Motståndet är massivt, trots att undersökningar visar att mer än 70 procent av befolkningen står bakom förslaget.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Miles Chile, vars mål är att informera om sexuella och reproduktiva rättigheter, arbetar hårt för den nya lagen.
– Konsekvensen av vår nuvarande abortlag är att kvinnor måste vända sig till den svarta marknaden för att genomföra abort och det innebär stora hälsorisker. Dessutom är det ett människorättsproblem att vi nekas våra rättigheter, säger Fernanda Marín.
Känslig fråga
I ett av Sydamerikas mest konservativa länder är abort en känslig fråga. Miles Chile är den enda organisationen i landet som aktivt arbetar för en friare abortlag. På motståndarsidan finns olika aktörer som har både inflytande och pengar; såväl politiska partier på högerkanten som den katolska och evangeliska kyrkan.
– I Chile är vi liberala i många aspekter, ekonomiskt till exempel. Men när det kommer till moraliska frågor är vi väldigt konservativa. Den som har pengar kan köpa sig en säker abort utomlands, men för de flesta är det omöjligt. Många kvinnor tvingas lida på grund av lagen, säger Fernanda Marín.
En av dem är Barbara Méndez. När hon blev gravid för åtta år sedan visade det sig att fostret hade anencefali, vilket innebär att barnet saknar stora delar av hjärnan och skallbenet. De flesta av dessa barn dör i magen eller överlever ett par timmar efter födseln.
– Jag var knäckt. Min första reaktion var att be läkaren ta bort fostret, men han svarade att det är förbjudet. Barnet kommer att dö, men vi vet inte när. Du måste vänta tills hjärtat slutar slå.
Hade inte råd
Barbara Méndez och hennes man Cristian besökte fem läkare men alla gav samma svar. De fick i stället rådet att åka till en läkare i Brasilien för att avsluta graviditeten. Ett annat alternativ var att göra en illegal abort i Chile, men doktorn sa att han inte kunde ställas till svars om något gick fel.
Vid en illegal och ofta undermåligt utförd abort är riskerna för komplikationer stora, till exempel att livmodern skadas. Många väljer i stället att köpa abortpillret Misotrol på internet, men för Barbara Méndez var graviditeten för långt gången för att det skulle vara möjligt att använda pillret.
– Vi hade inte råd att åka utomlands och jag ville inte riskera att bli infertil. Jag hade inget annat val än att ha kvar barnet.
Vara nära att dö
Samtidigt blev Barbara Méndez svårt sjuk, hon drabbades av högt blodtryck och sattes på kraftig medicinering. I takt med att magen syntes allt mer var det många som gratulerade henne och hon tvingades gång på gång berätta att barnet skulle dö.
I vecka 37 föddes slutligen Sofia, som flickan döptes till.
– De lindade in henne i en handduk för att dölja missbildningarna. Sen fick jag henne i famnen som en liten boll. Hon hade bara ett halvt huvud.
Sofia hann ta några andetag i livet innan hon dog. Barbara Méndez drabbades av en allvarlig form av havandeskapsförgiftning och var nära att dö den natten.
– För mig var det tortyr att tvingas fullfölja graviditeten. Jag fick starkare anknytning till barnet ju längre tiden gick och kunde inte börja bearbeta förlusten. Från att jag fick reda på att hon var sjuk till det att hon föddes kändes det som en lång och plågsam död för mig.
Det tog månader innan Barbara Méndez kunde ta sig upp ur sängen igen. Ett år senare blev hon gravid igen. Skräcken hon upplevt fanns kvar. Flera gånger i veckan bad hon sin man, som är veterinär, att undersöka henne med ultraljudsutrustningen han använder i arbetet, för att försäkra sig om att hjärtat fortfarande slog.
Målet avlägset
Till Miles Chile vänder sig många kvinnor som är eller har varit i samma situation som Barbara Méndez. Organisationen har knappa resurser och lever på donationer från USA. Efter år av diskussioner har en ny abortlag aldrig varit så nära verkligheten som nu. Ändå är mållinjen långt borta. Lagen kommer att tas upp i författningsdomstolen och om landet får en ny konservativ regering efter valet i november innebär det en stor osäkerhet.
– Om lagen inte går igenom nu så blir det svårt. Det måste ske nu, säger Fernanda Marín.
En liten pojke på en blå cykel kommer farande över kullerstenarna på torget där Barbara Méndez sitter. Det är Santiago, hennes femårige son som föddes fullt frisk. Familjen skulle vilja ha fler barn, men hon vågar inte bli gravid igen. Den form av anencefali som Sofia hade var genetisk och det finns en 25-procentig risk att de får ett barn med samma skada. Utan en lagändring, som skulle ge rätt till abort när fostret är svårt skadat, kan Barbara Méndez tvingas gå igenom samma sak igen.
– Staten i Chile bryr sig inte, de ger inget som helst stöd. Jag vågar inte bli gravid igen eftersom jag är för rädd. Det här är vad lagen gör med kvinnor.