Dominic Cummings har länge funnits i kulisserna i brittisk politik. För många blev hans namn bekant för första gången när han inför brexit-omröstningen 2016 drev Vote leave-kampanjen. Men redan innan dess, mellan 2007 och 2014, jobbade han för konservativa politikern Michael Gove – först i opposition och sedan, när Tories bildade regering med Liberaldemokraterna 2010, vid utbildningsdepartementet. Hos Gove ska Dominic Cummings roll i princip ha varit som torped. Han hade inga problem med att vara burdus eller att köra över de tjänstemän som han tyckte stod i vägen för de reformer som han och Gove såg som nödvändiga. Samtidigt kunde Gove låtsas om att han inte kände till vilka metoder som användes för att han skulle få sin vilja igenom. Under den här perioden ska den dåvarande statsministern David Cameron, som aldrig hade träffat Cummings, ha kallat rådgivaren för ”karriärpsykopat”.
Cummings lämnade jobbet hos Gove 2014 med planer på att starta en friskola. I stället blev han under hösten 2015 chef för Vote leave, som kampanjade för att britterna skulle rösta sig ut ur EU. Där ska han ha utformat strategi och kommit på kampanjens slogan ”Take back control”, ta tillbaka kontrollen. Där påbörjade han också ett samarbete med Boris Johnson, som frontade kampanjen för att Storbritannien skulle lämna EU. Många menar att Dominic Cummings och hans strategier var avgörande för brexit-omröstningens resultat.
Johnson konflikträdd
Efter brexit-omröstningen jobbade Cummings för ett privat hälsoföretag innan han sommaren 2019 tog jobbet som Boris Johnsons närmaste rådgivare. Detta trots att Cummings i många år varit tydlig med att han inte tillhör något politiskt parti. Sedan dess har Boris Johnsons team – och därmed Downing Street – fyllts med Dominic Cummings gamla medarbetare, inklusive många från Vote leave-kampanjen. Cummings själv verkar ha tagit sig an delvis samma roll som han hade hos Michael Gove. Boris Johnson ska vara konflikträdd, mån om att vara omtyckt och ogilla både bråk och att avskeda medarbetare, rapporterar Times. Några sådana problem har inte Cummings – i fjol sparkade han exempelvis en rådgivare vid finansdepartementet utan att först konsultera dåvarande finansministern Sajid Javid. När han sedan i början av året ville att fler av Javids anställda skulle gå slutade finansministern själv.
Boris Johnson värdesätter även lojalitet högt. Cummings har hjälpt honom att vinna folkomröstningen om brexit, han var en del av att lura Labour att gå med på ett nyval i slutet av förra året och spelade sedan en viktig roll när Boris Johnsons Tories vann en egen majoritet med bred marginal i december. Enligt källor till bland annat Politico och Times har toppskiktet av den brittiska regeringen byggts upp kring Cummings, och många medarbetare har starkare kopplingar till rådgivaren än till premiärministern.
Tapp med 20 procent
Nu har det alltså kommit fram att Dominic Cummings vid flera tillfällen bröt mot de karantänregler som han själv var med och formulerade när han, med misstänkt coronasmitta och familjen, inklusive hans sjuka fru, i bilen, körde över 430 kilometer från London till hans föräldrars bondgård i Durham. För ovanlighetens skull verkar Cummings ha missbedömt den brittiska allmänhetens ilska och var den kommer att riktas och nu verkar nästan varje britt vara fly förbannad på den tidigare doldisen. Trots det var Boris Johnsons reaktion direkt att ställa sig bakom Cummings, och under skandalens första fyra dagar visar opinionsundersökningar från Savanta ComRes att hans popularitet föll med 20 procentenheter – regeringens föll med 16 procentenheter på en dag enligt samma företag.
Reaktionen på att en högt uppsatt person bröt mot regler som de själva kämpat med, trots att han själv var med att skrev dem var kraftiga. Att premiärministern sedan under en presskonferens påstod att Cummings agerat ”ansvarsfullt och lagligt” strödde bara salt i såren. Den långdragna förklaring – märkbart utan ett förlåt – som Cummings gav för sitt agerande i måndags hjälpte inte heller.
Men var det någonsin troligt att Johnson skulle ge Cummings sparken för att han tog sig friheter som de uppmanat hela landet att undvika? Egentligen inte. Downing Street är uppbyggt kring Cummings och Johnson är rädd att han inte skulle kunna ersätta sin närmaste rådgivare, samt att flera andra stabsmedlemmar skulle följa efter. Dessutom behöver Johnson Cummings hjälp att planera tiden efter coronaepidemin. Men båda två har tur att nästa val inte är planerat förrän 2024.