Demonstrationer på universitet i USA: ”Vi vill skicka ett meddelande”
Runt flera amerikanska college pågår protester mot kriget i Gaza. Vid Columbiauniversitetet i New York har studenter slagit upp tältläger.
Bild: Helena Gustavsson (montage)
Dagens ETC
De amerikanska studentprotesterna mot kriget i Gaza fortsätter trots flera polisrazzior. På Columbiauniversitetet är tältlägret tillbaka, och under måndagen uppmärksammades både Earth Day och den judiska påsken.
– Vi har tre krav, säger studenten Jasmine Sarryeh-Jemersic.
Protester mot kriget i Gaza har pågått vid flera amerikanska college sedan i höstas men den senaste veckan har tonläget höjts. Anklagelser om antisemitism har riktats mot protesterna både av studentorganisationer, politiker och mecenater. Samtidigt försvarar många studenterna och menar att anklagelserna om antisemitism är missriktade och att enstaka personers agerande, som kanske inte ens är studenter, inte kan skyllas på proteströrelsen.
I torsdags kallade Columbiauniversitetet i New York in polis för att bryta upp och avlägsna det tältläger som demonstrerande studenter hade slagit upp på en av skolan utsedd protestyta inne på campus. 108 studenter greps. Polisen beskrev protesterna som fredliga och att gripandena skett utan motstånd.
Någon större effekt fick dock inte tillslaget – när Dagens ETC besökte skolan på måndagen var lägret nämligen tillbaka. Runt 150 studenter befann sig inne i det avgränsade området. Många småpratade i grupper, läste en bok eller flippade på sina telefoner. Några målade protestskyltar. En hel del deltog i lektioner via sin laptop eller telefon. Under måndagen hölls nämligen de flesta lektioner på distans på order av universitetets kritiserade president Minouche Shafik. Universitetet behöver en "omstart", skrev hon i ett uttalande samma dag.
Uppmanade att stanna hemma
En skylt visar dagens program inne på protestområdet vilket innefattar poesiläsning, diskussioner om Earth Day samt servering av “seder”, en judisk påskmiddag. Denna vecka firas den judiska påsken, något som gör att många judiska studenter besöker familj i andra städer. Men i helgen uppmanade också en rabbin på skolan judiska studenter att inte gå till skolområdet, eftersom deras säkerhet kunde vara hotad. Videor hade cirkulerat där personer skrikit åt eller förföljt judiska studenter, de flesta verkar dock tagna utanför universitetsområdet. Demonstrationer, betydligt mer högljudda sådana, hålls också utanför campus och polisnärvaron är påtaglig. Från och med den vecka släpps ingen in på Columbias campus utan giltigt student-id. Även läraren Shai Davidai, som blivit en av de mest profilerade kritikerna mot studentprotesterna, hölls utanför området då han utlyst en motdemonstration intill tältlägret och inte accepterade att genomföra denna på en annan del av skolområdet.
Både president Biden och New Yorks borgmästare Eric Adams har fördömt antisemitism i anslutning till protesterna på universiteten men bägge nämnde även Palestina och palestinierna. Miljardären Robert Kraft, ägare till NFL-laget New England Patriots, och tidigare elev, meddelade i helgen att han inte längre är “bekväm” med att donera pengar till Columbia och pausar sina donationer “until corrective action is taken” för att stoppa protesterna.
En av studenterna inne på tältområdet är Jasmine Sarryeh-Jemersic.
– Vi vill skicka universitetet ett meddelande. Vi har tre krav. Vi vill att de offentliggör hur skolavgifterna och andra tillgångar investeras, eftersom vi inser att det innefattar företag som stöttar folkmordet och den israeliska staten. Vi vill också att de divesterar från de företag som direkt finansierar kriget. För det tredje: universitetet har stängt av en del studenter, vi vill att de drar tillbaka avstängningarna.
Lärarna protesterar
Under måndagen visade stora delar av lärarkåren på Columbia sitt stöd för studenternas rätt att protestera genom en “walk out”.
