Att kriget tagit fart igen är ett stort bakslag för medlingen och de humanitära försök som gjorts för att nå miljoner människor i framför allt Tigrayprovinsen som lider av brist på mat och sjukvård. Under ett halvår av bräckliga vapenstillestånd har hjälpinsatser kunnat nå fram till delar av det belägrade Tigray.
Kriget i Tigray började i november 2020 och har orsakat tusentals människors död i Afrikas näst folkrikaste land. Bakgrunden till kriget är att den hårdföra gerillan från Tigray var basen i den auktoritära regim som med järnhand styrde Etiopien under flera decennier. När de 2018 tvingades bort från makten av den nye premiärministern Abiy Ahmed återvände de till Tigray och byggde upp sin maktbas där.
Kriget har drabbat civilbefolkningen oerhört hårt. En rapport från FN:s program för livsmedel, WFP, slår fast att nära vart tredje barn under fem år i Tigray lider av akut undernäring. Mer än hälften av alla kvinnor som ammar är också undernärda enligt rapporten.
– Siffrorna är mycket oroande i sig och kommer sannolikt att bli ännu värre eftersom FN inte har pengar nog för stora insatser, säger Claire Neville på WFP.
De flesta givarländer och FN har minskat sina hjälpinsatser för länder som Etiopien och andra afrikanska stater. Orsakerna är flera, dels handlar det om att många länder minskat sina biståndsbudgetar och dels för att en stor del av de internationella insatserna styrts om till Ukraina efter Rysslands anfallskrig där. Dessutom har möjligheterna att köpa upp livsmedel på världsmarknaden minskat kraftigt beroende på kriget i Ukraina och att priserna har ökat
Sammantaget betyder detta att insatserna långt ifrån är tillräckliga för behoven. För Etiopien har behovet av bistånd ökat; samtidigt som situationen i Tigray i norra Etiopien är svår har situationen i framför allt de östra delarna av Etiopien förvärrats. Afrikas horn har drabbats av den värsta torkan på över 40 år och risken för svältkatastrofer växer i framför allt Etiopien och Somalia.
Rädda barnen räknar i en rapport med att 185 000 barn i Etiopien är drabbade av den dödligaste varianten av undernäringen. I rapporten redovisar man att över en miljon människor i fyra regioner i Etiopien är i akut behov av hjälp.
Svälten har också lett till sociala katastrofer, familjer har tvingats sälja sina döttrar till barnäktenskap för att få en hemgift som kan ge mat till resten av familjen – under en period. Ökningen är skrämmande enligt Andy Brooks, UNICEFs regionala ansvarige för skydd till barn.
– Utblottade familjer gifter bort flickor så unga som tolv år till män som är minst fem gånger så gamla.