Tusentals hus och hem i Gaza har skadats eller förstörts under den senaste veckans bombräder. Bråte ligger överallt på gatorna och människors liv är i spillror. Najwa El-Assar bor tillsammans med sin man och sina fem barn i Nuseirat i centrala Gaza. När hon svarar i telefonen har hon just vaknat från en kort stunds vila. Under natten har hon knappt fått en blund.
– Det är svårt att sova på grund av bombandet. Mina barn är väldigt rädda, alla är rädda i den här fruktansvärda situationen. Otryggheten och känslan av hjälplöshet är så smärtsam. Mina barn frågar mig varför de ska dödas. Ärligt talat har jag inget svar på den frågan, och som mor är det en tung börda att inte kunna skydda mina barn, berättar Najwa.
Familjen El-Assar stannar inomhus, det känns säkrast. Barnen, som är mellan 4 och 13 år, får inte leka på gården. Najwas man går ibland ut för att köpa mat men Najwa kan inte vara säker på att han kommer hem igen.
– Det är inte säkert någonstans i Gaza. De bombar överallt. Varken sjukhus, skolor, marknaden eller våra hem är säkra, säger Najwa
”Människor är skräckslagna”
I Gaza City sitter Ali, 25, i sin väns familjs hus. Han har vågat sig dit för att se hur familjen mår, och för att se att de har mat och vatten.
– Människor är skräckslagna, de vågar knappt gå ut. De flesta håller sig inne. När en bomb faller i närheten ”dansar” huset och min säng skakar. Många är på flykt, men vart ska de ta vägen, säger Ali via Skype.
Han berättar att invånare i norra Gaza får flygblad och telefonsamtal från israeliska militären, där de uppmanas att lämna sina hem för sin egen säkerhets skull. FN:s hjälporgan UNRWA har öppnat skolor för över 22 000 palestinier som tvingats fly sina hem. I klassrummen trängs de många familjerna nära intill varandra, ofta utan tillgång till madrasser och förnödenheter. Ytterligare tusentals människor har lämnat sina hem.
Ingen vapenvila i sikte
Egypten föreslog i tisdagsmorgonen en vapenvila, som Israels säkerhetskabinett antog men som Hamas inte gick med på. Hamas menar att de vill se förhandlingar och en överenskommelse innan de lägger ned vapnen. De hävdar också sin rätt att göra motstånd mot ockupationen av Västbanken och blockaden mot Gaza. Efter några lugna timmar medan förslaget diskuterades upptogs beskjutningarna.
– Hamas borde acceptera en vapenvila för oss civilas skull, tycker Ali. Men jag tror inte att de intresserade av att hjälpa oss. De är ute efter en ekonomisk överenskommelse, att samtala direkt med Egypten och bryr sig inte om invånarna i Gaza. Verkligheten är att det här kommer fortsätta.
Varningssirener ljuder i Israel
Samtidigt ljuder genomträngande varningssirener över stora delar av Israel när Hamas avfyrar sina raketer. Städer i södra Israel nära gränsen till Gaza, som Ashkelon, Ashdod och Sderot, är nästan helt ödelagda. De flesta stannar inne, där de har nära till ett skyddsrum. En rädsla och oro hänger tungt i luften. I Tel Aviv hörs också sirenerna, men läget är något mer avspänt, trots att larmet gick senast i morse. Boris, som är i fyrtioårsåldern, sitter på en solig uteservering på promenadstråket Nahalat Benyamin.
– Det är obehagligt med sirenerna, men vi är vana. Mina barn är rädda, min yngsta elva-åring sover i min säng. Jag vet att världen ser på konflikten mellan Israel och Hamas som David och Goliat, men vi måste försvara oss. Jag tycker synd om de i Gaza, som inte har samma skydd som vi, säger Boris.
Boris syftar på Iron Dome, Israels försvarssystem för raketattacker. Iron Dome kalkylerar var raketen kommer att slå ned. Är det risk för att den landar i ett befolkat område genskjuts den i luften och en dov smäll hörs. Den som tittar upp i himlen kan se en vit puff dröja sig kvar. Systemet har visat sig effektivt, i nästan 90 procent av fallen lyckas Iron Dome oskadliggöra raketerna.
Svårt att skydda sig i Gaza
I Gaza finns ingen motsvarighet till Iron Dome. Inga varningssirener slås på, bomberna bara faller. Det finns heller inga skyddsrum. Förödelsen och det mänskliga lidandet blir därför enormt.
