Samtidigt som människorättsförsvarare varnade för att Brasilien skulle komma att få en president som är öppet homofob, för diktatur och tortyr, som har lovat att driva vänstern ur landet eller sätta vänsteroppositionen i fängelse, steg brasilianska aktier markant när det stod klart att Bolsonaro skulle vinna.
När Bolsonaro tagit hem den första omgången i presidentvalet i början av oktober gjorde brasilianska aktier årets toppnotering. Och detta i ett börslandskap där det mesta i övrigt föll. Kanadensiska CBC News lyfte fram vad Bolsonaros seger kan betyda i form av möjligheter för kanadensiska investerare.
– Om den finansiella situationen hanteras så kan Brasilien bli fantastiskt, utropar Hari Hariharan, hög chef på riskkapitalbolaget NWI Management LP i New York, i Bloomberg news.
Vinsten ses som en fantastisk investeringsmöjlighet snarare än ett orosmoment i en allt mer auktoritär omvärld.
Anledningarna till att finansmarknaderna jublade över Bolsonaros seger är flera. Bolsonaros ekonomiska politik utlovar massprivatiseringar, nedskärningar i pensionssystemet till förmån för privat pensionssparande samt lägre skatter.
”Finns ingen riktig substans”
Financial times skriver att investerare, efter flera socialdemokratiska regeringar, nu ser med hopp på ett mer liberalt Brasilien, åtminstone när det kommer till ekonomin. Hoppet ligger i att Bolsonaro utsett Paolo Guedes till sin ekonomiske guru. Guedes är utbildad vid universitetet i Chicago, och förväntas fortsätta på den nedskärningsväg som inleddes under Michel Temer. På söndagskvällen sa Guedes att den första prioriteringen är att skära ner i pensionssystemet. Därefter ska Brasilien börja sälja av statlig egendom.
Vissa bedömare menar dock att investerarnas hopp kan komma på skam.
– Det finns ingen riktig substans, inget att backa upp den här euforin med, annat än det faktum att det kommer innebära förändring. Jag misstänker att det kommer att bli ett bryskt uppvaknande för många, säger Monica de Bolle, forskare vid Peterson Institute for International economics till Foregin Policy.
Alberto Ramos, ekonom på Goldman Sachs, menar dock att även om ambitionerna finns kan genomförandet ändå bli svårt.
– Det här är impopulära reformer, de kräver politiskt ledarskap och kapaciteten att organisera och övertyga kongressen, där finns ett stort frågetecken – kommer de att klara det, säger han till Financial Times.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.