I mitten stod S-ledaren Mette Fredriksen som 42 dagar efter valet till sist levererade sitt vallöfte om att få till stånd en blocköverskridande mittenregering, där hon fortsätter som statsminister, före jul.
De danska socialdemokraterna bildar nu en majoritetsregering med sina ideologiska motståndare på högerflygeln, liberalkonservativa Venstre och nybildade högerliberala Moderaterne.
Under valrörelsen pratade Mette Fredriksen om att det bästa för Danmark var ett brett regeringssamarbete, på grund av alla kriser som pågår i spåren av kriget i Ukraina.
Rädd för kohandel
Enligt Lars Trier Mogensen, politisk kommentator på den vänsterorienterade tidningen Information, handlar samarbetet snarare om att få loss pengar till att rusta upp försvaret och nå Natos utgiftskrav om två procent av BNP. Men även rädslan för att kompromissa i migrationsfrågan driver S högerut, säger han. Partiet har under ledning av Mette Fredriksen tagit över Dansk Folkepartis linje om en stram migrationspolitik.
– Hon rädd för att tvingas kohandla med rödgröna partier om migrationspolitiken för att få igenom försvarssatsningar. Hon tror att hon kommer förlora många väljare som gått över till Socialdemokraterna från Dansk Folkeparti, som i princip har försvunnit från den politiska kartan. S upplever att en hård migrationspolitik har varit en succé för väljarstödet, säger han.
Det rödgröna blocket samlade majoritet i Folketinget efter valet. Men tidigare samarbetspartier, som vänsterorienterade Enhedslisten, lämnade förhandlingarna med S i protest mot Fredriksens planer på en blocköverskridande koalitionsregering. Samtidigt gjorde Venstre ett katastrofval och backade med över tio procent men blev fortsatt andra störst parti på 13 procent, efter S som fick 27 procent.
Att mittensamarbetet fullbordades handlar till stor del av Moderaternes valframgång och M-ledaren – som tidigare ledde Venstre – Lars Løkke Rasmussens ovilja att tillhöra högerflygeln. Partiet blev tredje störst med nio procent av rösterna.
Sänkt klimatambition
Lars Trier Mogensen tror att Venstres ledare Jakob Elleman-Jensen, som före valet upprepade gånger sa att han aldrig skulle sätta sig i en regering med S, blev desperat och tänkte att han nog aldrig skulle bli minister om han inte tog chansen och bröt sitt vallöfte.
I reformprogrammet “Ansvar för Danmark”, som de nya regeringspartierna presenterat som ett styrdokument för samarbetet, är klimatpolitiken den stora förloraren menar Lars Trier Mogensen.
– Det saknas politiska reformer på klimatområdet. Det handlar om att få ned koldioxidutsläppen, ställa om och klimatanpassa jordbruket. Venstre är ett konservativt parti, som förespråkar ett starkt försvar och har ett stort väljarstöd bland jordbrukare, vilket syns på den sänkta ambitionsnivån i avtalet. Man kan säga att det blir mer en svart än grön regering.