Tills nyligen var de ute på gatorna och försökte få in lite pengar på dagarna, medan de återhämtade sig på nätterna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Nu vågar många av dem inte längre somna på nätterna. Polisen kan göra razzior när som helst, köra bort dem, ge böter eller kasta ut dem ur landet.
Exakt vad som kan hända, och när det kan hända, är oklart, även för insatta jurister och experter. Men facit för den senaste veckan är att många får böter, flera sitter i häkte, några har blivit utvisade.
Det sistnämnda är extra ovälkommet just nu, för många av dem som är här vid Mariakyrkan har köpt biljetter till Roskildefestivalen (som började i lördags). Skulle de hamna i fängelse eller tvingas lämna landet innan festivalen går en enorm investering upp i rök.
Växande oro och rykten
– Ska det bli omöjligt att panta nu? frågar en äldre kvinna efter att ha diskuterat med sina vänner.
– Nej, det finns inget beslut om det ännu, det var ett förslag i vintras om att de som pantar ska få kuponger i stället, förklarar Simona Barbu, som också tolkar mellan rumänska och engelska.
Syftet med den förändringen skulle vara att ytterligare försvåra för hemlösa från utlandet, berättar Simona Barbu, som jobbar för Kompasset, ett projekt som stödjer hemlösa migranter.
Enligt Simona Barbu har en hätsk dansk debatt bubblat upp under de senaste årens somrar, då danskarna känner sig ”otrygga” när de tycker sig se fler östeuropéer som frågar efter pengar eller samlar pantburkar.
Men händelseutvecklingen den senaste månaden saknar motstycke.
Regeringen agerade snabbt
”Romer använder kyrka som toalett – nu är lägret anmält till polisen”, var en typisk rubrik i maj. Just denna stod danska TV2 för, som tillade att kyrkans personal börjat vaccinera sig för säkerhets skull.
Regeringen – som har Dansk Folkeparti som stödparti – agerade snabbt. En ny lag som skärper förbudet mot tiggeri klubbades nyligen. Nya vistelseförbud kommer i veckan. Mer utlovas.
– Vi måste lösa den romska plågan som har exploderat i Köpenhamn, sa Marcus Knuth, talesperson för utlänningsfrågor för regeringspartiet Venstre, till TV2, i maj.
När han fick kritik för att använda begreppet ”plåga” försvarade han sig i en debattartikel i tidningen Berlingske: ”Det är ju precis vad de är! De reser målmedvetet över hela Europa till välfärdsstater som Danmark – inte för att bidra, arbeta eller bli en del av vårt samhälle – utan för att stjäla, fuska och utnyttja”.
– De spelar det etniska kortet för att kunna vara mer fientliga mot de hemlösa, säger Simona Barbus kollega Nick Crofts och tillägger att många av de hemlösa östeuropéerna inte är romer.
Politisk press på polisen
Till sist gick drevet från politiker och medier så långt att polisen agerade, menar Nick Crofts. Med stöd av en lag som stiftades den 1 april har polisen den senaste månaden rivit mängder av ”romläger”. Vad som menas med läger är oklart.
En man kommer fram till Nick Crofts och visar upp en bötessedel han har fått på 500 danska kronor. Hans ”läger” bestod enligt polisens skriftliga notering av att han och tre andra män sov, och att de hade madrasser, täcken och filtar.
När sådana förseelser läggs på varandra kan det sluta med veckor i fängelse och utvisning i flera år, berättar Nick Crofts.
Flera av dem som befinner sig utanför Mariakyrkan – där Kompasset har sitt kontor – ser numera en trojka av fiender: polisen, politikerna och medierna. En man ångrar att han låtit sig intervjuas och fotograferas för danska medier.
– Det enda det lett till är att vi inte kan vara här.
Under åtta år har han rest mellan Danmark och Rumänien för att försöka få livet att gå ihop. Den senaste tiden har allt försämrats, inte bara polisens repression.
– Nu för tiden när folk ser mig på gatan så säger de inte åt mig att sticka utan de stoppar ner mig i soptunnan, säger han.
– Hade jag pengar så skulle jag åka hem nu.
På så vis tycks de nya lagarna och bestämmelserna uppfylla politikernas mål. Många här är uppgivna över möjligheterna att fortsätta skrapa ihop lite pengar i Danmark. Nick Crofts berättar om en annan man som länge suttit med en skylt utanför McDonalds på Kongens Nytorv, och blivit väl känd i området. Nu vågar han inte sitta där utan tvingas göra det han varit rädd för; hans nävar har tryckts ner i soptunnorna i jakt på pant.
– Jag kommer att åka hem, säger han nu, berättar Nick Crofts.
– Men han kan mycket väl komma tillbaka.
– I Rumänien finns inga möjligheter för oss, påminner en kvinna utanför kyrkan.
– Vi kan inte försörja oss själva.