– Det var fantastiskt. Lärarna bryr sig om oss och hade aldrig önskat polisen på campus, oavsett om de håller med oss eller inte. De visade att de står upp för yttrandefriheten, säger Sarryeh-Jemersic.
Hon poängterar att många judiska studenter deltar i protesten och att judiska lärare visat stöd även tidigare, men att dessa sällan syns i medierapporteringen. – Deras röster verkar inte räknas av någon anledning. Men de är en viktig del av vår rörelse.
James, som inte vill uppge sitt efternamn, studerar juridik. Även han framhåller divestering som ett krav. Han tror inte att de som uttryckt sig antisemitiskt verkligen är kopplade till rörelsen.
– Vid en protest för några månader sedan började till exempel en person som jag inte vet var student här eller inte att skrika “fuck the jews”. En av organisatörerna tog genast megafonen och sa att personen inte representerar oss. Ibland sker isolerade händelser och vi vet inte vem som ligger bakom dem.
”Rättfärdigar inte antisemitism”
De enda som har anledning att känna sig otrygga är de som identifierar sig med folkmord och israeliska krigsbrott.
James ser inte någon anledning för judiska studenter att känna sig otrygga på campus. Även när det har dykt upp grupper med stora israeliska flaggor utanför gränsen till lägret och skrikit saker har de pro-palestinska studenterna behållit lugnet, säger han.
– Min uppfattning är att de enda som har anledning att känna sig otrygga är de som identifierar sig med folkmord och israeliska krigsbrott. Det är en svår position att sätta sig i. Men inte heller det rättfärdigar någon slags antisemitism så klart.
Måndagen var stillsam på Columbia men studenter greps på två andra välkända lärosätenr: New York University och Yale. Tältläger med demonstranter har också dykt upp på college i Massachusetts, Kalifornien och Michigan.
Enkät: Hur har Columbiauniversitetet hanterat protesterna?
Jasmine Sarryeh-Jemersic, studerar international and public affairs
– De har skött det fruktansvärt illa. De släppte in polisen på campus och över hundra studenter greps, många är bara 19 år. Något liknande har inte skett på över 50 år. Det bryter mot Columbias policy att bara kalla in polis vid uppenbar och akut fara, något som polisen tydligt sagt att de inte upplevde. Ledningen försöker skrämma oss och visa att de tar till vilka medel som helst för att få oss att lämna. Men det är vårt campus.
James, studerar juridik
– Att universitetet kallade in polisen som grep över hundra personer ledde inte till något. Vi är här igen. Det finns en rädsla för att de ska komma tillbaka och det gör det svårt att plugga nu när det närmar sig sluttentorna i maj. Men jag tror inte att universitetet vill att fler ska gripas, det har redan varit en stor backlash.
Mohamed Hemida, student
– Universitetets svar har visat hur lite de bryr sig om sina studenter. De studentomröstningar som hållits visar att studenter med stor marginal stödjer divestering, att dra tillbaka alla Columbias pengar från företag som stödjer Israels folkmord. Istället för att lyssna på sina studenter, som demonstrerar fredligt, har man valt att anklaga dem för olaga intrång och låta gripa dem. Av de som greps var 15 judiska studenter.
Stephen O'Connor, lärare
– Jag har studerat här, nu undervisar jag i kreativt skrivande. Jag var här 1972 och deltog i protesten när vi stängde ner hela universitetet. Vi kedjade för dörrarna och människor stod i rader och blockerade dem. Jag är stolt över dem som protesterar i dag. Att kalla protesten antisemitisk är absurt. Men alla är arga, oavsett vilken sida man stödjer, och människor skriker ibland ganska hemska saker till varandra.
Nancy, tidigare student nu pensionär
– Jag jobbade länge med medling och det är något som det behövs mer av. Förhandling. Nu är det ett blodbad från båda sidor, det verkar så kontraproduktivt. Jag vet inte om den här typen av protester gör någon skillnad. Men de försöker få andra att se saker ur deras perspektiv och vi har en konstitution som ger yttrandefrihet.