Debattvågorna om programserien To blowjobs, tak! (Två avsugningar, tack) går just nu höga i Danmark. Kritikerna menar att det är oetiskt att sända ett program som gör ”reklam för prostitution”, med tanke på den mörka verklighet som ofta döljer sig bakom sexindustrin. Men långt ifrån alla är kritiska. I den danska kvällstidningen Ekstrabladets undersökning bland 10 418 läsare svarade 58 procent att det var på tiden att DR gör ett konsumentinriktat program om sexköp, medan 19 procent var kritiska till att programmet sändes.
– Syftet med programmet är att belysa att det är lika lagligt att köpa sex i Danmark som det är att köpa en tv. Utformningen, som ett rent konsumentprogram, är medveten och ämnad att understryka att sex i Danmark idag säljs på en marknad som vilken vara som helst, säger Sofia Fromberg.
Hon påpekar att Danmark är det enda av de nordiska länderna där det är lagligt att både sälja och köpa sex. Enligt programmet har var sjätte dansk man köpt sex. Trots att det är så vanligt ville ingen av de medverkande i programmet framträda öppet.
– Att köpa sex är fortfarande tabubelagt och omgärdat av dubbelmoral. Det antyder att här finns en debatt som inte tagits än. Vi vill skaka liv i debatten. Vad tycker danskarna? Varför är vi det enda landet i Norden där sexhandel är lagligt? Är det okej att köpa sex? säger hon.
”Vi tar inte ställning”
Enligt Sofia Fromberg har sexköp inte debatterats ordentligt i Danmark. Hon är glad att debatten nu tagit fart.
De två sista delarna i programserien sändes samtidigt på public service-kanalerna DR2 och DR3. Programmen tar upp argumenten för och emot sexköp.
– I det ena programmet möter vi en man som berättar om glädjen det ger honom att köpa sex samt en handikappad man som menar att enda sättet för honom att ha sex är att gå till prostituerade. Vi möter också en nöjd tjej som via sajten Sugardating byter sex mot gåvor, berättar Sofia Fromberg.
Kritik för serien Blachman
I det andra programmet medverkar en prostituerad som våldtagits och misshandlats och en som upplever varje sexakt för pengar som ett övergrepp.
– DR2 är en kanal för samhällsprogram. Vi tar inte ställning, men vill ställa frågorna, säger Sofia Fromberg.
I samma kanal sändes förra året en annan kritiserad programserie, Blachman, där programledaren Thomas Blachman och skribenten Jan Sonnergard kommenterade och analyserade nakna kvinnors kroppar.
– Blachman ville undersöka mansrollen och göra det accepterat för män att kommentera kvinnors kroppar och sitt förhållande till kvinnor. Det är annars bara tillåtet inom porrindustrin, säger Sofia Fromberg.
Hon tror att det var intressant för kvinnor att höra hur män resonerar kring deras fysik.
– Visst betraktades kvinnorna som objekt, men de blev inte objektifierade. Den som ser programmet frågar sig nog vem det är som naken här. Det är Blachman och Sonnergard som utlämnar sig, blir generade och inte vet vad de ska göra, säger Sofia Fromberg, som vid intervjutillfället befinner sig i Helsingfors för presentera programmet på den internationella tv-konferensen Input.