Dådet är en av flera attacker i USA som riktats mot hbtq-personer. På nyårsafton 2013 greps exempelvis en man sedan han satt brand på en nattklubb i Seattle, där 750 personer befann sig. I september år 2000 sköts en man till döds och sex personer skadades i en attack mot en gaybar i Roanoke i Virginia.
På söndagskvällen kom rapporter om att en beväpnad man gripits på väg till Prideparande i Los Angeles. I hans bil fann polisen sprängmedel, vapen och ammunition.
”Det sker hatbrott hela tiden”
RFSL i Sverige beskriver terrorattacken i lördags som ännu ett exempel på hur hat och våld tränger in i hbtq-personers vardag.
– Den första känslan när det här kom i söndags förmiddag var en chock och en sorg. Det här händer precis mitt i Pridesäsongen. Det pågår Pridefestivaler både i USA och i Sverige. Det är en tid när hbtq-personer både firar och manifesterar sina rättigheter och rätten att vara en del i samhället som alla andra. Det här skedde på en av de platser där hbtq-personer känner sig trygga och kan vara sig själva, säger Magnus Kolsjö, vice ordförande i RFSL.
Terrorattacken är den största masskjutningen i USA och kommer att sätta ett märke i hbtq-rörelsen för lång tid framöver, tror Magnus Kolsjö.
– Det finns självklart en risk att det leder till rädsla och oro bland hbtq-personer. Min önskan och förhoppning är att det ska kunna få motsatt effekt och att människor ser att vi behöver stå upp för oss själva och för våra rättigheter, och att andra människor som inte är hbtq-personer ser att det fortfarande behöver kämpas för hbtq-personers rättigheter. Att man tar de tillfällen som finns i sommar, att man går i sin lokala Prideparad och arbetar för allas lika rättigheter, säger Magnus Kolsjö.
Utanför Stonewall Inn i New York står prästen Winnie Varghese, 44. Hon säger att den berättelse som hittills fått plats i offentligheten är att hbtq-personer får sina rättigheter tillgodosedda i USA. Men den bilden är inte helt korrekt.
– Sanningen är att det fortfarande är extremt farligt att vara homosexuell i det här landet. Det är farligt till och med i det här gayvänliga kvarteret. Jag brukade bo här, och vet att det sker hatbrott hela tiden. En sak som har varit bra på den här minnesstunden är att alla talare motsatt sig islamofobi. Men det är inte vad som kommer att ske i landet som helhet. Svaret på skjutningen kommer att bli mer islamofobi, och konversationen kommer att handla om terrorism, inte homofobi, säger Winnie Varghese.
12 juni 2016
En beväpnad man öppnar eld på gayklubben Pulse i Orlando. 50 personer dödas och 53 skadas.
13 december 2013
En man häller bensin över en trappa på gayklubb i Seattle och tänder på. 750 personer befinner sig i lokalen för att fira nyår. Branden släcks dock innan någon kommer till skada. Gärningsmannen dömdes till 10 års fängelse för mordbrand.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
1 mars 2009
Två bröder och deras kusin attackerar en gaybar i Galvestone, Texas med betongklumpar. En av personerna som träffas måste sys med 12 stygn i huvudet.
22 september 2000
En gaybar i Roanoke Virginia beskjuts. En man dödas av skotten och sex personer skadas. Till polisen säger gärningsmannen, som heter Gay i efternamn, att han utförde attacken för att han inte gillar att bli retad för sitt namn. Han säger också att alla homosexuella borde flytta till San Fransisco.
21 februari 1997
Fem personer skadas på nattklubben Otherside Lounge när en sprängladdning exploderar på en uteplats på klubbens baksida, som mestadels har hbtq-personer som kunder. Eric Rudolph, som är mest känd för OS-bomben i Atlanta 1996, grips och säger till polisen att han attacken var ett sätt att slå tillbaka på en ”moraliskt korrupt regering” som tillåter abort och homosexualitet.
24 juni 1973
32 personer dödas när en mordbrännare sätter eld på Upstairs Lounge, en gaybar i New Orleans.