Sverigedemokraterna gick mest framåt i det svenska EU-valet och ökar från två till tre mandat men partiet låg mycket högre i opinionsmätningarna. Vi ser samma mönster i resten av Europa. De tre högerradikala grupperna i parlamentet ökar med drygt 20 mandat från 155 till 171, enligt de senaste valrapporterna. Det är illa men långt från de skräcksiffror på 250 mandat som prognoserna visade innan valet.
I Frankrike blev däremot Marine Le Pens högerextrema parti Nationell samling valvinnare. Hennes ”avdemonisering” av partiet verkar har burit frukt.
Men EU-valets stora vinnare är Italienska Lega. Det högerextrema partiet som leds av Matteo Salvini ökade från 5 till 28 platser i Europaparlamentet. Lega vill vägra rädda båtflyktingar i Medelhavet och partiledaren är ökänd för att hetsa mot muslimer och flörta med nyfascismen.
De kallar honom kaptenen och valresultatet befäster Salvinis ställning som den europeiska ytterhögerns ledare.
Allt är däremot inte nattsvart. Salvinis parhäst i Nederländerna, högerextrema Geert Wilders, backade kraftigt. Han leder Frihetspartiet, PVV, som ser ut att åka ur EU-parlamentet. Även högerradikala Dansk folkeparti har kollapsat och förlorade tre av fyra mandat. Även det ungerska högerextrema partiet Jobbik backade och förlorade två av tre mandat.
I dagarna kommer Salvini leda förhandlingarna om vilka partier som kommer ingå i den nya högerradikala grupp i EU-parlamentet som Lega försöker bilda. Sedan tidigare har han med sig Le Pens Nationell samling, Dansk Folkeparti, Alternativ för Tyskland, spanska Vox och ett antal andra på yttersta högerkanten. Salvini sa på valnatten att hans grupp kommer bli näst störst i parlamentet. Det är en glädjekalkyl. Mer rimligt är att de blir jämbördiga med de gröna.
Salvini ska nu försöka sammanfoga den brokiga skara av starkt nationalistiska och EU-skeptiska partier. En central fråga är Legas relation till de ungerska och polska konservativa partierna. Ungerska Fidesz gick framåt och fick 13 mandat i EU parlamentet mycket tack vare att oppositionen mer eller mindre stängts ute från landets medier. Salvini vill locka över Fidesz till sin grupp. Det kommer han antagligen inte lyckas med. Mer sannolikt är att Fidesz stannar kvar och tillsammans med Lag och rättvisa försöker ta makten i den konservativa ECR-gruppen.
Det är mycket i sakpolitiken som förenar ytterhögern men synen på Ryssland är den största hindret för ett fungerande samarbete mellan Salvini och ECR. Nyligen uttryckte Jimmie Åkesson missnöje över att han inte bjudits in av Salvini men SD-ledaren sa samtidigt att han inte vill samarbeta med ”ryssvänner från Frankrike” och syftade på Le Pen. Även polska Lag och rättvisa ser Ryssland som ett stort hot. Salvini är tvärtom en varm anhängare till Rysslands president Vladimir Putin.
Hur skickligt än Salvini kommer lyckas i förhandlingarna kommer de inte vara i närheten av majoritet. Men ju större grupp desto större makt, mer pengar och fler utskottsplatser till ytterhögern. De har inte makten över dagordningen däremot kommer de kunna bromsa all progressiv politik. Det gäller inte minst i migrationsfrågan. Om det varit svårt för EU att enas tidigare kommer det bli ännu svårare nu. EU-politikens framtid ligger till stor del i nyfascisten Salvinis händer.
!function(e,t,s,i){var n="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName("script"),d=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window&&window.initialized)window.process&&window.process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement("script");r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,"infogram-async","https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js");