Fastighetsägare som renoverar lägenheter för att kunna höja höja hyrorna kraftigt är ett fenomen som blivit allt mer omtalat, såväl i Sverige som globalt. I grannlandet Danmark har det skapat en stor debatt och nu öppnar danske bostadsministern för lagstiftning som sätter stopp för de höga hyreshöjningarna och spekulationerna på bostadsmarknaden.
– De senaste åren har vi sett en utveckling i Danmark där utländska kapitalfonder har köpt upp fastighetsbolag på den danska bostadsmarknaden för att att göra en så stor och så snabb vinst som möjligt, säger den danske bostadsministern Kaare Dybvad Bek (S), i en intervju med Hem & hyra.
– En skugga har fallit över den delen av bostadsmarknaden eftersom lägenheterna har gått från att vara till för vanliga medborgare till att bli rena spekulationsobjekt. Som socialdemokratisk minister måste jag reagera på det här eftersom det skapar en bostadsmarknad där folk med vanliga inkomster – poliser, pedagoger och hantverkare – inte har råd att bosätta sig i våra största städer, fortsätter han.
Lyxrenoverar – och höjer hyrorna
I Sverige har stora fastighetsbolag som Hembla (tidigare D.Carnegie), Victoria Park och Heimstaden lyfts fram som exempel på företag som köper upp fastigheter för att renovera dem och höja hyrorna kraftigt. Tyska fastighetsjätten Vonovia, som köpte Hembla och därmed blev Sveriges enskilt största hyresvärd i höstas, och amerikanska riskkapitaljätten Blackstone är internationella exempel.
I fjol skrev FN ett brev till Sverige och dåvarande utrikesministern Margot Wallström där man varnade för riskkapitalbolagens ägande i hyresbeståndet.
”Blackstones modell är välkänd: fastighetsbestånd köps, lägenheter renoveras, hyrorna ökar och hyresgäster som inte har råd att bo kvar får flytta någon annanstans”, stod det i brevet.
I Danmark har den största hyresgästorganisationen Lejernes LO, sett hur antalet ärenden har ökat med 22 procent på bara ett år, enligt Hem & hyra. Organisationen kopplar ihop ökningen med fenomenet med så kallade ”konceptrenoveringar”, även kallat ”lyxrenoveringar”. Det innebär att när lägenheter står tomma så renoveras de och hyrorna höjs, vilket förändrar sammansättningen av hyresgästerna i området.
– Jag vill försöka genomföra en ändring av lagen som fortfarande gör det attraktivt för långsiktiga investerare att modernisera sina fastigheter – men som utestänger kortsiktiga spekulanter från snabba vinster, säger Kaare Dybvad Bek till Hem & hyra.
– För mig är det helt grundläggande att bostaden är något man bor i och inte ett investeringsobjekt, säger Kaare Dybvad Bek i en tidigare intervju med Danmarks radio.
Fotnot: Dagens ETC har sökt bostadsminister Per Bolund.