BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Havanna är torrlagt under den nio dagar långa landsomfattande sorgeperiod som utlysts, och visst är det lite lugnare längs stadens gator än vanligt. Konserter och annat nöjesliv är inställt. Flaggorna vajar på halv stång.
Under måndagen och tisdagen har människor köat i timmar för att komma fram till minnesplatsen på Plaza de la Revolución i Havanna, torget där han under sin rekordlånga tid som statsöverhuvud höll många av sina ibland timslånga tal.
"De är där för att de känner att det är obligatoriskt", säger en anonym Havannabo. "De är där för att de älskar Fidel och har sett honom som en andra far", säger en annan.
Visar tillbakablickar
Även de som inte tagit sig till Revolutionstorget kan känna sig närvarande – kubansk tv har nämligen slängt ut den vanliga tablån och visar långa svep från minnesplatsen blandat med tillbakablickar och kommentarer kring Castros liv. Statstelevisionens bevakning är ett hyllningsporträtt, och på mitt privatägda pensionat visar en annan tv-kanal även hur grupper av Kuba-amerikaner firar att Fidel Castro är borta för gott.
På väg mot Revolutionsplatsen möter jag Omar Rodrigues Rayón, 50.
– Jag kommer att minnas Fidel som en far. Jag har honom att tacka för min utbildning och mycket annat. Till och med hur lång jag är, säger Omar Rodrigues Rayón med en blandning av stolthet och skämtsamhet i rösten.
Säkerhetsvakten Omar har slutat sitt skift och är på väg mot hemmet i Habana Centro, en stadsdel inte lika välbesökt av turister som den historiska delen Habana Vieja eller de finare kvarteren i Vedado där de största hotellen ligger. Gemensamt för alla områdena är att många av husen har ett stort renoveringsbehov.
– Men levnadsstandarden ökade efter revolutionen. Batistaregimen som regerade innan dess exploaterade befolkningen. Sjukvård var till exempel väldigt dyr då, säger Omar Rodrigues Rayón.
Många kubaner är "fidelistas", fortsätter han.
– Jag beundrar Fidel, han gjorde mycket bra, men han har även gjort misstag. När det gäller ekonomin lyckades han inte skapa jämvikt mellan medelkubaners löner och priserna i butikerna.
Har du någonsin funderat på att lämna Kuba?
– Alla kubaner har funderat på att lämna Kuba, jag också.
Skickar pengar
Över en miljon kubaner har lämnat Kuba och tagit sig till USA. Många skickar nu pengar till sina släktingar hemma på ön. Många butiker i Havanna är dock ödsliga, alldeles för stora i relation till antalet produkter de har att sälja. Tillgången till internet har däremot ökat mycket det senaste året och hundratals människor kan ses kring de wifi-hotspots runt om i staden som sedan nyligen öppnats av staten. Det krävs dock att man köper kort vilket kostar runt 30 kronor för en timme.
Det har börjat skymma när några läkarstudenter passerar i sina vita arbetsuniformer.
– Självklart behövs en förändring på Kuba. Löner, arbetsförhållanden och levnadsstandarden måste höjas. Och hygienen på sjukhusen, säger en av dem, en 20-årig kvinna.
Varken hon eller de andra vill uppge sina namn. När de är färdigutbildade tror de att de kommer att hamna på en månadslön på 45 dollar, knappt 450 kronor.
– Man pluggar och pluggar och tjänar mindre än någon som kör taxi.
"El maestro"
Ett ungt par sitter på en bänk lite längre ner på gatan.
– Fidel var "el maestro" av revolutionen, säger Ernesto Moreira, 20-årig student.
Han tror Kuba riskerar att förändras framöver.
– Det tror jag att folket är beredda på. Men det är framför allt andra samhällen världen över som behöver förändras. Det kubanska folkets mål borde vara att visa världen att socialism är rätt väg att nå för att uppnå världsfred.
Maylen Llull, 20, delar hans bild och menar att revolutionen varit lyckad.
– Staten har gett oss mycket, bland annat kampanjen för läskunnighet. Det är upp till var och en att hitta sin egen väg till framgång.
Skulle något kunna förändras till det bättre på Kuba?
– Hmm. Att Fidel fortfarande levde. Frasen "Fidel es Cuba", Fidel är Kuba, stämmer verkligen. Det är upp till Kubas unga att försvara det han lämnar efter sig.
I dag börjar Fidel Castros aska färden från Havanna till Santiago de Cuba i Kubas sydöstra ände. Begravningen hålls där på söndag.