Den senaste veckan har politiker från vitt skilda håll världen över förfasats över händelserna och över Donald Trumps agerande. Även tidigare supportrar som franska Marine Le Pen, brittiske Nigel Farage och norska Fremskrittspartiet tar avstånd.
Åkesson föredrar Trump
I Sverige har Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson visserligen fördömt attacken mot Kapitolium och Trumps agerande, men samtidigt står han fast vid att det hade varit bättre med Trump som president än Joe Biden. Likaså förtjänar den amerikanska presidenten fortfarande fredspriset.
Tobias Hübinette, som bland annat forskat i kritiska ras- och vithetsstudier, menar att Sverigedemokraterna stöd till Trump är smått unikt.
– Deras politiska motsvarigheter runtom i Europa har i hög grad tagit avstånd. Att SD inte gör det är lite av en gåta, kanske har det att göra med deras mer radikala ursprung. Samtidigt har de också tajta band med de amerikanska republikanerna. Bara en sådan sak som att Mattias Karlsson och en hel SD-delegation var över och träffade Trump-administrationen och Republikanerna förra hösten säger något, säger han.
Både Åkesson och hans riksdagskollegor har snarare än att diskutera frågor som den amerikanska presidentens ansvar – vad hat, polarisering och misstroende mot medierna kan leda till – försökt flytta fokus till frågan om yttrandefrihet. Att Trump stängts av från såväl Twitter som Facebook upprör många av de högst uppsatta Sverigedemokraterna.
Tobias Andersson, gruppledare för SD i Näringsutskottet och en av dem som var med och träffade Trumps medarbetare i september 2019, twittrar till exempel:
”Det är dags för alla att välja mellan yttrandefrihet och big techs censur och maktfullkomlighet. Det går inte att stödja både yttrandefrihet och Twitters blockering av Trump. Välj sida och förbered dig för strid.”
I efterföljande tweet påpekar han att han inte menar någon fysisk strid. Men han menar ändå att det höga tonläget från SD är motiverat:
– Jag, partikollegor och andra som stöttar yttrandefrihet och demokrati har reagerat på censureringen av USA:s president av den enkla anledningen att det hotar det fria ordet. Om plattformar med oligopol kan censurera ledaren för den fria världen kan vem som helst drabbas, även svenska politiker och andra som inte delar plattformarnas politiska ståndpunkt, skriver han i en kommentar till Dagens ETC.
Hur han ser på ansvar och Trumps agerande i sociala medier svarar han dock inte på.
Avstängning enda alternativet
Brit Stakston, mediestrateg och expert på yttrandefrihet, har inte mycket till övers för Anderssons och Sverigedemokraternas resonemang. Hon menar att plattformarna agerat för att de var tvungna.
– För det första passerade händelserna i Washington och Trumps agerande den senaste tiden alla gränser. Ingen av de här stora plattformarna vill bidra till att det skulle urarta ännu mer. På nätet ryktas det om fler attacker, och även FBI varnar för det. Man vill inte vara den plattform som möjliggjort till att organisera eventuellt kommande attacker, säger hon.
Enligt Stakston är det uppenbart att det inte handlar om att utesluta vissa politiska ståndpunkter.
– Plattformarnas syfte är att få så många som möjligt att använda deras tjänster. Att de har satt upp regler är dels för att användare ska vilja vara där, och dels för att följa lagstiftning gällande sexhandel och upphovsrätt till exempel, säger Brit Stakston.
”Handlar om svensk politik”
Flera av Sverigedemokraternas ledamöter drar också paralleller till Sverige, och varnar för att censuren slår även här. Riksdagsledamoten Dennis Dioukarev skriver på Twitter:
”Jag tror man bör förbereda sig på att det kommer bli svårare att bedriva oppositionspolitik i Sverige. Kan ledaren av den fria världen bli censurerad så kan vem som helst bli det.”
Tobias Hübinette är inte särskilt förvånad över att Sverigedemokraterna mer än några andra just nu hävdar att det fria ordet är hotat.
– Stödet till Trump och talet om att stå upp mot censuren handlar egentligen om svensk politik. De är livrädda för att själva förlora tillgången till de här plattformarna, för att de stora, svenska SD-anknutna alternativmedierna ska stängas ute.
Han tror också att Sverigedemokraterna på sikt kan vinna på att misstron mot de etablerade medierna ökar än mer.
– Jag tror att det är deras långsiktiga strategi. De har under lång tid sänt ut en massa tvivel kring etablerad media och framför allt public service-media, för att det gynnar dem i längden. Tyvärr verkar inte de dramatiska händelserna i USA ha fått dem att ändra sina metoder. På sikt är det otäckt att SD fortsätter att undergräva förtroendet för etablerad media.
SD pressas om Trump – men inte av KD och M