Roof-knocking har blivit ett välkänt fenomen. Det är en metod som israeliska militären säger sig använda för att skydda civila. En lättare missil skjuts då på taket av huset som ska bombas, som en varning. De boende förväntas springa ut för att rädda sig innan den destruktiva bomben släpps. Förfarandet har dock mött hård kritik då palestinierna har kort tid på sig att ta sig ut. I ett dokumenterat fall enbart 57 sekunder.
Över 200 döda
Dödstalet stiger ständigt, hittills har nära 250 palestinier rapporterats döda. Majoriteten är civila och bland dem över fyrtio barn. Fler än 1 600 människor är skadade och Gazas samhälle är i kris enligt människorättsorganisationer. Vårdresurserna är knappa och på grund av blockaden av Gaza är det svårt att få in hjälp och material.
Enligt brittiska hjälporganisationen Oxfam har vattenledningar och avloppssystem fått stora skador, och samtidigt är redan 90 procent av vattnet riskfyllt att dricka. Elektriciteten är utslagen på många platser, något som förvisso inte är ovanligt i Gaza. Vanligtvis är elektriciteten avslagen tolv timmar om dygnet.
– De säger att de slår till mot Hamas. Men det är vi civila som skadas i det här kriget, säger Najwa.
Förbereder markoffensiv
Israels militär har förberett en markoffensiv. Utanför gränsen till Gaza har 42 000 soldater mobiliserats och stridsvagnar, helikoptrar och drönare står redo för ett eventuellt anfall. Om militären får klartecken från regeringen, med premiärminister Benjamin Netanyahu i spetsen, kommer de enligt uppgifter kunna agera relativt självständigt. Men många fasar över konsekvenserna av en markinvasion då det befaras att de civila kommer att komma till skada i ännu större utsträckning.
Ali hoppas att en lösning hinner nås snart för att undvika att marktrupper går in i Gaza.
– Jag hoppas att en vapenvila kan mäklas med Egypten, men hittills har det varit en besvikelse. Vi vill bara att det här ska sluta. Det är ju vi civila som betalar priset, inte Hamas eller Israel, säger han.
Till dess att en vapenvila utfärdas mellan Hamas och Israel, stannar Najwa El-Assar inne och håller sina barn i handen när de är rädda. Men det är svårt att trösta medan bomberna faller och den tjocka röken stiger upp över Gaza.
– Det är en hemsk situation att befinna sig i, vi kommer aldrig att vänja oss vid det här. Ingen människa kan. Det är inte ett normalt liv. Vi försöker överleva så gott det går, säger hon.
Fotnot: ”Ali” heter egentligen någonting annat.
Ny markoffensiv riskerar fler civilas liv
Under torsdagskvällen trängde israeliska kommandostyrkor, med skydd av stridsvagnar och flyg, in i Gazaremsan, rapporterar DN. Operationen ska syfta till att förstöra de tunnlar som Hamas grävt under gränsen till Israel, det vill säga varken att ockupera remsan eller störta Hamasregimen. Tunneln ska ha upptäcksts vid en räd då tretton Hamas-soldater tagit sig fram under gränsstängslet fram till kibbutzen Sufa, nära gränsen till Gazaremsan, via den två kilometer långa tunneln. När soldaterna upptäcktes av en israelisk spaningsballong skyndade de sig tillbaka till tunneln. Uppgifterna därefter är motstridiga – Hamas menar att samtliga soldater har återvänt, Israel menar att åtta dödades.
Samma kväll förhandlade Israel, Hamas och den palestinska presidenten om eldupphör. Men istället för vapenvila gav Israels premiärminister Benjamin Netanyahu order om att påbörja en markoffensiv. Den palestinske presidenten Mahmud Abbas manade Israel att upphöra med markinvasionen. Även FN uppmanar Israel att göra ”betydligt mer” för att förhindra att fler palestinier blir dödade efter den nyligen inledda markoffensiven.
Under fredagsmorgonen kom uppgifter om att minst 20 palestinier har dödats i Gaza under natten. Även en israelisk soldat ska ha blivit dödad, troligtvis under en eldstrid. Risken för fler civila dödsoffer har ökat markant sedan den nyligen inledda markoffensiven påbörjades. Israelisk militär har uppmanat befolkningen i Gaza att förflytta sig till mer bebyggda områden. Alla journalister ombeds dessutom att lämna Gaza, rapporterar SVT.
Den israeliska militäroperationen har krävt nära 250 palestinska, vara nästan 80 procent är civila, samt två israeliska dödsoffer, enligt FN-organet Ocha. Över 1 900 attacker har genomförts mot Gaza, samtidigt som Hamas har avfyrat nära 1 400 missiler mot Israel.
Texten uppdateras.
Veronica Olofsson