Indien och Japan
Indien och Japan har det senaste årtiondet fördjupat sitt rymdsamarbete. Målet är att skicka ett fjärrstyrt fordon till månen för att samla in prover. Länderna har tidigare gjort lyckade rymdexpeditioner för att studera månen genom att lägga sig i en omloppsbana kring himlakroppen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Miljardärerna
Tesla-vd:n och miljardären Elon Musk siktar mot mars. I början av juni gick han ut med att Spacex-programmet behöver utöka den 6 000 personer starka personalstyrkan med 500 personer för att höja tempot i satsningen. Spacex har utlovat en första turistresa runt månen och tillbaka under 2018, men planerna har skjutits upp till slutet av 2019.
Amazons vd Jeff Bezos är världens rikaste person och driver rymdföretaget Blue origin, som bland annat siktar mot mineralbrytning på månen. Bezos anser också att människan måste ta sig ut i rymden för att framåtskridandet ska kunna fortsätta, på jorden är resurserna ändliga.
Multimiljardären Richard Branson driver rymdföretaget Virgin galactic, vars mål är rymdturism. Han har tidigare utlovat turistresor till rymden under 2018 till priset av en kvarts miljon dollar. Efter en dödlig krasch 2014 har dock företagets raketplan hållits på marken för tester. En lyckad provflygning gjordes dock i mars i år.
Kina
2003 blev Kina det tredje landet att flyga en person ut i rymden med en egen raket och har på senare år höjt sina rymdambitioner. Det kinesiska rymdprogrammet siktar på att landa en människa på månen 2025 och siktar även på att skicka robotar till mars. Även i Kina har privata företag börjat delta i kapplöpningen. Det Pekingbaserade företaget Onespace gjorde i maj en provuppskjutning med en raket, den första från ett privat företag.
Vad finns det att hämta i rymden?
Flera amerikanska företag har redan börjat projektera för att utvinna tillgångar på asteroider och på månen. Parallellt med detta har det inletts ett omfattande arbete för att driva igenom lagar som möjliggör privat ägande även utanför atmosfären. I juni 2015 röstade kongressen i USA igenom ett lagförslag som kallas ”the SPACE Act”, som i korta drag går ut på att regeln ”den som fann den, vann den” nu gäller i rymden.
Ryssland och USA
Har fortfarande betydande roller i rymdkapplöpningen. Ryssland är det enda land som regelbundet skickar människor till rymdstationerna som cirkulerar runt jorden. Under Trump har Nasas koldioxidbevakningsprogram skrotats och Trumpadministrationen vill flytta Nasas fokus bort från klimatforskning på jorden till satsningar på att åter sätta människor på månen.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.