Som statsvetare blev Maysam Behravesh förvånad över Saudiarabiens hårda linje mot Sverige redan innan Saudiavtalet sades upp den 10 mars.
– Saudiarabien får ofta kritik för sitt beteende kring mänskliga och medborgerliga rättigheter, från länder runtom i världen. Vanligtvis anklagar de inte länderna för att blanda sig i, i alla fall inte på en så hög nivå, utan pekar på sitt eget självstyre och vikten av sina lagar. Men i det här fallet gick de ännu längre och blockerade till och med Wallströms tal till Arabförbundet.
Behravesh menar att redan den reaktionen var ovanligt hård.
– Jag kommer själv från Mellanöstern och där ses det som otroligt oförskämt att bjuda in en hedersgäst och behandla den så. Om en saudisk kunglighet hade behandlat så i Sverige hade Saudiarabien tagit väldigt illa upp.
Sedan blev det officiellt att avtalet inte skulle förnyas och ambassadörer från både Saudiarabien och Förenade Arabemiraten kallades hem.
– Det är en jättereaktion som inte enkelt kan förklaras varken av Margot Wallströms kritik av landets bristande respekt för mänskliga rättigheter eller av det slopade vapenavtalet – Saudiarabiens militär har gott om starka allierade regeringar.
”Feminin stat”
Behravesh vill inte reducera hela konflikten till en genusfråga, men han menar att den till stor del handlar om politisk psykologi.
– Det handlar om Margot Wallströms kvinnlighet, att hon är en kvinna som för talan för ett land som ofta ses som en feminin stat i internationella sammanhang. De sänder ett meddelande att de inte tycker att de behöver tolerera en uppläxning från en feminist. Om det hade kommit från Carl Bildt hade bemötandet sett annorlunda ut.
Med ”feminin stat” menar Maysam Behravesh att Sverige försöker vara neutralt och alliansfritt samtidigt som landet satsar ganska stort på bistånd. Det i kombination med en officiellt feministisk utrikespolitik spelar in i bemötandet från Saudiarabien, som är ett väldigt patriarkalt land, säger han.
Hur tycker du att Sverige bör fortsätta?
– Jag tycker att Sverige ska stå på sig trots att landet har attackerats, både inifrån och utifrån. Det är väntat att den här sortens utrikespolitik – som handlar om jämställdhet, fred och rättvisa – kritiseras i en värld där de flesta politiska strukturerna och maktförhållandena är mansdominerade.
– Sverige har också anklagats för hyckleri eftersom det är ett land som å ena sidan förespråkar fred och tar emot flyktingar, men å andra sidan exporterar mycket vapen. Om Sverige står på sig kan det bli ett historiskt ögonblick där landet bryter från sitt hycklande förflutna och sänder ut ett riktigt budskap. Visst kommer det att kosta, men Sverige är ett rikt land som har råd.