På gränsen mellan Grekland och Makedonien har det bildats ett ingenmansland där tusentals flyktingar samlas. Christina Moschovidou är tandläkare till vardags och bor nära gränsen. Det senaste halvåret har hon varit volontär och delat ut mat, kläder och mediciner till människorna som kommer hit. Hon beskriver situationen som kaotisk när myndigheterna i Fyrom (en förkortning av före detta jugoslaviska republiken Makedonien) nu håller på att stänga gränsen.
– Det känns som en krigszon. Folk som annars är artiga börjar bråka när de inte får mat och vatten, säger hon.
De höga sommartemperaturerna på över 35 grader gör situationen ännu mer besvärlig.
– Tusentals sover direkt på marken. Folk svimmar i värmen. Igår höll jag en bebis som var 40 dagar i mina armar, detta är barnfamiljer och inga jihadister!
Korruption
På senare tid har flyktingtragedierna avlöst varandra: från överfulla båtar som förliser på Medelhavet till en övergiven lastbil i Österrike med 71 döda i lastutrymmet förra veckan.
När myndigheter och politiker står handfallna inför det ökande problemet drar kriminella nätverk nytta av kaoset, säger Vasilis Tsartsanis, även han volontär som hjälper till att organisera hjälpen vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.
– Den makedonska maffian stjäl saker från flyktingarna. Ett syriskt pass är värt 3 000 euro, berättar han.
Vasilis Tsartsanis säger att polisen på båda sidorna gränsen är korrumperad och berättar historier om maffian som misshandlar människor som inte kan betala människosmugglarna – medan polisen ser på.
En biljett på ”ett kommersiellt tåg” till Tyskland kostar 3 000 euro för vuxna och 1 500 euro för barn, men bara för dem som har råd. Många försvinner längs vägen.
– Ingen vet vart de tar vägen, fortsätter Tsartsanis och ger exempel på en grupp som är särskilt utsatt:
– Afghanska pojkar som passerar den makedonska gränsen har ofta inga pengar – vart ska de ta vägen? De hamnar i sexindustrin.
I söndags kallades EU:s medlemsländer till ett extrainsatt möte i Bryssel som hålls om ett par veckor. Ordförandelandet Luxemburgs migrationsminister Jean Asselborn sa då att flyktingsituationen inom och utanför Europas gränser nu har nått ”aldrig tidigare skådade proportioner”.
– I juli tog sig över hundra tusen flyktingar till EU:s gränser. Unionen svarar med att bygga murar. Ungern har satt upp taggtråd längs gränsen mot Serbien, samma sak har skett i vid Bulgariens gräns mot Turkiet. I Budapest hindrade ungersk polis på tisdagen hundratals flyktingar att åka tåg vidare till Österrike och Tyskland.
FN:s flyktingorgan UNHCR stödjer bland annat de grekiska myndigheterna och flyktingmottagandet på de grekiska öarna. Fredrik Sperling, press-sekreterare för UNHCR i norra Europa, säger till Dagens ETC att Europa borde ha resurser att klara av mottagandet, jämfört med länderna nära Syrien som fram tills nu dragit den största lasten. Libanon, Turkiet och Jordanien tar nu ett stort ansvar, men pressen börjar bli för stor.
– Situationen är desperat. I Libanon är en fjärdedel av invånarna nu flyktingar som lever i fattigdom och tvingas till prostitution, säger Fredrik Sperling.
Så vad är lösningen?
– Människor flyr för sina liv så lösningen är att FN:s kvotflyktingssystem måste utökas. Det måste finnas fler lagliga vägar att söka asyl på. Stängsel leder bara till desperata vägar och människosmugglare, säger han, och klargör:
– EU och Europa måste visa solidaritet, det har vi råd med.
”Fortsätter till helvetet”
Ett Malmöpar som nyligen semestrade i Grekland hörde talas om läget vid den makedonska gränsen. De avbröt semestern, fyllde bilen med barnmat, blöjor, ris och mediciner som de delade ut vid gränsen. Mannen, som vill vara anonym, uppskattar att 90 procent av flyktingarna är från Syrien. Gränsövergången som stängdes under måndagen öppnas för passage ”när gränsvakterna behagar tillåta det”.
Han beskriver situationen som ”bedrövlig där barnfamiljer lider av vätskebrist och går långa sträckor i värmen”.
– Vi har gjort ett kort besök i helvetet som vi sedan lämnade för vårt trygga hem. Samtidigt fortsätter de här människorna befinna sig i helvetet.
Han tycker att fokus måste ligga på flyktingarna och minns barnen han träffat.
– Tänk om de var desamma som hittades döda i lastbilen i Österrike.
– Vi måste skapa opinion, det barbariska måste få ett slut.