Det är tisdagskväll och kön ringlar lång till en av Berlins klubbar. De som väntar är inte här för att festa, utan för att se Tysklands nya politiska stjärnskott, vänsterpartiet Die Linkes toppkandidat inför söndagens val, Heidi Reichinnek.
– Jag är framför allt här för Heidi, det är en möjlighet att se henne live, säger Christoph Chiaffrino, 36 år, forskare och medlem i partiet sedan flera år.
– Hon är öppen, hon är trevlig, hon är inkluderande. Jag är så glad att hon får så mycket uppmärksamhet nu, säger Celina Willmann, 23 år och student.
Vännerna Celina Willmann, 23, Hannah Fuchs, 23, och Vanessa Fritz, 25, var några av de 1 200 som kommit för att se Heidi Reichinnek i Berlin i tisdags.
Bild:
Florian Dürkopp
Tatuering av Rosa Luxemburg
När den 36-årige politikern kommer in på scen med sin numera välbekanta tatuering av Rosa Luxemburg på underarmen, den här kvällen till hälften dold under en röd tröja, jublar den i huvudsak unga publiken.
– För oss spelar det ingen roll hur gammal man är, varifrån man kommer eller vilket kön man har. Frågan är helt enkelt: Är du solidarisk eller ett rövhål? säger Heidi Reichinnek om uppslutningen kring partiet och får nya applåder.
Ingen hade räknat med Die Linke inför nyvalet i Tyskland på söndag. När Olaf Scholz regering kollapsade i november förra året och partiernas organisationer på rekordtid fick ställa om till valkamp, låg Die Linke på runt tre procent i opinionsmätningarna, långt under den tyska riksdagsspärren på fem procent.
Interna stridigheter inför öppen ridå och konflikter om den politiska inriktningen hade länge präglat partiet. När den kontroversiella profilen Sahra Wagenknecht för ett drygt år sedan tillkännagav sitt utträde och grundade ett eget parti tolkades det som en dödsstöt.
Die Linke förlorade inte bara sin status som partigrupp i förbundsdagen. Utan också sina väljare. Medan Sahra Wagenknecht gjorde succé med traditionella vänstervärden, en sträng migrationspolitik och nej till tyska vapen i Ukraina, famlade hennes gamla parti efter en ny identitet.
Heidi Reichinnek är vänsterns nya stjärna i Tyskland. På ett evenemang i Berlin delades signerade kort på den unga politikern ut bland publiken.
Bild:
Florian Dürkopp
Silverlockarna räckte inte
Det magra hoppet om att över huvud taget få en representation i parlamentet sattes till de tre veteranerna Gregor Gysi, 76, Bodo Ramelow, 68, och Dietmar Bartsch, 66, som startat den gemensamma kampanjen ”silverlockarna”.
Bara dagar innan valet är rollerna ombytta. Nu är det Sahra Wagenknecht som kämpar i vid femprocentsspärren, medan Die Linke i vissa mätningar når upp till nio procent.
Inget annat parti har kunnat uppvisa en sådan stegring i en valrörelse som annars präglats av förvånansvärt små rörelser i opinionen. Även medlemstillströmningen ökar.
Flera av dem som kommit för att höra Heidi Reichinnek i Berlin nämner Sahra Wagenknecht som en av förklaringarna.
– Sahra Wagenknecht var ett problem. Det hade varit bättre om hon hade lämnat ännu tidigare, säger Maria Hartmann, 36, som själv gick med i partiet efter att dess tidigare stjärna lämnat.
Maria Hartmann är glad över framgångarna men oroar sig för valresultatet, där kristdemokraterna ser ut att bli största parti: ”Ljuspunkten är att kunna driva opposition som verkligen gör skillnad”, säger hon.
Bild: Florian Dürkopp
Talet har setts 45 miljoner gånger
Men det som främst förklarar Die Linkes starka slutspurt är inte gamla profilers avhopp, utan en upprivande migrationsdebatt bara en månad innan valet. När CDU-ledaren Friedrich Merz i januari lade fram förslag om skärpt asyllagstiftning i förbundsdagen, trots att han skulle behöva högernationalistiska AfD:s röster för att få igenom dem, var det ett tabubrott i tysk politik.
I den häftiga debatt som följde gick Heidi Reichinnek upp i talarstolen och höll ett brandtal som avslutades med raderna ur en känd tysk protestvisa och uppmaningen ”mot barrikaderna”.
Det är en stor framgång. Jag menar, alla pratar om det nu.
Enligt Der Spiegel har talet setts 45 miljoner gånger på olika kanaler online. Inte minst på Die Linkes egna sociala medier, där partiet nu konkurrerar med AfD om unga väljares uppmärksamhet.
– Jag följer den här valrörelsen egentligen bara över sociala medier. Och när jag jämför med SPD och de Gröna, då har Die Linke flest tittningar och mest engagemang. Det är en stor framgång. Jag menar, alla pratar om det nu. Men de högerradikala har fortfarande ett väldigt stort inflytande över sociala medier, säger Aron Zerweck, 22 år och student.
Samtalet på scenen handlade om att slå igenom på Tiktok. ”Vi gör samma sak på sociala medier som vi i alla år gjort på gatan: Förklara politik så det går att förstå”, säger Heidi Reichinnek.
Bild:
Florian Dürkopp
Själv hyllar hon gräsrötterna
Heidi Reichinnek, som själv gick med i partiet 2015, betonar att framgången inte kommit över en natt. I intervjuer har hon sagt att hon helst hade sluppit hålla det uppmärksammade talet i förbundsdagen.
– Vi hade inte sett det här resultatet om vi inte hade haft medlemmar som år efter år uppoffrat sig, i kommunalpolitiken, vid informationsstånd, genom att knacka dörr och företräda oss i paneler. Det är grunden till att vi nu slår igenom med våra teman, säger hon under scensamtalet.
Och de är tydligt avgränsade. Die Linke har fört en smal kampanj där framför allt sänkta hyror och andra levnadskostnader, samt en omfördelning av skattenivåerna stått i fokus. Potentiella konfliktfrågor inom partiet, som de om vapenleveranser till Ukraina, Nato och eventuella förhandlingar med Putin, har hållits i bakgrunden.
Christa Kuhn är också på mötet för att lyssna på Heidi Heidi Reichinnek.
Bild:
Florian Dürkopp
”Kämpa för en progressiv majoritet”
De sista mätningarna inför valet på söndag visar att den kristdemokratiska unionen mellan CDU/CSU kommer att behöva samarbeta med både SPD och de Gröna för att kunna bilda en majoritetsregering. Ett samarbete med AfD är uteslutet. Det har Friedrich Merz tvingats understryka extra tydligt efter Reichinneks tal och de stora demonstrationer som följde efter tabubrottet i förbundsdagen. Även Die Linke är ute i kylan. Olaf Scholz har för SPD:s del vägrat ett samarbete på grund av partiets vacklande hållning i Ukrainafrågan.
– Många tror att det är över på söndag. Att det slutar med ett kryss på valsedeln. Men då börjat jobbet för oss att kämpa för en progressiv majoritet, säger Heidi Reichinnek från scenen.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.