Idag röstar skottarna om självständighet. Plötsligt hotar finansvärlden att lämna Skottland. Sanningen är att bankerna inte klarar ett oberoende. Om skottarna på allvar vill bryta sig loss från Storbritannien måste de ta makten över ekonomin, skriver Johan Ehrenberg.
Varför finns det så starka drömmar om självständighet hos fem miljoner skottar? Nej det är inte bara historiska fantasier, det där utgör mer propagandans kraft för att motivera självständigheten. Kraften bakom är i hög grad ekonomisk. Tänk dig Norrland. Sveriges råvarukälla, Sveriges rena energi, svensk bioenergi samlad i en del av landet men med rikedomar som åker söderut med en hiskelig fart. Vad skulle hända om någon miljon norrlänningar ville lämna Sverige?
Skottland är ett rikt land. Det är här de största naturtillgångarna finns i form av energi. Det är också här den framtida energin kommer att kunna utvinnas mest. Tidvatten, vågkraft och vindkraft kan göra Skottland till EU:s största energiexportör i framtiden. Det är helt enkelt ett litet hörn av Europa som visar sig ha fantastiska förutsättningar i en framtida ekonomi. Några miljoner invånare sitter på en rikedom andra kontrollerat. Men det är framtidens ekonomi.
Idag är Skottland till stora delar en bubbelekonomi. Och det skapar problem långt bortom den eventuella nya gränsen.
En bubbelekonomi
Skottlands banker är bland världens mest förstörda bubbelbyggnader. Det var tydligt redan i finanskrisen 2008. När Englands labourledare Gordon Brown gick in och räddade de skottlandsbaserade Royal Bank of Scotland och HBOS (genom att i praktiken förstatliga) så var det något en stor ekonomi kunde hantera. Om Skottland hade varit självständigt då hade man hamnat i samma situation som Island. Eller för den delen Grekland och Irland.
Det skottska kapitalet har nämligen, i skydd av Bank of England – Storbritanniens riksbank – utvecklats till ett av de mer spekulativa. Tittar man på Skottlands bankers tillgångar som procent
av landets BNP blir det hisnande. Skottlands banker är dubbelt så tunga i ekonomin som Island eller Irland, för att inte tala om Spanien. Det här gigantiska bankkapitalet består till stora delar av fastighetstillgångar och fodringar på andra finansiella aktörer och är helt enkelt inte försvarbara när man jämför med landets ekonomi. Skottlands banker är spekulationsbubblor.
Det vet naturligtvis finansmarknaden. Det är därför det varit stora utflöden ur Skottland de senaste veckorna och det är därför de skottska bankerna gått ut och lovat flytta sina huvudkontor om landet röstar Ja i folkomröstningen. Det man inte vågar riskera är nämligen osäkerheten kring vilken valuta Skottland kommer att ha.
Det krävs en egen valuta
Ett land måste ha en valuta. Om inte en egen så någon annans. Skottlands separatister säger sig vilja ha kvar det engelska pundet. Men det betyder att Skottland i praktiken blir en maktlös stat när det gäller att bygga den framtid man hoppas på. Ska Skottlands rikedomar komma skottar till del krävs gemensamma stora investeringar och de är inte möjliga via en stat som inte själv kan ge ut sina pengar och styra statliga lån med egen riksbank. Ett alternativ är förstås euron, men reglerna för euro gör att en nybildad stat aldrig kan bli annat än en administrativ utförare av status quo. De gemensamma investeringar separatisterna drömmer om ryms inte inom europakten för en nybildad och rätt fattig stat. Det blir åtstramning från början.
Kapitalet flyr Skottland
Samtidigt vill ingen i finansvärlden se en ny liten valuta. Rädslan för det här har betytt en valutaflykt från hela Storbritannien. Förra året hade man ett inflöde av kapital på nära 600 miljarder kronor. Årets första sju månader innebar tvärtom ett utflöde på 1 200 miljarder kr. Och finansspekulanter räknar med ett ännu mer drastiskt utflöde på minst lika mycket bara i september om Skottland röstar ja. Brittiska pund förvandlas till euro och dollar från en marknad som oroar sig för krasch. Och en sådan bankkrasch påverkar mycket mer än bara Skottland och England. Och det är därför Skottlands banker lovar vara engelska i framtiden. För det enda som kan hindra en bankkrasch hos svaga banker är om marknaden accepterar en stat som garanterar dem. Det kan inte ett nytt oberoende Skottland göra. Återstår flykt söderut. Ett Ja i folkomröstningen sågs länge som omöjligt och Skottlands näringsliv sa sig därför vara neutrala. Även alla banker. Nu råder en febril aktivitet att istället skrämma med ekonomiskt kaos som inte bara är en kris utan en verklig oro på en finansmarknad som vet det som inte bör sägas. Skottlands banker klarar inte ett oberoende. Oberoende handlar om rätten att bestämma över det egna landet. Men när kapitalet inte är nationellt blir frågan annorlunda. Självständighet handlar inte om formella saker. Det handlar i grunden om vem som har makten över pengarna.