Redan idag har Danmark bland de hårdaste asylreglerna i Europa, och under 2020 tog landet bara emot drygt 1 500 asylsökningar. Det kan jämföras med Sverige där ungefär 13 000 sökte asyl – den lägsta siffran på över 20 år. Men trots det är grannlandet inte nöjda.
Enligt den danska statsministern Mette Frederiksen (S) är målet noll asylsökande.
– Vi ska akta oss så att det inte kommer för många till vårt land, för då kan vår kraft att hålla samman försvinna. Den är redan utmanad, sa Mette Fredriksen under en debatt i folketinget i januari.
Gårdagens omröstning i folketinget, att låta ett land utanför EU sköta asylprocessen, är ett steg på vägen för att nå noll asylsökande. Om Danmark kommer överens med att annat land om att ha asylprocessen där, kommer de i praktiken bara ta emot kvotflyktingar från FN. De som vill söka asyl i Danmark av andra skäl kommer behöva lämna in en ansökan vid den danska gränsen, och sedan flygs de till ett asylcenter utanför Europa medan deras ansökan behandlas. Enligt Jyllandsposten har den danska regeringen än så länge fört samtal med Tunisien, Etiopien, Egypten och Rwanda om möjligheten att låta de bli värdländer för ett mottagningscenter. Men än finns inget avtal med något land. Den danska regeringen menar dock att det kommer bli lättare att få till ett avtal, om lagförslaget gått igenom i Danmark.
Skarp kritik
Sedan Danmarks ambitioner blev kända har FN:s flyktingkommissariat UNHCR varnat för konsekvenserna. Bland annat för att fler länder kan följa efter, och de har vädjat till Folketinget att rösta nej. De menar att det internationella skyddet för flyktingar helt riskerar att undermineras: ”På lång sikt kan detta leda till att flyktingar har svårare att hitta det nödvändiga skydd de behöver och har rätt till”, skriver UNHCR i ett uttalande.
Även EU och organisationer som Amnesty International och Röds korset har riktat kritik mot förslaget. Men den danska regeringen har slagit ifrån sig, och menar att ett skäl till att ändra asylsystemet är att det skulle bli säkrare för asylsökande.
– Det är ett nytt asylsystem som ska bidra till att färre söker asyl i Danmark, att färre flyktingar och migranter drunknar i Medelhavet och att färre människor utsätts för övergrepp på migrationsrutterna, sa invandrings- och integrationsministern Mattias Tesfaye (S) under en debatt i folketinget för några veckor sedan.
Det argumentet är dock tveksamt – att söka asyl direkt vid mottagningscenter ska nämligen inte vara möjligt, utan den som vill söka asyl måste ändå ta sig till den danska gränsen.