Tiotusentals människor i hela landet har gjort just det och tusentals har också gripits av rysk polis.
Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, säger att myndighetsåtgärderna de senaste veckorna motstycke.
– Han har skrämt upp ryska myndigheter rejält. De försöker säga att alla demonstranter brutit mot lagen men det stämmer inte.
Utan politiskt parti
Navalnyj har granskat korruption och hyckleri i Ryssland genom hans upparbetade plattform på sociala medier. Han har under många år varit en nagel i ögat på regimen. Han har inte ett eget parti och har aldrig heller sagt att han är ute efter presidentskapet i Ryssland.
Men enligt Kragh är han den oppositionella röst som är mest framträdande och har störst följarskara.
– Han är den som agerar utanför det etablerade systemet som har absolut mest genomslag. Hans organisation är lite av en hybridorganisation och kamp mot korruptionen och inte ett konventionellt politiskt parti. Omständigheterna i Ryssland gör att det inte går att agera i det politiska systemet. Rörelsen har över tid blivit mer och mer regimkritisk, där många vill se ett maktskifte i Ryssland.
Nationalistisk bakgrund
Vad Navalnyj egentligen står för politiskt är inte aviserat mer än i breda drag, delvis på grund av de hinder som ryska myndigheter satt upp mot politisk organisering.
– Men på ett mer övergripande plan står han för antikorruption, demokrati och en normalisering av relationerna mellan Ryssland och västvärlden. Han vill mobilisera proteströrelsen för att skapa politisk påtryckning, där har han haft sina framgångar.
Navalnyj har också en bakgrund i nationalistiska ideologier, där han uttalat sig kontroversiellt om bland annat kaukasier och annekteringen av Krim.
– Navalnyj nationalistiska del måste ses i kontexten av rysk politik. Där uppfattas han inte som så kontroversiell utan är mer av en centerpolitiker. Han har i viss mån också modererat nationalismen, säger Kragh.
– Även om man inte håller med honom om detta stöder man honom av andra skäl. De som kommer ut och protesterar gör inte det på grund av politiska principer, de kommer ut för att det skett något oerhört, att ryska staten med kemiska vapen försökt mörda en egen medborgare och sedan fängsla honom och förfölja hans fru som sannolikt räddade livet på honom.
”Når ut till hundratusentals”
De flesta av Navalnyjs följare är mellan 20 och 30 år. Även om både tonåringar och äldre också har setts demonstrera till stöd för honom.
– De i 20-årsåldern har genomlevt ett helt annat Ryssland än sina föräldrar. De ser också en naturlig samhörighet med väst. Navalnyj uppfattas som mer modern, en duktig retoriker och är skicklig på sociala medier. När han gör sina uttalanden så når han ut till hundratusentals ryssar. Det i en kontext där de ryska tv-kanalerna svartlistat honom.
Ser vi början på slutet av landets nuvarande ledning?
– Det går inte att spekulera om det. Det auktoritära systemet kan fortsätta existera under väldigt lång tid. Förra året ändrade Putin i konstitutionen så att han kan fortsätta styra under många år till. Men sett till historien kan förändringar ske plötsligt. Den stora frågan är vad som händer om proteströrelsen växer, hur repressiv kan reaktionen bli. Vi har redan sett tusentals gripna och misshandlade. Det kommer bli värre innan det möjligtvis blir bättre, säger Kragh och fortsätter:
– I dagsläget finns inga politiska alternativ som tillåts utmana makten och skulle det göra det vet vi inte vilka krafter som skulle kunna komma fram. Paradoxen för att veta hur genuint populär Putin är, är att det måste finnas alternativ. Det är inte säkert att Navalnyj själv står som ledare men han kanske är en katalysator för att låta andra komma fram. I rysk politik kan allt hända.