Lokalvalet i Norge som hölls i söndags bjöd på nederlag för samtliga regeringspartier. De största förlorarna var statsministern Erna Solbergs Høyre som backade med 3,1 procentenheter och socialdemokratiska Arbeiderpartiet som gick bakåt hela 8,2 procentenheter, vilket har kallats ett katastrofval. Valets vinnare är däremot gröna partierna Senterpartiet och Miljøpartiet de grønne, tätt följda av vänsterpartierna Sosialistisk Venstre och marxistiska Rødt.
Helene Bank på norska organisationen For Velferdsstaten menar att valresultatet kan tolkas som att väljarna lockas av tydliga politiska visioner, och att klimat, gemensam välfärd och motstånd mot centralisering har blivit några av de viktigaste frågorna i valet.
– Det handlar också om att vänstersidan, framförallt Sosialistisk Venstre, går till val på en industripolitik som tidigare har varit typisk för socialdemokratiska Arbeiterpartiet. Jag tror därför att det främst är väljare från Arbeiderpartiet som gått till Sosialistisk Venstre, säger hon.
Tydlig polarisering
En allt tydligare polarisering är också en viktig faktor i valresultatets utslag, enligt Helene Bank.
– I ena hörnet har vi den borgerliga regeringen vars fokus är att öka privatiseringen inom välfärden, centralisera mer och underlätta för bilismen. I andra hörnet har vi vänsterpartierna som vill ha en icke-vinstdrivande välfärd, Senterpartiet som driver frågan om stärkt lokaldemokrati och Miljøpartiet de grønne som vill driva en hållbar klimatpolitik och satsa på kollektivtrafiken.
Frågan om de så kallade bompengarna, vägtullsavgifter, har också blivit en vattendelare i det norska politiska samtalet vilket märktes i valet då enfrågepartiet FNB (Folkeaksjonen nei til mer bompenger) som fick hela 16,9 procent i Bergen.
– FNB har växt oerhört och delvis tagit väljare från Fremskrittspartiet som gick bakåt i valet. FNB:s väljare finns framförallt runt stor-städerna i de västra delarna av landet, där framtida investeringar i kollektivtrafiken är tänkt att finansieras med väggtullar.
–För Miljøpartiet de grønne är bompengarna också en hjärtefråga, de vill att de ska användas till att bygga ut kollektivtrafiken och cykelvägar, säger Helene Bank.
En röd-grön våg
I Oslo fick Miljøpartiet de grønne 15,2 procent och blev tredje största parti, vilket hjälper Arbeiderpartiet att behålla makten i huvudstaden.
Senterpartiet fick däremot främst röster på landsbygden.
Men trots den tydliga polariseringen vill Helene Bank, till skillnad från flera norska politiska kommentatorer, inte kalla valet för ett protestval.
– Visserligen är FNB ett protestparti, men att vi ser en röd-grön våg tror jag handlar om att väljarna faktiskt vill ha en sammanhållen politik när det gäller både miljön, välfärden och industri- och arbetsmarknaden. Därför har partier som Miljøpartiet de grønne, Sosialistisk Venstre och marxistiska Rødt fått så många röster. Arbeiderpartiet tror jag däremot har förlorat väljare genom att inte lyckats förmedla en tydlig och trovärdig socialdemokratisk politik, säger Helene Bank.