Enligt undersökningar stöttas lagförslaget av 74 procent av det chilenska folket, och efter att det även har godkänts av underhuset tvingas nu högerpresidenten och multimiljonären Sebastián Piñera ta ställning till det.
Sebastián Piñera från högerpartiet Renovación Nacional valdes till landets president för andra gången 2017, med starka vallöften om att fortsätta driva en nyliberal politik och öka Chile ekonomiska tillväxt. Den ekonomiska tillväxten har nu bromsat in, delvis på grund av stagnerade skatte- och arbetsreformer, men också på grund av handelskriget mellan Kina och USA som bland annat påverkar priserna på koppar, som är en av Chiles främsta exportvaror.
Detta har i sin tur lett till minskad popularitet för president Sebastián Piñera, och många menar därför att det är ett mycket väl valt tillfälle av de populära vänsterpolitikerna Camila Vallejo and Karol Cariola att lansera förslaget om förkortad arbetsvecka just nu.
– Regeringen borde sätta dagordningen och använda sitt politiska kapital, men i stället skjuts den åt sidan i sina egna viktigaste reformer, säger före detta finansminister Macarena Lobos som tjänstgjorde i Michelle Bachelet regering, i en intervju med radiostationen Pauta Bloomberg.
Populära organisatörer
Personerna bakom lagförslaget som har skakat om Chiles politiska etablissemang är båda kända sedan tidigare för sitt engagemang i den chilenska studentrörelsen, som startade 2011 och samlade tusentals studenter i hela Chile.
Camila Vallejo var en av studentrörelsens främsta profiler och en opinionsundersökning som gjordes 2011 visade att hon var mer populär än Chiles mest kända politiska sångerska Violetta Parra och dåvarande presidenten Michelle Bachelet.
Även Karol Cariola var aktiv i studentrörelsen och reste tillsammans med Camila Vallejo runt i världen för att att berätta om rörelsen.
Nu är de båda sedan 2014 invalda som parlamentsledamöter för kommunistpartiet Partido Comunista och utmålas som Sebastián Piñeras främsta rivaler.
Näringslivet rasar
Det chilenska näringslivet har rasat mot Valejo och Cariolas lagförslag och menar att skulle skada produktiviteten och öka arbetskraftskostnaderna för lokala företag med upp till tolv procent.
Den chilenska ekonomen Ricardo Caballero som är knuten till Massachusetts institute of technology (MIT) sammanfattar läget på följande sätt i en intervju med den chilenska tidningen La Tercera.
– Chilenarna vill arbeta som fransmän och växa som asiater. Det fungerar inte så. Det är antingen det ena eller det andra.